Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNÖ, SNÖ, SNÖ OCH KRAFTIG VIND - SNÖSTORM

2022-02-22

Tisdag.

Det började snöa på morgonen och vartefter tilltog vinden. Det vräkte ner blöt snö! Stora blaffor växte snabbt till sig till ett allt tjockare snötäcke. Vinden tilltog. Lapskflocken höll sig i stugan och hörde på radio att en orange varning gällde och att man skulle stanna inne om man inte nödvändigtvis måste ut och iväg någonstans. Det måste inte Lapskflocken. Trädgården försvann i all snö. Buskarna blev till stora snödrivor. Träden böjde sig mot marken. Vägen låg oplogad och öde. Lamporna blinkade ibland och att strömmen skulle försvinna var mer en fråga om när än om.

På tidiga eftermiddagen avtog snöandet och det rapporterades om regn över Stockholm. Inte över Lapskreviret fem mil nordost om stan. Där snöade det, men snön vräkte inte ner längre. Husse och Matte gick ut för att skotta sig fram. En smal gång från yttertrappen till grinden genom tjock och tung och väldigt blöt snö till en början. Carporten över bilarna kändes värd varenda krona! Hundarna  behövde rastas men ville inte ut! Vinden tilltog. Matte kopplade sina hundar och gav sig iväg mot brevlådan. Oplogad väg. Två hjulspår. Matte siktade på ett av dem. Aili tog täten och Modji kom efter. Modji ville kissa men ångrade sig när hon klev ur spåret och sjönk djupt ner i blötsnön. Ingen post i dag. Inga bilspår vid lådorna. På tillbakavägen hittade hundarna ett ställe där snön av vinden drivit iväg och här valde Lapskdamerna att slå ner sina rumpor för att lätta på trycket. Modji och Aili visade tydligt vad de ville. De ville ligga i uterummet!

Husse fortsatte skotta, Matte gjorde vad hon kunde för att rädda staketet som tyngdes av snön, samt buskar och träd i trädgården. Det låga trästaketet är höjt för hundarnas skull medelst kycklingnät och det höll på att gå åt skogen under snöns tyngd. Liksom vintergröna växter som idegranar, tujor och rhododendron. Tung och väldigt blöt snö i ett två decimeter tjockt täcke hade lagt sig över allting. Inga bilar passerade. Vägen var oplogad. Att med vantarna ta i snön för att få bort den från till marken nertyngda och utplattade buskage renderade per omgående dyngsura vantar som gick att vrida ur. Snön hade övergått i tjockt vitt vatten.

Lapskflocken tog fikapaus och eldade lite i kaminen. Snön började åter vräka ner. Vinden friskade i än mer. Vimpeln piskade rakt ut från flaggstången. Buskar och träd tyngdes åter mot marken och försvann under ny och väldigt blöt snö. Hundarna ville inte gå ut. På sena eftermiddagen passerade en traktor som plogade så gott det gick. Vilket inte blev på djupet och inte hela vägens bredd. Husse gick ut och skottade undan plogvallen.

I den lokala FB-gruppen fanns information om yttervärlden. Träd över vägen där, nytt träd över vägen annorstädes. I den delen av området fanns ingen fiberanslutning. Alla vägar var inte plogade ens sent på kvällen. En trasig slang på traktorn. Snön fortsatte vräka ner och vinden fick de snötyngda träden att vaja i vinden. Fler träd föll. Temperaturen sjönk strax under nollan och minusgrader skulle det bli.

Märkligt nog blev det inte strömavbrott och i Lapskreviret fungerade fiberanslutningen. Tur skall man ha ibland.

Husse gick kvällspromenad med hundarna och tog det försiktigt. En varning hade getts för överraskande och otäck halka där plogen plattat ihop blöt snö som kakat ihop sig till en löst liggande platta över den gamla blankisen. Inga broddar hjälpte när snökakan gled iväg och fick en hundägare att gå ner i spagat! Hunden hade också halkat. Broddarna nådde inte genom snökakan. Matte höftproteser gillar inte spagat! Inte Matte heller. Husse slapp testa sin förmåga härvidlag som tur var. Snön låg kvar på isen och Husse och hundarna höll sig på benen.

Ytterligare en decimeter genomblöt och svintung snö täckte hela trädgården och Matte såg den förgöras under snömängderna, som sent på kvällen började frysa till ett kompakt snöpansar över det som Matte ägnat arton år åt att skapa.

Husse skulle ut och skotta igen framför bilarna mot vägen och gången till grinden och runt ytterdörren. Snöslungan gillar inte kompakt och väldigt blöt, tung snö. Matte klädde på sig och gav sig ut även hon. Hundarna gjorde kväll och knöt sig för natten. Matte gjorde om allt hon gjort tidigare på dagen. Fick bort snö från staketet och till marken böjda tujor, idegranar och rhododendron. Fick fram brudspiréan som var en platt rishög under ett lager av allt mer frusen snö. Snöklumpar fastfrusna på alla grenar gick inte att få bort. Blöt snö fortsatte att falla och den kraftiga vinden tog i ordentligt. Björkarna dansade i luften och granarna runt stugan gjorde vågen! Husse och Matte blev genomblöta. Tjockt vitt vatten frös fast på vantar, skor och mössor. En halv minusgrad blev snabbt en minusgrad och allt blött frös till. Varningar för ishallka på tisdagmorgonen utfärdades.

Klockan halv tolv avslutade Husse och Matte dagens snöröjning och gjorde hundarna sällskap i stugan. Brasana hade slocknat och matades och fick fart på nytt. En kvarbliven slatt glögg satt fint före sänggåendet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)