Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLAPPARDAG FÖR HUNDARNA

2020-09-20

Lördag.

Efter en mycket kylig morgon med lite nattfrost dröjande kvar, sken solen och värmde gott frampå dagen. Matte hade inga planer på att gömma kongbitar eller något annat, eller att träna trick med hundarna. En vilodag får dem att sukta lite efter mer lek! Trickfilmandet för Champion Trick Dog är klart och Matte väntar bara på hjälp med att redigera ihop många små snuttar till något mer sammanhängande, för att kunna skicka vidare detta till USA. 

Lapskflocken har sakta börjat tillåta sig att vistas där andra människor vistas, om det inte är trängsel. En loppis i en stor lada i två plan lockade i trakten och även om många andra känt sig lockade var det ingen trängsel. Hundarna hade mycket att titta på från sin plats i bilen, med både loppisbesökare kring bilen och hästar i omgivande hagar. På hemvägen hämtades den näthandlade maten, utanför den lokala Ica-butiken.

Modji och Aili fick sedan avnjuta de två sista stora märgbenen under eftermiddagen. Många timmar tog det för dem av gnagande, innan de ansåg sig klara nog att hänga med Husse på en skogspromenad, med lite blåbärsätande som efterrätt.

Matte ägnade en hel del tid åt att bära hinkar med vatten åt vintergröna växter som behöver bunkra inför vintern och att gå med trimmer och snygga till på tomten. Efter att ha kört slut på två fulladdade batterier kändes även kroppen rätt slut. En och en halv timme utan paus, med en trimmer på sluttande mark till största delen, fick ryggen att krokna ovanpå allt vattenbärande. Åldern tar tyvärr ut sin rätt ibland och det är svårt att förstå de där siffrorna 70+ när man känner sig som förr i skallen....  Varför blir man så trött?! Typ. Solen hade krupit ner bakom skogen och gav plats åt den snabbt annalkande kvällskylan. Matte gick in i stugan och fixade middag åt flocken.

Information har kommit om lagtävlingen. "Utrustning för räddningssök i dagsljus och mörker. Glas kan finnas i området". Att söka med tossor på fötterna var inget problem för hundarna i fjol och lär inte vara det nu heller. Ljusstarka pannlampor och bra fästen till hjälmarna kommer behövas som alltid och i trakterna av Nora, där tävlingen går, finns det gruvor. En gruva "käkar ljus". Svarta väggar slukar ljuset även från en bra pannlampa. Slocknar lampan finns inte en enda chans att orientera sig via ljusinsläpp någonstans ifrån långt borta. Extralampor och batterier blir ett måste. Nyckelringslampor behövs på hundarnas tjänstetecken och varselkläder för två- och fyrbenta behövs. Matte får börja se över utrustningen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)