Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FEL HADE MATTE

2020-04-25

Torsdag.

Modji satte sig på pass vid bäcken så snart hon kom ut på förmiddagen. Där satt hon sedan mycket uppmärksamt, timme efter timme. Solen sken och det var sommarvarmt hela dagen, men det var hart när omöjligt att få henne undan i skuggan. Snokspaning tänkte Matte. Aili hade nu tappat intresset och överlämnade jobbet helt till mor sin. Matte kunde inte helt släppa jobbandet i bäckfåran, då några nya stenar hemförts som behövdes för ytterligare förstärkning. Så snart Matte stövlade runt i vattnet och åstadkom rörelser i flödet och ljud blev Modji aktiv. Matte tänkte att snoken då oroades och flyttade på sig. 

Matte lämnade bäcken helt kort och gick upp till stugan för att hämta ännu en sten. Under den korta frånvaron hände det tydligen saker vid bäcken! Modji stod ett stycke upp på gräsmattan när Matte återvände och Modji var engagerad i något liggande på gräset. På håll såg Matte att det inte var en snok. En fågel?  Matte gick bort för att se efter och Modji lutade sig fram och placerade huvudet över det som var ett byte. Modji visade mycket tydligt att denna stora vattensork, som hon äntligen fått tag i och avlivat, var hennes! Fel hade Matte,  som hade varit övertygad om att det var snok Modji och Aili spanade efter, då de gjort det varenda vår och då har Matte även sett snokar i olika åldrar. En vattensork bodde i slänten när Lapskflocken flyttade in, men nu har Matte inte sett någon på flera år. Även om misstanken funnits att någon saboterat nyplanterade växter, som inte kommit igång att växa som förväntat.

 Klicka för större bild.

Matte berömde Modji som faktiskt gjort något bra, då vattensorken är till skada för Mattes odlande. Även om en dödat djur inte känns bra. Men äta den fick Modji inte. Matte behövde inte förhandla om att få avlägsna det stora bytet och Modji fick sedan en morot som ersättning, vilket gladde henne mycket! Hon älskar morötter! Aili fick också en morot. Matte begravde vattensorken i skogen. Den var mycket snabbt och effektivt avlivad med ett bett över nacken. Inget blodvite hade uppstått och kroppen var inte sargad på något sätt. Duktig Modji. Ingen lek med bytet.

Nu hade Modji fått "blodad tand", vilket ju inte stämde rent bokstavligt. Hon hade dock fått kläm på vad hon jagade och hur jakten skulle gå till. Hon hade redan grävt sönder en del av bäckkanten för att nå sitt byte och nu satt hon åter envist parkerad vid bäckfåran, stirrande ner i vattnet. Så snart Matte fortsatte att röra sig i vattnet blev Modji aktiv och rätt som det var gjorde hon ett sorkhopp rakt ner i vattnet och föreföll ha slagtit ännu en sork. Men Modji tappade bort den och kunde inte återfinna den. Troligtvis tog den sig vidare nerströms och in på granntomten. Modji avslutade därmed sin bevakning av bäcken för dagen.

Mattes från Nederländerna beställda rosenbåge med grind anlände och när den monterats ihop kom den på plats och passade in fint med de två klängrorosorna i tomtgränsen. Bladen börjar slå ut och fint blev det intill de två björkar Matte planterat och som nu börjar bli stora och där bladen är på väg att slå ut rekordtidigt. Detta börjar bli en fin hörna på tomten!

Fredag.

Lapskflocken begav sig till Norrtälje för att hämta en beställd vara på Biltema. Där har man nyligen öppnat en drive in-hämtning, där den förbeställda och betalda varan lämnas i bilen, där bilägaren själv ställt upp dörren. Elgiganten hade samma service för undvikande av besök i butiken för riskgrupper. Samtidigt som gamlingar obekymrat traskade in i och ut ur butiker, som vore allt som vanligt och pandemi något som bara gällde alla andra. I centrala Norrtälje hade alla butiker anslag om "säker handel" där alla 70+ ombads inte gå in i butikerna, utan handla via ombud och ett telefonnummer fanns att ringa för att få hjälp. Av omtanke om den enskilda individen och samhället i stort för minskad smittspridning. Ett tänkesätt som uppenbarlligen inte delas av alla de, äldre än Husse och Matte, som sågs besöka butiker i handelsområdet i utkanten av stan.

Lunch kunde serveras vid den högt belägna Bergstugan efter klockan ett och rusningstid, till den som ville äta utomhus och slippa gå in och beställa och betala, vilket Lapskflocken utnyttjade. Modji och Aili bands upp i skuggan och Husse och Matte njöt av solen och utsikten över stan och Norrtäljeviken i solskenet. Hundarna överraskades med att få fördiska Husses tallrik, där skyn till skomakarlådan var mycket rikligt tilltagen. Supergod tyckte både Husse och hundarna! 

Innan hemfärd tog Lapskflocken en halvtimmes promenad kring hamnen och de gamla låga trähusen från stadens födelse kring ån. I ett hörn runt en husknut råkade de två Lapska damerna springa rakt på en mindre hund som även den gick före sin förare i slakt koppel och sprang lika mycket på de två Lapska och mötet blev abrupt och överraskande för de tre hundarna och två mattarna. Två förvånade mattar började spontanskratta åt de tre hundarnas förvånade miner! Hundarna reagerade alla så att de tänkte bort varandra totalt! Trots överraskningsmomentet och ingen verkade ha vittrat in den andra innan de sprang på varandra bokstavligt talat. Ingen visade någon som helst reaktion mer än snabb förvåning och kanske blev de två mattarnas plötsliga gapskratt lika överraskande för de tre hundarna. Ett gott skratt förlänger livet och denna "krock" var uppfriskande!

I Norrtälje sken solen och hemma hängde regnet i luften. Lapskflocken fick en uppiggande eftermiddag hemifrån och hundarna uppskattade säkert denna omväxling precis lika mycket som Husse och Matte. De fick väldigt många nya lukter i nosarna och de tilläts nosa runt väldigt mycket. Lite kändisspotting blev det även, då Norrtälje och Roslagen är populära platser att bo på, inte alls långt från Stockholm.

Var rädda om er och varandra och håll avstånd!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)