Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDDAG VID TORPET

2016-04-18

Söndag.

En mulen dag med fullt upp att göra. Varför familjen delade på sig för enkelhetens skull. Husse hade grovgöra framför sig, genom att sortera undan gammal och oeldbar ved, samt köra den till tippen. När man får ved gratis mot borttransport är allt inte alltid möjligt att använda för uppvärmning av stugan. Man tackar och tar emot! Tackade gjorde däremot inte den fritidsboende granne som fick familjens gamla båt! Båten har dubbla skrov och hade av olika orsaker tagit in vatten mellan skroven och blivit blytung. En lapp anbringades på båtskrället om att den skänktes bort och en närboende hörde av sig. Ville mycket gärna ha båten trots defekten. Men blev besviken när inte kätting och hänglås fick följa med båten. Ett vanligt hederligt tack för båten hade Husse och Matte kanske ändå förväntat sig. Gammaldags som de är. Vem som skänkte båten efterfrågades inte heller vid ett kort telefonsamtal. Med vad kan man vänta sig av en som fäller träd på allmänning för egen sjöutsikt och kör utan hänsyn till fartbegränsningar. Andra tider råder. Det egna välbefinnandet är avgjort viktigast för många. En mer egotrippad värld har det blivit och det skaver.

Hemma hos Husse fick de egna hundarna stanna för enkelhetens skull, när Matte visade runt de långväga besökarna i Roslagen. En helt annan natur med bergknallar öerallt än "hemmavid" kunde de konstatera! Många sjöar var också en positiv överraskning! Sverige är sannerligen ett långt och omväxlande land.

Ett stopp gjordes vid torpet, där den medföljande hunden fick roa sig på den inhägnade tomten ett tag, med många stora stenar att klättra på. Matte gjorde eld i kaminen och långsamt spred sig värmen i den lilla stugan. Allt är ju relativt och fjorton grader är varmare än fyra! Sittande tätt intill den sprakande brasan fikade sedan sällskapet, medan regnet strilade där ute. Den blöta hunden var in en sväng och vände, men föredrog utevistelse. Här finns en fin liten veranda med tak för hundar att sitta och spana på under tak.

Så småningom gick färden vidare hemåt över det gamla fina Wallonbruket i Wira, nära den populära Roslags Kulla kyrka. Hemma hade det också regnat, men nu sken solen! Efter en gemensam middag ägnade var och en sig åt sitt, då det är mycket som skall hinnas med när man reser långt för nya upplevelser. Matte och Husse ägnade sig åt dränering av gräsmattan och upptäckte att i de inhandlade dräneringsrören, fanns inga dräneringshål!? På hyllkanten stod det dräneringsrör och även på kvittot. Men var fanns hålen? Det tidigare inköpta röret var snarlikt men med många små hål. Fel vara på fel hyllplats hos Bygg Max? Så hilmla knasigt! Dags att göra kväll.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)