Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅTERHÄMTNING

2012-11-27

Måndagen blev en dag för återhämtning. Helt nödvändigt för hundarna, som verkligen slet hårt på sjön under söndagen i Jämtland.

De visade verkligen vad en bra renvallare kan prestera, när det gäller uthållighet i arbetet under tuffa förhållanden.

Matte blir bara ledsen vid tanken på att så många hundar, som förmodligen har en fantastisk kapacitet, aldrig någonsin får visa vad de går för och uppskattning för vad de kan prestera. Alla hundraser har inte denna kapacitet, så tag den tillvara! Väldigt många Lapska Vallhundar kan med största säkerhet prestera minst lika bra och bättre än Husses och Mattes hundar. Men det får de aldrig visa.

Koppelpromenader kan man använda en mängd andra raser till.....   Det är tur att det finns de som vet att uppskatta bra arbetshundar och ser till föräldradjurens kvaliteter vid val av valp.

En dag framför brasan blev det således. Hundarna fick en kortare rastningsrunda och lite egentid på tomten i Mattes sällskap. I övrigt vila och återhämtning.

Även en Matte kan behöva återhämta sig och sitta stilla en dag. Att skutta i och ur en rib-båt med jättetjock (nåja, normaltjock...) reling iklädd lånad, stor, flytoverall är inte helt enkelt när benen inte är superlånga och en höft inte samarbetar med resten av kroppen. Matte valde således att dyka ner på den isiga botten, genom att kasta sig över med huvudet före och sedan vrida kroppen i farten för att landa på rygg. Utrymmet i fören räckte precis för Matte att landa på. Sedan vidtog att försöka kravla sig upp på den isiga botten och komma upp i knästående. När Násti jobbade stod Matte på knä bakom och stöttade henne med kroppen. Så att hon inte skulle halka ner och akterut. För att inte Matte skulle halka akterut på det isiga underlaget krävdes viss muskelspänning. Under en hel dag. Samt en viss snedbelastning. Men det fungerade utmärkt som arbetsmetod! En dag med återhämtning fungerade också utmärkt. 

Nu väntar mer träning. Rally inför lördagens tävling. 

Antal kommentarer: 2

2012-11-27 17:22:19 - Anette och 2 lapska, www.nogg.se/raevrackans

Det värmer i hjärtat att läsa om era insatser. Funderar allvarligt på Ivan och räddningsträning. Frågan är ju bara hur fåtill det.....:P

2012-11-28 08:59:56 - Marianne

Börja bums! Miljöträning! Miljöträning! Miljöträning! Rätt som det är startar en kurs. Han behövs inom Missing People i Göterborg skulle jag tro.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)