Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÄRLIG HÖSTDAG (Foto Aili o Äijä)

2017-10-12

Onsdag.

Efter en parning direkt när hundarna kom ut på morgonen vilade de inomhus under förmiddagen. I väntan på att temperaturen som låg på 0 grader skulle stiga och att solen skulle nå över grantopparna kring stugan i skogen. 

Den hanvarg som finns på foto överst på denna hemsida sköts mitt på dagen under tisdagen. Den hade då kommit nära ett jaktlag inom Rialareviret och LST godkände att den sköts. Skyddsjakt var beslutad tidigare. Enligt lokal press sköts den med två skott och ett "nådaskott". Ansökan om skyddsjakt på hans sändarförsedda kullsyster i Haninge har lämnats in av en lokal politiker. Båda kullsyskonen har visat ett påtagligt stort intresse för hundar. På eftermiddagen i går observerades en varg i samma område som där varghanen nyss skjutits. Hur vet man helt säkert att man sköt rätt varg? Att det var han och inte hon som tog de små och okopplade hundarna? Att det gått minst två vargar i reviret vet man helt säkert. Eventuellt tre. En hane och en tik är identifierade genom spillning som dna-testats.

När solen spred sina efterlängtade strålar över tomten vid tolvtiden, tog Matte med alla tre hundarna ut på en promenad i området. En härlig höstpromenad med sol och en sprakande höstfin natur, tillsammans med tre härliga hundar! Kan det bli mycket bättre? Äijä är verkligen en lättsam och lättanpassad kille att ha i sin flock! Att få lära känna honom så här väl känns väldigt fint. Som sexdebut känns detta optimalt för dem båda. Dessutom kan Matte genom egen erfarenhet beskriva pappan till Ailis förhoppningsvis spirande knytt. Ägglossning pågår under flera dagar och än känns inte detta avslutat.

Hela eftermiddagen tillbringades ute på tomten och hundarna njöt verkligen av solen! Äijä hittade ett stort gammalt avgnagt ben och roade sig med det rätt länge. Aili kom och satte sig intill honom - "Du och jag !"  De är så fina ihop!

Klicka för större bild.

 

De strosade omkring var för sig och tillsammans och mellan varven låg de och kollade omgivningen. Det renoveras snett över vägen och det lades tak med en hel del ljud och aktivitet att studera. Det har spikats med spikpistol och plåtar skramlar och smäller. Spännande för nyfikna hundar! Husse och Matte fikade på altanen och fick sällskap av tre Lapska. När Husse sträckte ut sig raklång på rygg för att vila en stund, fick han Äijä vid fötterna som uppmärksam bodyguard!

Men solen försvann bakom en molnskärm strax innan den sjönk ner bakom grantopparna igen. Det var dags att dra sig inomhus, vilket skedde motvilligt från alla håll. Man fick ändå vara tacksam för många timmar utomhus i sol denna onsdag! Husse och Modji skulle iväg och träna i en skokällare, Matte stannade hemma med Aili och Äijä för ytterligare möjligheter till parning om de kände för det i skymningen efter sin middag. Vilket de gjorde! Samtidigt som Husse och Modji for iväg gick Matte ut med de kvarvarande två. De hade vilat sig i form och leken blev vild en stund! Efter tio minuter var det färdiglekt och uppe på infiltrationskullen där Äijä knaprat gammalt ben blev det en ny parning. Nu fixade de detta galant utan inblandning av Matte. Två nu erfarna hundar som gjorde det som skulle göras snabbt och säkert i fullt samförstånd. Trots detta valde Matte att stå bredvid under hängningen för stöd (skaderisk), både fysiskt och psykiskt. De stod i lätt sluttning. När allt var klart rusade båda till ytterdörren för belöning i köket. Ingen tid för onödigt kisseri i det läget för Aili. Hundar lär sig otroligt snabbt nya vanor! Först nittio minuter senare släpptes de ut igen för rastning på en koppelpromenad i mörkret.

När Husse och Modji kom hem efter träningen fick Matte höra att Modji och de andra fått en mycket svår uppgift att lösa! I ett utrymme bakom en betongvägg i en kulvert låg en person gömd. Hundarna tvingades söka i koppel längs väggen för att genom någon eventuell spricka någonstans fånga vittring och markera var den "försvunna" gömda personen befann sig. Hjärngyma och hundläsning på hög nivå således! Alla skötte sig med den äran och det bådar gott inför lagtävlingen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)