Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TVÅ FLUGOR PÅ SMÄLLEN...

2017-02-11

Fredag.

Så står den där, motionscykeln. Inte i något hemmagym eller ute i gäststugan. Så stora möjligheter att gömma undan den i en stuga på ca åttio kvadratmeter finns det inte. Mitt i huset står den. I det största sovrummet som är Husses rymms den, utan att innebära snubbelsrisk vid nattliga toabesök eller som något hinder i övrigt. Man tvingas passera den så snart man skall till Mattes sovrum och till tvättmaskinen/förrådet. Eller till garderoberna i Husses sovrum. Svår att ignorera liksom. Varför en nyfiken Matte tog sig en tur innan morgonens mugg kaffe. Hur tekniken fungerade fattade inte Matte. Siffrorna hoppade fram och tillbaka och en gammal hederlig armbandsklocka dög gott för att hålla koll på provturens längd. En mycket kort tur blev det, då Matte av misstag fick på tok för stor belastning i förhållande till hennes cykelotränade ben.

Lite senare hamnade Matte i ett intressant hundsamtal och tiden gick, varför Matte justerade belastningen på inomhuscykeln och tog sig en tur. Utsikten var fin mot baksidan av huset med berget och skogen. Motion och hundsnack samtidigt! Enda kruxet var ju att hundarna låg framför kaminen och gottade sig utan att få någon motion. Så när Husse tog golfklubborna och åkte för att inomhusträna inför säsongen, tog Matte med sig hundarna på en powerwalk med viss intervallträning i området. Till och från sken solen och nu fick hundarna inte nosa omkring fullt så mycket som de själva önskade. Násti orkar hålla traven tillsammans med de andra i en timme och det känns gott! Matte glömmer att skriva att med jämna mellanrum kommer hon ihåg att låta Modji / Aili bära tyngda kövjeväskor på promenaderna. På denna promenad fick den löpande Aili bära dem och genast reducerades intresset för att nosa och pinka stup i kvarten.

Matte vågar knappt tänka på hur nära det var att Násti fick somna in vid Lucia och är tacksam för att ingen av de olika "hemveterinärer" som Matte ringde inte svarade och för att kompisvetten inte kunde komma samma dag som Matte rinde. Tacksam för att det fungerade med en åksjuketablett för att få bort yrseln och illamåendet! Tanken var först att få Násti att må bättre i väntan på att få somna in....   Så reste hon sig och gick på vingliga ben ut i köket och drack vatten! Fick tillbaka aptiten! Snedheten är nu bara märkbar när Násti är trött och det är inget som stör henne. Balansen är god.

Många har nog resonerat som Husse och Matte gjorde initialt. En gammal hund som tappar balansen och blir väldigt yr med kräkningar är bortom allt hopp. Den mår bäst av att slippa utredningar med röntgen av hjärnan och det barmhärtigaste är nog att låta hunden få somna in. Men för Nástis del ville ödet annorlunda.

Vädret var fint och efter promenaden fikade Matte och hundarna i solen. Matte hade handlat frysta kycklinghalsar och vingar och nu fick hundarna för första gången varsin fryst kycklinghals. Násti fick den minsta då hon brukar äta lite långsammare än de andra. Inte nu! Modji och Aili tuggade fint och njutningsfullt i sig sina godbitar. Så gjorde inte Násti. Med tre kraftiga bett knäckte hon halsen och svalde bitarna. Sedan tittade hon lystet efter de andras ännu icke uppätna bitar! Vill ha mer! Nástis tänder är i gott skick trots henens ålder. Inga lösa eller tappade tänder. Matte skrapar regelbundet tandsten. Borde borsta varje dag....

En son var ute och körde och hade bjudit in sig själv på en sen middag, som blev lite försenad och maten var klar. Matte passade på att sätta sig in i "färddatorn" på innecykeln och måste testa. Fick till det rätt bra och trampade på i tre kilometer, varpå Husse utmanades! Ingen mat förrän tre kilometer var cyklade!

Sonen anlände med bakelser till efterrätt. Så bra att Husse och Matte var nymotionerade! Sonen ville fira att el nu var framdragen till den härliga plats i skogskanten mot väster där ett husbygge är planerat. I skymningen lyste en ensam sladdlampa mot kvällshimlen! Magiskt att se på fotot! Osökt kom Matte att tänka på den känsla det var och ännu är för dem som för första gången tänt en lampa i sin bostad, efter att ha saknat tillgång till elnätet helt och hållet. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)