Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTERHUNDAR PÅ TORPET

2014-07-20

Dagarna är varma och fuktiga efter en inledning på Husses semester som var kylslagen och regning. Lapskfamiljen går lite på halvfart och pysslar i sina båda trädgårdar och med alla de små husen. Hundarna lever dagarna rätt fritt och kravfritt, endera hemma med gräsmattor och rosor eller i en vildvuxen skogsbacke full med stora blåbär och hallon. Ett rätt omväxlande hundsemesterliv för tre Lapska, som inte har några problem med att sysselsätta sig själva.

lördagen tog familjen vägen om Östanå färjeläge efter inköp av mera fönsterkitt i Åkersberga. Den första förpackningen sprack på något vis. Sommarserveringen hade just öppnat och med bilen i skuggan av en buske vid stranden, kunde Husse och Matte äta i lugn och ro. Hundarna hade det bra vid stranden. Tråkigt behövde de inte ha. Färjorna gick i skytteltrafik och småbåtar både passerade och förtöjde vid småbåtsbryggan. Finlandsbåten Cinderella passerade i det smala sundet mellan fastlandet och Ljusterö. På loppisen Lumpboden var det knökfullt och nog tyckte Matte att priserna så här i semestertider med öppet varje dag, var aningen högre än när det endast är öppet i helgerna. Matte hittade en gammal skomakarläst i tungt gjutjärn och prutade ner den till en hundring. Den blir en bra dörrstopp till vedboddörren. Innan vidarefärd togs hundarna ut och fick svalka av sig vid stranden. För Aili var det något helt nytt och spännande med svallvågor som slog mot strandstenarna! Hon tittade förundrat, försökte nosa på vågorna, backade och såg snopen ut när de försvann igen.

Vid torpet blev det en hel del vila för hundarna och en repris av fredagen. Husse kittade och målade och Matte skruvade och satte upp en tung hylla och fixade till lite i lillstugan. Násti jagade sork likt en räv där hon satt på pass, som en staty med krökt nacke. Helt orörlig. Aili drog då och då igång sin mamma på lite lek, men ännu var det för varmt och leken avstannade snart med flåsiga hundar.

Husse och Matte tog en macka och en kall öl när solen sjönk bakom talltopparna och därefter blev det efterrätt för Matte tillsammans med hundarna. Blåbärsätande i skogsbacken även denna dag! När Matte började äta blåbär anslöt sig hundarna som goda flockmedlemmar.

Hem for familjen när torptomten låg i skugga och hemmatomten badade i lågt stående och behaglig kvällssol. Husse tog en skogspromenad med hundarna och Matte pysslade om sina rosor, som fått en hel del regn på sig under dagen. Vid torpet hade inte en regndroppe fallit.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)