Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖDELSEDAGSFIRANDE

2023-10-10

Måndag.

Aili och Dima fick ha födelsedagskalas hela dagen! Som aperitif innan frukosten fick de varsin bit torkat hjärta och en bit gurka och sedan toppades fukosten med lite torkad ankfilé. Det var flera minusgrader under natten och det dröjde innan temperaturen kom en bit över nollan och frosten försvann. Förmiddagen tillbringades inomhus i stugan. Hundarna fick varsitt hundtugg att roa sig med, i väntan på en långpromenad.

Klicka för större bilder.

Mitt på dagen sken solen, de senaste dagarnas kraftiga vind hade mojnat och det var sju grader. Matte gav sig iväg med Aili och Dima, som fick nosa så mycket de ville längs vägen den första kilometern. Tanken var inte en motionspromenad i så rask takt som möjligt. Tanken var en lång promenad i promenad- /vandringstempo. Matte och hundarna passerade adressen där två bullhundar brukar attackera staketet när Aili, Dima, andra hundar och joggare passerar. Nu var hundarna inne och ägaren stod jämte dem och tittade innanför ett stort fönster, när Matte passerade med sina hundar. För att sedan släppa ut hundarna så att de kunde rusa till staketet och skälla ut de passerande rejält. Allt under det att ägaren stod i dörröppningen utan att ens antyda en vilja om att stoppa sina hundar. I stället ropade hon något till Matte som Matte naturligtvis inte hörde. Dima gick i stå men lät sig övertalas att gå vidare. Aili brydde sig inte.

Promenaden gick vidare genom området och över till grannbyn och vidare längs vägarna neråt skogssjön. Där vek Matte av inåt den smala skogsremsan mellan sjö och hus och här pågår ingen älgjakt. Dock överallt i skogarna runt omkring sjön. Rätt som det var dök en ensam Labbe upp och styrde kosan rakt emot Matte med sina kopplade hundar. Dima kastade sig överlycklig framåt och ville gärna träffa den svansviftande Labben! Aili och Matte var inte lika förjusta. En ägare dök upp och Matte bad henne kalla in sin hund. Det gjorde hon inte. När en matte anslutit avancerade hunden och nu blev det rörigt. Mattes kopplade hundar trasslade in sig i varandra och höll på att dra omkull Matte, som med mer tydlighet uppmanade Labbematten att kalla in sin hund. Varpå Labbematten bara traskade vidare och struntade i både sin hund och alla andra och försvann bakom några täta granar. ?! Labben blev kvar hos Matte, om än inte tätt inpå men nära nog för att orsaka koppelkaos för Matte. Matte förtydligade med ett med emfas uttalat NU!!! Först då behagade Labbematten använda sin visselpipa, varpå Labben omedelbart vände om och lämnade Matte och hennes hundar. Ett för Matte icke okänt ekipage där hundar tidigare tillåtits gå in i carporten och fram till staketet, för att de ville hälsa på de söta valparna i trädgården. Icke uppskattat av valparnas mamma eller Matte.

Hem kom Matte och hundarna efter två timmars promenerande och hittade en skylt på marken utanför grinden: "Jag har gått vilse på tomten" skriven av Husse.

Ett sök för hundarna alltså! Som blev rätt förvirrade då Matte ibland riggat godissök som väntat efter en promenad. Matte bad dem leta efter Husse och Aili och Dima rusade ut på gräsmattan och letade godis i hög fart! Felet Matte gjorde var att hon bad hundarna "leta efter Husse". Utan vare sig tydlig startangivelse eller rätt ord.... Matte gjorde om och gjorde rätt och satte hundarna i sökarbete och då fyndade de genast Husse, som gömt sig i lekstugan. En lekstuga som för länge sedan, på en annan plats, var en uppvärmd hundkoja med hemgjord hundlucka. Denna hundlucka hänger numera knappast fast alls och höll på att följa med när hundarna trängde sig igenom den, efter en fin skallmarkering från Aili. En födelsedagspresent från Husse till Aili!

Matte trodde att Husse hade haft koll på när Matte skulle dyka upp längs vägen och att han gömt sig precis innan hundarna kom in på tomten. Så var det inte.

För att undvika färska spår och vittringar hade Husse gått och gömt sig ett bra tag innan han antog att Matte skulle komma hem. Efter en timmes promenerande ungefär trodde Husse att Matte och hundarna skulle komma hem.

Matte hade varit ute och traskat i två timmar när hon anlände hem. Husse hade legat gömd i lekstugan i en och en halv timme i väntan på att bli hittad! Roande sig med sin mobil och han jämförde med hur det har varit när man varit figurant på prov, tävlingar och övningar. Några timmar har inte varit ovanligt. En timme mer eller mindre tyckte Husse och det var mycket uppskattat av hundarna! Fort gick det och hundluckan sitter numera knappast fast alls.

Matte filmade och filmen ligger på Instagram. 

Efter fem timmars utevistelse serverades hundarnas middag och även den var toppad med godsaker. Aili tackade för allt firande genom att välja att ligga i Mattes knä vid teven på kvällen. Det var länge sedan! Nu är det svalt nog för knäliggande. Mysigt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)