Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BJÖRNFROSSA?

2013-06-07

Torsdagen och fredagen  tillbringade familjen vid torpet, med rensning och bortforsling av röjt sly, samt nödvändiga jobb kring stugan med att få in luft in under huset från alla håll och kanter. Entrén börjar se lite mer ordnad ut, utanför verandan. Varmt var det! Hundarna slöade i skuggan och valde sedan att hoppa in i bilen för vila. Fönster och baklucka stod öppna och bilen var inkörd med släpet innanför grinden. Hundarna fick välja själva vad de ville göra och var de ville vara.

Innan hemfärd fick hundarna en kortare promenad på den skuggiga skogsvägen bortom torpet. Lösa. Lite spring blev det på den gamla bandyplanen, men inte mycket. Temperaturen har legat runt 25 grader.

På tidiga torsdagkvällen blev hundarna helt skogstokiga plötsligt. Icke kontaktbara och vilt skällande mot granntomten och upp bakom huset. De for fram och tillbaka längs staketet och försökte komma åt att se upp mot berget genom att springa in i huset och resa sig mot fönstren mot baksidan. Varken Husse eller Matte har sett någon av sina hundar någonsin uppföra sig så här. Märkligt. Násti lugnade ner sig så småningom, men vakthunden Modji patrullerade tomtgränserna i en snabb trav. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Länge.

Så här bär de sig inte åt när de stött på eller mött lukten av rådjur, räv, vildsvin,  varg, grävling eller älg. Modji vädrade högt med nosen mot skyn och var i konstant rörelse. Vittrande av omgivningen åt alla håll. Till slut tog Husse med Modji på en rekognoseringspromenad i nyfikenhet över vad som rört sig från skogen och upp bakom husen. Samtidigt kom Cockermatte förbi, på väg ut med sina hundar i skogen. Hon informerades om ny och okänd vittring och skulle kolla sina hundars beteende extra noga. Det visade sig enklare än väntat.

Cockermatte återvände och rapporterade att den hund som alltid tar täten, nu gått bakom sin matte hela vägen. Den hund som sträckte fram nosen för att kolla en urinmarkering vid "vargtallen" kastade sig baklänges. När Cockermatte visade med handen för att locka fram sin hund,  visade hunden igen att lukten orsakade rädsla. För någon dag sedan fanns ingen intressant lukt här, där vargen lämnat en hög vid tre tillfällen förra vintern. Dessa vargmarkeringar har varken skrämt Cockerflocken eller Lapskduon. Det har varit intressant så som lämnat av en annan hund. Inte mer. Men luktmarkeringarna längs stigen denna kväll, orsakade tydliga reaktioner hos hundarna.

Husse och Modji kom ett par hus bort efter vägen och där visade Modji extra stort intresse och nosade högt upp på ett träd. Modji var helt klart orolig och obekväm i situationen.  Husse jämförde med Modjis obehag vid björntestet, där Násti var betydligt mindre berörd. Efter lite diskuterande hit och dit hundägarna emellan drogs slutsatsen att det endera varit ett lodjur eller en björn som passerat på mycket nära håll mellan husen och skogen. Andra djurs lukter har inte framkallat sådana reaktioner och både björn och lo har tidigare passerat området.

Under natten till fredagen var båda hundarna lite oroliga till och från. Många fönster stod öppna i värmen.

 fredagen for familjen hem från torpet till stugan i skogen, i god tid för att lämna det sista lasset grenar på tippen i Löt innan stängning.  Därefter firade Husse och Matte att Husse fyllde år, med en god sallad från ICA. Lagom spis en varm sommardag. En iskall öl därtill! Matte samlar sig för en kvällstur med hundarna när Husse kollar fotboll.

 

Antal kommentarer: 3

2013-06-07 20:52:48 - Anette

Lodjur ?

2013-06-07 21:07:00 - Marianne

Jag har spårat lo på andra sidan vägen för två år sedan och andra har sett lodjur nära husen. Jag har även sett lodjur i trakten tidigare. Inte så ovanligt. En gammal björnhane kommer förbi med jämna mellanrum. Han bor utanför Rimbo.

2013-06-08 11:40:57 - Barbro

Spännande!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)