Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPFÖDARGÖRA

2013-08-28

Även tisdagen var en underbar sommardag! Matte och hundarna promenerade lite stillsamt i området och njöt. Modji går in i några känsliga dagar då inplantationen förväntas ske. Násti går på medicin. Båda mår bra. Hundarna fick följa med när Matte for iväg och lämnade in några saker på loppisen, där vinsten går till Världens Barn och till ICA. Mat skulle handlas till kvällens "valpträff".

Nástisönerna som ingår i träningsgruppen skulle komma på besök. Båda är i utbildning och lite tips behövdes. Den ene behövde få gå spår lagda av andra än familjen och spår på nya platser. Så Husse hade lagt ett kort spår på måndagkvällen och ett långt spår på tisdagen, direkt när han kom hem. I skogen tvärs över vägen, där mycket vilt vistas. Mycket kuperad terräng, med bergknallar blottade för hårda underlag. Brorsan behövde lära sig att hålla tyst när han är uppbunden. Något som alla hundar måste lära sig, för att inte störa omgivningen. Med en lättskallad ras kan det vara knepigare än med en del andra raser. Lapphundar är lättskallade, eftersom de skall flytta renar med skall.

Matte tog hand om killen som skulle lära sig vara uppbunden under tystnad och övriga begav sig till skogs för spårning. Grabben har aldrig varit i kontakt med ett antiskällhalsband tidigare, men nu fick han prova på det. Han bands upp av sin husse på verandan till lillstugan. Iförd antiskällhalsbandet. Ingen av dem visste att Matte satt i stugan bakom ett fönster, som inte var helt tillstängt. Grabben fokuserade helt på sin husse, när han lämnade tomten och anslöt till de andra strax utanför. Varpå han gjorde som han fått för ovana. Skällde. Hoppsan! Han ryckte till lite. Matte öppnade fönstret och uppmanade honom att vara tyst i samma ögonblick. Vilket killen hade den goda smaken att vara. Nu visste han att han inte var övergiven. Efter femton minuter med en alldeles tyst hund (hans husse var kvar utanför grinden), klickade Matte med klicker (killen är inklickad) och gick ut och godisbelönade och klappade om den duktiga killen. Han måste ju få veta vilket uppträdande som ledde till belöning. Är man uppbunden och tyst kommer någon och utdelar belöning.

Gänget som skulle spåra begav sig iväg och grabben på verandan var tyst och satt stilla. Efter ytterligare femton minuter klickade matte och gick ut och belöndade med godis och kel. Varpå han lämnades kvar på verandan och var helt tyst när Matte hämtade "tjejgänget" inne i huset. Modji blev alldeles till sig och trodde att nu skulle det bli leka av! Men icke! Hon behöver lära sig att vara tystare. Násti och Modji bands upp längs staketet i infarten och sedan hämtades grabben och bands upp närmast grinden. Tryggaste platsen. Alla hundarna samlade, men utom räckhåll för varandra. Som när man binder upp hundarna vid träning eller kuser. Detta måste de fixa helt enkelt. Ett uppmärksamt, men avslappnat gäng hundar lämnades och Matte smög iväg bakom garagetälten och in i gräset på granntomten. Ur vind. Vinden blåste Mattes vittring bort från hundarna. Alla var tysta. Efter femton minuter klickade Matte alltunder det att hon kom fram och berömde och godisbelönade alla hundarna. Som låg ner och var lugna. Iväg bort igen och hundarna fick vara ensamma i ytterligare femton minuter.

Då inträffade något bra. Samtidigt som den spårande brorsan återvände från skogen kom en närboende trasselsudd på kvällspromenad förbi. Modji skällde till och brorsan skällde till. Varvid Matte höjde sin röst åt dem båda, samtidigt som det kom en påminnelse från halsbandet om vad som händer när man skäller. Tre tysta hundar inväntade skogsgänget och den saknade hussen fick gå fram till sin duktiga kille och lösa kopplet och berömma grabben. Hundarna fick inte träffas. Den förväntan skall inte finnas som belöning.

Det här kan naturligtvis tränas på många olika sätt, men så här har Matte valt att träna. En hund som sitter och skäller oupphörligt förorsakar andra problem. Den kan också straffa ut sig själv från att få vara med på kul saker! Andra vill inte ha en hund i träningsgruppen som inte håller tyst. Vare sig hunden skäller oavbrutet i en bil, en bostad eller när den är uppbunden,  så är det störande. För både människor och andra hundar.

För hunden själv är det påfrestande att inte kunna koppla av. Både Husse och Matte tycker att ett ögonblicks obehag av en sprayning får anses vara ett medel som helgar ändamålet. Ett träningsredskap. För att bryta ett invant och oönskat beteende.

Kvällen avslutades med en sen middag i stearinljussken i trädgårdsmöbeln. Mycket hundsnack blev det! Tack för en trevlig kväll!

Antal kommentarer: 1

2013-08-28 23:26:59 - Elina & Epic

Tack själva! Vi är jättenöjda med spårandet! (flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)