Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄLDIGT KALLT OCH VÄLDIGT VACKERT!

2022-12-17

Fredag.

När Matte klev ur sängen i ottan visade termometern på tretton grader i sovrummet och tjugotvå minusgrader ute. Det var isbark på insidan av sovrumsfönstret. Matte hade sovit väldigt gott hela natten! Väsentligt mycket bättre än när det var tjugosju grader i sovrummet i somras! Det är lättare att värja sig mot kylan än mot hettan. Aili och Dima drog igång en vild lek i vardagsrummet framför braskaminen! De hade inga varma täcken att krypa under och i biabäddarna på golvet var det kylslaget. Även om de har filtar att bädda med så hade ingen av dem gjort det.

Så småningom steg solen över skogen och mitt på dagen hade strålarna nått ända fram till Lapskreviret och vägen utanför. Nu var det bara sexton minusgrader, men mycket hög luftfuktighet som fick kylan att bita lite extra. Matte klädde sig efter vädret och satte på Dima ett mycket tunt polartechtäcke som han fått ärva efter Modji. Tidigare använt på hundarna när de legat i bilen vid träning. Dima har bott i lägenhet och har inte Ailis köldanpassade päls och kan behöva ha på sig något mot kylan till dess pälsen anpassar sig vid livet i skogen med mer utomhusvistelse.

Med snökedjor på kängorna kunde Matte hålla god fart! Hundarna fick pinna på och Matte gick sig varm. Solen sken längs vissa vägavsnitt och skogen skymde på andra ställen. Vägarna låg öde! Inte en enda människa var ute och gick, inte en bil såg Matte. Det enda liv som kunde upptäckas var en gumma med rollator och snöskyffel på väg ner mot soptunnan. En liten backe full med snö och sakta gick det, men det gick framåt! En pantertant av den gamla sorten! En gång personalansvarig på ett stort företag. Takterna sitter i. Kan själv! Matte lyckades pressa idealtiden på sträckan med några minuter och blev varm, snudd på svettig. Västen under tröjan hade kunnat få bli kvar i garderoben. Hundarna var fulla med springbehov efter att ha gått i koppel utan att få stanna och nosa på alla fläckar de ville nosa på. Lössläppta på tomten satte de fart! Oj vilken fart de får upp och det är beundransvärt att nioåriga Aili håller jämna steg med ettåriga Dima! Oftast är det hon som sätter fart på honom! Dima var efterlängtad!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)