Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄN HÅLLER KABELN..., foton efter stormen

2019-01-06

Ännu nu på söndagmorgonen saknar 11.000 personer i Roslagaen el, efter stormen som drabbade området natten till onsdagen den 2.1. Lapskflocken är oändligt tacksam över att bara ha drabbats under tre dygn. På Väddö är folkhögskolan öppnad för värme och husrum åt behövande. Vid Torpet finns en nerblåst grantopp att ta hand om. Mirakulöst nog skadade den ingenting när den flög iväg och landade på altanen till lillstugan där.

Hemma finns ett vindfälle som involverar fyra tallar att ta hand om i dikeskanten intill stugan. Gratis ved tackar man inte nej till. Ved att hämta finns för övrigt ÖVERALLT i området, där träd knäckts som tändstickor eller vält med större elller mindre rotsystem. Mer eller mindre tillgängligt. Träden över vägarna är uppkapade nu, men mängder med ris måste bort från vägkanterna. En extra städdag måste utlysas och till våren måste en kranbil få bort hängande träd över ledningar i terrängen. Fiberkabeln är stark liksom elkabeln och håller för stora belastningar, men inte fästena och stolparna! Framöver kan avbrott vad gäller både el och fiber uppstå vid röjningsarbetet. Det varnas för elledningar med spänning som ligger på marken i skogen. Varningar som skogens djur inte känner till. Man får hoppas att hundägare har ett konsekvenstänkande när/om de släpper hundar lösa. 

lördagen åkte Husse till gymmet med bastu och dusch. Matte körde en full tvättmaskin och städade, nu när det fanns både kallt och varmt vatten i kranen igen. Husse tog sedan en lång skogspromenad med hundarna och kunde rapportera om rotvältor en masse i skogen! Båda hundarna reagerade på alla stora svarta "björnar" som reste sig överallt längs deras väg runt på "mopperundan". De har aldrig funnits där förut! Som stora väggar reste sig rotvältorna framför hundarna, mellan ännu stående träd och bakom bergknallar. På många ställen hängde stora träd i omgivande träd och man får se upp, bokstavligt talat, när man går i skogen nu. Att börja kapa upp rotvältor är inte heller ofarligt, då de smäller igen med en otrolig kraft, när motvikten i stammen försvinner. Hur mycket jobb som helst återstår för lång tid framöver för markägare och där är områdets samfällighetsförening en av dem.

Matte hängde tvätten framför kaminen och avslutade dagen alltför sent med en efterlängtad dusch. Äntligen fick hundarna lugn och ro och sina "nattkex". 

Här är tre foton från Lapskflockens närmaste omgivning, samt en bild från Torpet. Klicka för större bilder. Bilderna togs i torsdags den 3.1, dagen efter stormen.

I samma kvarter.

 Ett litet stycke bort.

I samma kvarter.

Modji och Aili vid Torpet, lillstugan.

Antal kommentarer: 2

2019-01-06 17:50:30 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Ja hua vad vinden ställer till det! Ni verkar ändå ha haft tur.
Nere hos oss här i Skanör har bryggor (en nybyggd!) försvunnit, badhytter tippat i havet, broar över flommarna slagits sönder och stranden ändrat sig. Det mycket höga vattenståndet och stormvindar är ingen bra kombination. Men vi har haft el hela tiden. En vevradio där man också kan ladda mobilen är en jättebra grej när elen försvinner! Finns på civil.se
Hälsningar
Christina

2019-01-07 11:15:58 - Marianne och Larry

Stort TACK för påminnelsen! En vevradio är beställd! Vi har haft stor tur! Även släktingen i Kivik.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)