Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTSTÄLLNING I ÖSTHAMMAR

2016-05-29

Om fredagen finns inte mycket att skriva. Välbehövligt regn strilade ner hela dagen över törstande marker. Ett fint regn som inte gav mer än 11 mm, men det slog inte av äppelblommen! Ett störtregn hade varit förödande för fruktskörden. Dagen gick åt till att vänta på snickaren som varken kom eller hörde av sig.....   När Matte messade och efterlyste någon som kunde fixa till vad som utlovats i form av en säkrare passage till ytterdörren, fick hon till svar: "det blev lite fel..."  En vattenläcka hade prioriterats, accepterat! Men besked till Matte hade fallerat. Accepteras icke. Matte hade ställt väckarklockan för en tidig snickararbetsdag.

Lördag.

Upp i ottan för färd norröver. Lapphundklubbens lokala distrikt arrangerade en utställning i Östhammar på Östhammars BK. En synnerligen väl vald plats! Där parkeringen låg intill utställningsringen och strax intill fanns klubbstugan med servering och toa! Kunde inte vara bättre! I synnerhet som himlen valde att öppna sig en timme innan bedömningarna skulle börja! 

Arrangören hade dock tumme med vädergudarna och lagom till klockan tio när bedömningarna började höll regnet uppe. Vartefter drog de mörka molnen undan och temperaturen steg lagom mycket för en hundutställning som varken fick folk att frysa eller svettas och för hundar i bilar fungerade den soliga parkeringen bra med öppet runt om i bilen. Lapsktrion föreföll ha det gott i bakskuffen, med utsikt över både ring och livet omkring.

Lapsk Vallhund var först ut av de tre Lapphundraserna och 14 hundar var anmälda, en hade dock fått förhinder att vara med. Dömde gjorde Lennart Edfors och ringsekreteraren skall ha en eloge för stark röst och koll på läget! Mycket uppskattat av lomhörd Matte med bara ett höröra.

Modji och Aili visades i öppen klass av Husse och Matte. Om hundarna tyckte domaren många positiva saker, som skrevs ner. Dock fanns det ett aber för var och en av dem, som drog ner betyget en aning.

För Modjis del svansen, som ansågs för ringlad, men i övrigt hade hon enligt domaren championkvalitet ansåg han! Ailis stop ansåg han vara för kraftigt.

Så här står det om Modji: "Bra huvud där stopet kunde vara planare. Bra hals, rygg kors. Bra bål. Ngt ringlad svans. Rör sig bra. Bra päls." Very Good. Plac 2.

Om Aili kan man läsa: "Huvud med kraftigt stop o ngt stora , osäkra öron. Bra hals. Kunde ha stramare rygg. Utm kors. Mkt bra benstomme, vinklar o rörelser. Päls o färg bra. Utm förbröst." Very Good. Plac 3.

För arbetande hundar mycket bra konstruktion tycker Matte! Bra kroppar och bra rörelser! Väsentligheter hos en arbetande hundras. Vad är väl en lite ringlad svans eller ett kraftigt stop för funktionsdugligheten. Dessutom en subjektiv uppfattning om vad man ser.

Nöjd Matte!

Så var det veteranen Nástis tur att visas upp av Matte denna gång. Det har varit Husses uppgift tidigare, då de är ett team i arbetet! Men nu var Husses spring i benen lite trött.

Det gick tydligen bra med Matte som handler till Násti! Domaren var lyrisk och konstaterade genast att detta måste vara en "championveteran!" Vilket Matte bekräftade. Superlativerna hamnade på papper och dem kunde man sedan läsa: "Utm huvud m fina öron. Bra hals, överlinje, kors o svans. Välvinklad m mkt bra benstomme, tassar o rörelser som är utmärkta. BÄSTA VETERAN" Excellent med ck. Plac 1. Btkl plac 3.  I finalringen blev Násti BIS-veteran 2! Äldst av dem alla.

När Násti blev trea av tikarna kommenterade domaren att hon egentligen lika väl hade kunnat bli tvåa. Den tolv år yngre hunden och Násti var likvärdiga enligt hans mening!

Násti och Modji visades även i den inofficiella klassen "prestationsklass", för hundar som presterat något mer än att de ser ut så som domaren tycker en Lapsk skall se ut. Násti vann av de två och blev BIR i klassen. Hon mötte i finalringen en Svensk Lapphund och en Finsk Lapphund och här brädade hon dem båda! Hennes ålder och meriter och att hon tränas regelbundet ännu framhölls! Násti blev BIS 1 i Prestationsklass! Heder åt en rutinerad hund som tränat räddningssök i tretton år. Utställningschampion och Tjänstehund-Räddningshund. Mamma till nio fina barn i tre kullar. 

Mycket nöjda med dagen gjorde familjen en sväng in i Östhammar för att beöka ett café på rekommendation! Adas Kaffestuga mellan ICA och torget. Berömda för sina Napoleonbakelser och sillmackor! Husse och Matte råkade komma just som stället skulle stänga, men välkomnades ändå! Bakelserna var slut men inte sillmackorna! De smakade mycket bra som avslutning på en härlig utställningsdag! Lite smått och gott som fanns kvar i disken fick följa med hem.

Hemma packades sedan alla generösa priser till deltagande ekipage upp! Násti hade med sina placeringar försett flocken med tuggodis för lång tid framöver och även belöningsgodis! Även hundmat i två säckar hade hon vunnit! De övriga två hade bidragit i viss mån även de! Ett mycket generöst prisbord hade arrangören lyckats bjuda på! För att inte tala om de fem jättestora rosetter som Násti förärats!

Tack för ett fint arrangemang med trevlig avspänd stämning, där domarens sinne för humor och avspända stil föll Husse och Matte mycket i smaken!

 

Antal kommentarer: 1

2016-05-29 20:22:09 - Anneli m flock

Grattis till fina prestationer i vänstervarvets tecken! Den gubben ska vi lägga på minnet ;)(flower)(flower)(star)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)