Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN HÄRLIG SENSOMMARDAG PÅ TOMTEN (länk till valpfoton)

2019-09-06

Torsdag.

En dag som inte började så lovande, med regn hängande i luften, övergick sakteliga till att bli en helt underbar sensommardag! Solen sken och det var arton grader. Hundarna sträckte ut sig på den nyklippta gräsmattan och hade koll runt om. Inte minst på Husse som tagit över gropgrävandet efter Matte. Det var Matte som startade och fick till en grop stor nog i diameter för att plantera den nyligen inköpta koreagranen. Ett drygt meterhögt träd med stort dekroativt värde. Gropen måste vara dubbelt så stor som jordvolymen i den jättestora kruka granen stod i. Matte grävde sig ner genom grässvålen på gräsmattan intill bäcken. Matte grävde vidare genom matjorden. Men när blåleran i den gamla sjöbotten tog över, pallade Mattes armstyrka inte mer. Då fick Husse ta över. Han slet med detta i omgångar under dagen. Med pauser och andra sysslor däremellan. Matte pysslade med lite av varje på tomten och i stugan och hundarna höll sig utomhus hela dagen. Matte tog en kort tur med Modji över till grannhuset med lästa tidningar och Modji fick rallyträning med högerhandling. 

Lapskflocken tog en matpaus och for ner till golfklubben där kocken Malek bjöd på kyckling med rostade grönsaker. Han skickade även med en stor kvällsmacka till Husse! Vad Matte och Husse gjort för att förtjäna hans generösa bjudande på ett flertal luncher vet inte Matte. Men han får Matte att känna sig väldigt bortskämd! När Matte säger det bara ler Malek och tycker att så skall det vara. Med rötterna i en annan matkultur bjuds det på intressanta rätter och kryddningar.

Med magarna fyllda och ett avbrott i kroppsarbetet var det sedan bara att ta tag i resten. Nu var gropen färdiggrävd och det var dags att plantera trädet. Hundarna tittade ner i den djupa gropen och gick därifrån. Inte intressant. Den sparade matjorden blandades med planteringsjord och gropen fylldes upp till drygt hälften. Granen skulle planteras med en aningen upphöjd placering, för undvikande av kvarstående vatten runt stammen. Det här var Mattes avdelning. Matte fyllde i jord och vatten vartefter och i slutändan kröp Matte omkring varv efter varv runt granen för ett fint avslut. Då var även fyra stödpinnar nergrävda och trädet var uppstagat. Vinden tog i och visade på nödvändigheten av styrsel i arrangemanget. 

Till slut stod det då där. Koreagranen inköpt vid tiden för valparnas flytt hemifrån. Som ett karaktärsträd framför huset och som ett minne av Ailis fyra valpars tid här. Som ett minne av den sista kullen i stugan. Ett mycket fint minne! Rakt framför valphagens forna plats. 

När allt var klart drog molnen ihop sig och Husse skyndade sig ut i skogen med Modji och Aili för en promenad. För att räta ut sin egen rygg och för att få igång kroppen efter grävandet, lika mycket som för att låta hundarna få gå i skogen. Så mycket mer givande för kropparna, än att bara gå på slät mark. Matte plockade in tvätten och ställde växter i krukor under tak, inför regnet som närmade sig. Det vore synd om de regnade sönder redan innan september hunnit halvvägs.

När familjen gjorde kväll och drog sig in i stugan i skymningen, gick hundarna direkt hem till sig. Alltså till sina biabäddar vid fotänden till Mattes säng. De föreföll nöjda med en hel dag utomhus. Matte somnade gott i tevefåtöljden. Det gjorde nog Husse också.

På en träning kort innan valpskaran flyttade hemifrån, blev de alla fotade av en träningskompis. Bilderna kan ni se här. Foton från sommaren 2019 - del 2.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)