Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BACK UP och TRÄNING

2013-04-04

Onsdagen blev en dag på språng för Matte och hundarna. Klockan 11 fick Násti och Modji byta bil, efer att ha åkt med Matte till Täby. Tillsammans med Schäferkollegan H. skulle de vidare in till stan för att vara back up när H. kollade det område där Násti visade intresse på söndagkvällen, i sökandet efter den 19-åring som försvunnit natten till lördagen.

Föräldrarna hade på onsdagen gått ut i Aftonbladet med en vädjan till allmänheten om tips. Missing People jobbar vidare i fallet i samarbete med polisen.

Násti och Modji lämnades i bilen när H. togs ut för arbete. Matte följde med bakom och iakttog H. under arbetet. En viktig del av området hade under söndagen varit oåtkomligt med låsta grindar, men nu syntes här bilar och på något sätt borde det gå att komma in. Vid första passagen syntes inga människor och ingen porttelefon. Vid andra passagen upptäckte Matte en liten oansenlig plåtlåda med en knapp. Ett tryck på knappen öppnade alla grindar! Först en röst i en osynlig högtalare och sedan en man som med glädje släppte in hunden och de två hundförarna från Missing People. Han satt just och läste dagens Aftonblad och var alltså väl informerad. H. jobbade på, även ut på en lång sviktande "pir" av mycket glest galler, strax ovanför vattenytan. Inget för alltför små tassar. De hade gått igenom. Lite som att gå på vatten och inte heller något för skrajsna hundar. Tjänstehundar får inte vara skrajsna! H. är Försvarsmaktshund.

Eftersom H. tyvärr inte fick något ökat intresse någonstans, inga indikationer, behövdes inte de två Lapska back up hundarna. De fick fara tillbaka hem utan att ha varit ute ur bilen. I Täby fick de byta bil igen och åka sista biten hem i Mattes bil. Det var allt. Träning det också. Förberedelser för jobb, förväntan, så ingenting. Gilla läget.

På kvällen fick Lapsktjejerna däremot komma ut och jobba! Men inte skarpt. Nu var det träning med möjligheter till frisök och spring över stora ytor! Alltid uppskattat!

Kvällen var ljus och behaglig. En timme extra med dagsljus gör skillnad. Násti har inte fått köra för fullt på ett tag och skulle nu få göra ett stort frisök på Ramirent i Veddesta. Hon behöver vänja sig vid att vara enögd och att hantera bråtiga miljöer. Matte ville därför själv köra Násti för att se hur hon funkar. Vad som kan behöva tränas.

Först fick Násti jobba kopplat inom ett mindre område. Där hade Matte gömt ett preparat med människodoft i mycket liten mängd. En "äckelflaska" med avklippta naglar och förhårdnader. En liten taxfreeflaska som innehållit alkohol motsvarande en liten snaps. Öppningen är inte stor och flaskan ställdes ner, onåbar, i en järnkonstuktion åtkomlig från alla håll. Fritt placerad. Bara flasköppningen syntes. Det var inte lätt! Båda hundarna har klickats in på doften i flaskan sedan en tid. Flaskan var inte vidrörd med bara händer. Nástis intresse ökade i närhet av platsen för flaskan, men att lokalisera vittringskällan tog ett tag. Det var viktigt att det gick att gå runt föremålet där den var placerad, för att få vind från alla håll. Så snart hon visade att hon visste var den var och nosade på den och gnydde lite, klickade Matte och belönade med röst och godis. Jätteduktig Násti! Som uppskattade belöningen och skällde ihållande och länge.

Därefter släpptes Násti lös och fick söka fritt efter tre figuranter utspridda i det stora området. En själaglad Násti tog för sig och flög iväg! Fort gick det och bra blev det! Tre kanonmarkeringar och äntligen hade Násti fått göra det hon är bäst på. Jobba som den självständiga hund hon är. Fritt på ett stort område. Násti hade gärna fortsatt lite till. Sjukskrivningen är slut.

Modji fick starta på samma sätt. Specialsökträningen är Mattes jobb. Därför körde Matte Modji på just den delen. Modji löste uppgiften mycket snarlikt sin mamma. Visade på vittringskällan och skallmarkerade. Efter lite sökande runtomkring.

Därefter fick Modji ny förare. Husse tog över och Matte gömde sig i slutet av frisöket. Även Modji fick alltså tre figuranter utplacerade och hon fick söka fritt. Husse var nöjd och Matte blev hittad på slutet. Bra skallmarkering. Hundarna älskar dessa stora ytor med miljö som arbetsplats! Full fart och näsan påkopplad hela tiden. Modji passade också på och tog för sig.

Nástisönerna Epic och Lime är ungherrar och testar lite då och då hur lydiga de måste vara. Dessa stora ytor inspirerar unga hundar till lite fri företagsamhet. Om de är av det "rätta" Lapskvirket. Nyfikna och självständiga. För att slippa tjata är det lämpligt att staga upp knappt tvååriga hundar lite då och då med kopplat sök. Det var vad killarna fick ägna sig åt denna träningskväll. Med figuranter som hittades, skallmarkerades och sedan omedelbart försvann och gömde sig på nya ställen. Många markeringar blev det på detta vis och grabbarna måste fokusera på uppgiften. Att skallmarkera i koppel är inte alltid så lätt och den träningen är mycket värdefull, vare sig hundarna behöver söka kopplat eller inte. Det är markeringar i koppel som kan vara svårt. Inte söket.

Både Epic och Lime skötte sig med den äran! De kom båda till markering direkt när de kom fram till sina figgar. Ingen fördröjning! Grabbarna går spikrakt framåt i sina karriärer. Härligt att se.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)