Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SVÅRT VARA AKTIV

2017-03-05

Lördag.

Med rådande väderlek finner Matte det ganska svårt att vara aktiv med hundarna. Det hade precis blivit barmark bitvis på vägen och i skogen, så föll det några millimeter blötsnö igen. Bilarna körde snabt till denna snö så att vägen utanför stugan åter blev glashal och denna sträcka sandas inte. Matte tog med hundarna och traskade i skogen och här var alla frusna våtpartier nu täckta av ett tunt snölager och isen syntes inte om man inte visste var den fanns.  Någon hade gått här före Matte med en hund och Násti blev såtende länge och nosade och Aili ville vidare. Mitt emellan två åt varsina håll sträckta koppel stod Matte och Modji. Även Modji ville nosa noga. För motionens skull valde Matte att ta vägen över ett berg. Här uppe med det glesa tallbeståndet var det tyst och vackert! Snölagret täckte marken som ett flor och nyanserna av grönt lyste igenom, tallkronorna var vackert pudrade med snö. Matte njöt! Helt stilla. Men det var bara där. Den isande sydvinden tog tag i Matte och hundarna när de åter kom ner från berget och ner i dalsänkan där den lilla stugan ligger. 

Matte försöker ta sig i kragen så gott det går för att vara mer aktiv med hundarna, trots ishalka mer eller mindre hela tiden. Har man halkat några gånger under livet och gjort sig rejält illa, inträder en viss rädsla för allvarligare brott när år läggs till år. Matte är tacksam att det bara är ett svårt handledsbrott i fjol och inte ett lårbensbrott som ännu ett år senare spökar. Halkan är även en riskfaktor för sträckningar hos hundarna och framför allt hos Násti som är dåligt infomerad om sin egen ålder. När Matte sprider ut smågodis över den snöiga/isiga gräsmattan är det full fart även på Násti, varför denna "lek" inte leks när underlaget är enbart isigt. Mot kvällen frös blötsnön och halkan förvärrades.

I övrigt under dagen drog familjen iväg till Arninge och hämtade den nyligen inköpta spisen, som med en vänlig och kunnig grannes hjälp instalerades direkt i väggen. Vid hemkomsten hade en annan vänlig granne hängt en påse med två semlor på vedboddörren! Tillsammans med några lästa tidningar.

Det blev mycket påtagligt lättare att röra sig fritt ute, när paret som hyrde en stuga intill måste lämna grannskapet, blev uppsagda, efter att inte ha skött sig. De förefaller ständigt flytta runt oförmögna att hålla sams med sin omgivning. Meförande ett antal djur.

Matte ser fram emot denna vår med större tillförsikt. Goda grannar och en god stämning grannar emellan är guld värd! Det hade detta unga par inte upptäckt och lär aldrig få upptäcka. Socialt inkompetenta enligt vad de visade under det gångna året.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)