Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKOLTRÄNING

2016-11-17

Onsdag.

Regn som frös på moddig vägg blev svårgånget. Matte tog en kortare promenad än planerat då vägen ett stycke bort var täckt av frusna små moddklumpar som stenar på några centimeters storlek spridda över vägen. Halkrisken var inte det värsta, däremot risken att vricka fötterna! Helt omöjligt att gå på! Glashalt var det för övrigt överallt i trakten. Matte och hundarna lyckade i alla fall promenera runt kvarteret på dikeskanten och Matte hade "spikförsedda" Icebugs på fötterna.

Lite utevistelse hann det bli under dagen, innan kvällens träningspass.

Träningsgruppen var denna kväll fulltalig, med fyra Lapsktikar och tre Lapskhanar samt en Springertik. Tränade gjorde man i "råa" kulvertar och inredda källarutrymen under en skola. Alla hundar bands upp i angränsande utrymen och alla hundar höll tyst när de var uppbundna. Ett måste då någon form av personalaktivitet pågick uppe i skolan.

Trots möjligheten till många figuranter, valde Matte att bara ha en enda figurant i slutet av sökområdet. Matte valde att inte få veta var figgen var gömd, för undvikande av att styra hunden. När Aili skulle göra sitt sök fick Matte vissa förhållningsorder om vad som skulle avsökas i vilken ordning. Därför fick Aili söka vissa bitar i koppel och vid andra tillfällen fick hon söka fritt, men stoppades upp för att vänta in Matte. Aili fick inte dra iväg utom synhåll för att Matte skulle kunna ha kontroll över var hon jobbade. Kulverområdet består av fyra gångar runt ett oåtkomligt centrum av icke bortsprängt berg, delvis omgärdat av betongväggar. Hundarna tar här lätt vittring på långt avstånd ibland och drar iväg långt före sin förare och långt utom synhåll. Vittringen kan dra diagonalt över det oåtkomliga området. För Aili gällde det att kunna jobba vidare och inte störas av att hon blev avbruten då och då. Vilket hon klarade fint! En rejäl störning blir det om hunden vill iväg på en vittring, men stoppas upp av en visselsignal. För att sedan fortsätta med det den höll på med. Att lägga en figurant i slutet av sökområdet lär hunden att jobba med uthållighet för att till slut fynda. I skarpa lägen fyndar de sällan, trots många timmars arbete! Ett upplägg som används på lagtävlingen. Det är inte alltid det finns någon gömd människa i ett område som skall avsökas. Tomsök tränas generellt alltför sällan  och har man tillgång till många figgar använder man alla och gödslar med dem. Hunden får hela tiden påspädning av motivationen genom att fynda sup i kvarten. En situation långt ifrån verkligheten. Matte vill vässa sina hundar. Aili fyndade till slut sin enda figge i ett litet skåp, tätt intill kulvertväggen nära startpunkten. Vittringen spred sig runt om via väggen, genom det fläksystem som finns här.

Modji fick samma upplägg för sitt sök, men utan begränsning och Matte behövde inte stoppa upp henne på samma sätt. Modji sökte igenom hela området mycket noga och när hon närmade sig startpunkten där träningsgruppen stod samlad, visade hon att hon hade vittring. Modji gick upp med nosen, fångade vittringen och gick fram och stämde av med gruppen! Denna vittring fanns inte där. Modji hade en avvikande vittring i näsan. Någon som ine var synlig. Hon slog ett slag tillbaka och fångade upp den på nytt och lokaliserade vittringskällan till ett litet utrymme bakom den omgärdande betongväggen. Dit kunde hon ta sig genom ett hål i väggen, framför vilket några stegar låg och försvårade åtkomsten. In i mörkret hoppade Modji med ett stort språng och härinne fyndade hon den osynliga vittringens "ägare" bland diverse hindrande skrot. Inte helt lätt att ta sig fram vare sig för figge eller hund! Härligt att det finns träningskompisar som offrar sig! Tackar! Modji fick verkligen tänka till för att lösa uppgiften och det är ju syftet med träningen! Det skall inte vara för lätt! Utveckling och förkovran är målet! 

Násti var taggad till tusen och hade försökt krypa in i sökskynket när Matte hämtade Modji! Nu var det hennes tur att få jobba med Husse. Násti fick söka i koppel genom kulvertarna för att inte lockas in på farligheter för en äldre arbetssugen dam! Här fanns mängder med gammal vittring, men ingen gömd figurant. Däremot fick hon söka fritt i det inredda källarutrymmet och här fyndade hon en figge i det första fläktrummet och efter att ha sökt igenom ytterligare några utrymmen fyndade Násti ännu en figge längst in i det stora och bullriga fläktrummet. En överlycklig Násti skallmarkerade intensivt och belönades med favoriten skinkpastej ur tub! Många trettonåriga hundar skulle säkert uppskatta att få använda skallen även som pensionärer, men ersätts ofta av nya hundar och ställs åt sidan. Placeras även om ibland när "de gort sitt" som avelshundar och tävlingshundar. Sorgligt.

Alla hundar gjorde mycket bra ifrån sig denna kväll och som vanligt avslutades kvällen med eftersnack och planering av en heldagsträning inom kort. Den sociala gemensamma måltiden efter träningarna är också viktig! Tack för kvällen!

Antal kommentarer: 1

2016-11-17 11:18:05 - Saivan

Hupp! Heldagsträning? Det lät interesting!
;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)