Från FB - Lapsk Vallhund / officiell grupp.
Finsk statistik. Rasens hemland är Finland. Lapinporokoira = Lapsk Vallhund. Lapinporokoira används för övrigt som namn på rasen i bland annat Nederländerna.
hundar av 62 olika raser har genomfört omkring 600 räddningshundsprov. Av de deltagande hundarna är lapsk vallhund den nästvanligaste rasen. Schäfer är vanligast, blandras på tredje plats. Bilden tagen från räddningshundsorganisationen Pelastuskoiraliittos sajt.
Denna glada nyhet fanns att läsa på FB på tisdagkvällen. Detta är mycket glädjande för oss som ägnat oss åt att utbilda och träna Lapska Vallhundar i räddningssök sedan 1998! Samt certifiera våra egna Lapska Vallhundar Gázzi, Násti och Modji som Tjänstehundar / Räddning samt Nástis kullbror Ailu (Gátchis Goz-Jorri) som var kurskamrat med Násti på kursen där Husse var instruktör.
Gázzi var den första av rasen Lapsk Vallhund som certifierades som räddningshund i Sverige! Hon fick certet 2001, en utbildning tar ca två år. En historisk hund i detta sammanhang alltså. Hennes avkommor i flera generationer har tränat och tränar räddningssök i flera länder och flera har blivit certifierade räddningshundar/tjänstehundar.
Aili som nu tränar räddningssök varje vecka här hemma med sin mor Modji är Gázzis dotterdotterdotter. Hon kommer aldrig att bli certad räddningshund på grund av sina ägares alltför höga ålder, för gamla för att få börja en räddningskurs. Men träna kan man göra ändå och Aili går i sin familjs fotspår och gör mycket bra ifrån sig! Som träningskamrater har hon utöver sin mor, en kusin och två morbröder.
Med dessa kunskaper om rasens användbarhet i en mycket krävande typ av tjänstgöring är det för Husse och Matte lite svårt att ta till sig att rasen säljs som en renodlad sällskapshund ibland, om än av robust karaktär "lämplig att gå i skogen med". En Lapsk är kapabel till så oändligt mycket mer än att gå på promenad! Även om terrängen kan upplevas som krävande i jämförelse med stadens gator. Mattes Dvärgpudel var en hejare på att ta sig fram både på hyggen och i fjällen.
Glädjande är att allt fler numera ser Lapsk Vallhund som en hundras duglig till många typer av hundsporter där de får använda sin intelligens, självständighet och problemlösningsförmåga! De duger till så väldigt mycket mer än att gå på promenad. Skall man bevara rasens goda arbetsegenskaper måste man också veta att de finns där, genom att låta hundarna visa vad de går för! Att de har en lust och en förmåga att tillsammans med sin förare utföra olika uppgifter. Alla kan inte ha renar eller får och alla kan inte använda hundarna i vallning. Sök och spår låter hundarna använda delvis samma egenskaper som krävs vid vallning/fösning av stora djur.
I slutändan är det ändå viktigast att man gör NÅGOT över huvud taget, mer än blott och bart går på promenad med sin Lapska. Om någon duglighet i någon form av arbete skall bevaras i rasen. En ras så uttalat lämplig för ett så krävande arbete, tävlingsgren eller träningssätt som räddningssök får inte slarvas bort.
Klicka för större bild.