Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AFTER WORK,  foton

2019-04-25

Onsdag.

En underbart skön vårdag, då solen sken och Matte gick ut med Aili och Nemo mycket tidigt på tomten, innan det hann bli sommarvarmt. Bara två grader var det, men hundarna höll sig varma genom att uppvakta varandra. Ett förspel och lite träning. Ingen stress. Så småningom frös Matte och det var dags för hundfrukost.

Dagen förflöt i huvudsak i vila, där hundarna slussades lite hit och dit för att få lugn och ro och sällskap och frisk luft, i lagom doser alla tre. Matte pysslade i trädgården och Husse tvättade fönster. 

Kvällens träning var förlagd till en av de två bergtäkter/bergkrossar i närheten, där träningsgruppen tränar regelbundet under sommarhalvåret. En fantastisk miljö med stora ytor, lämpliga för vindstigar och med skyhöga sandhögar, i gropen mitt i själva bergtäkten. Dessa högar får vindarna att slå lite oförutsägbart och ofta får hundarna vittringen på mycket långt håll från legan, vittringskällan. För att sedan förlora vittringen när de kommer helt nära, om figuranten varit gömd högt uppe och där vittringen spritts vida omkring. Vittringsstruten blir allt smalare ju närmare vittringskällan hunden kommer. Från att mycket långt borta ha varit väldigt vid. Svåra vittringsförhållanden således och stora ytor att springa på, samt stora grushögar att ta sig upp i för både hundar och förare.

Klicka för större bilder.

Av hänsyn till hanhundarna i gruppen fick den nu höglöpande Aili gå sist. Fästmannen Nemo hade nu fått sällskap för kvällen av sin egen matte för träning och han fick göra sina sök i turordning omedelbart före Aili. Gruppen var fulltalig med två Lapska tikar, tre Lapska hanar, en Jaktlabbehane och en Springertik. Alla hundar fick lösa två olika sökuppgifter under kvällen.

Nemo satt under kvällen i Husses bil, som stod parkerad intill Mattes bil, där Aili och Modji satt. Öppna fönster och bakluckor och alla skötte sig fint och väntade under tystnad på sin tur. Nemo gjorde sina frisök väldigt fint, utan att visa minsta intresse för att vilja springa tillbaka till bilen med Aili! Jobbar man så jobbar man! En attityd som även Aili hade på sina frisök. Hon fick vittring och rusade upp på och över en stor grushög som låg i vägen i vittringsstråket, i stället för att springa runt den! Hon tog sig sedan upp på högen där en av de två figuranterna var gömd. Snygg skallmarkering! Ovanför denna figurant, var en andra figurant gömd högst uppe på toppen! Mycket klättring blev det för hundarna!

Aili jobbade fint utan påverkan av att hon är i höglöp och att fästmannen fanns i närheten. Jobbar man så jobbar man. Två hundar hängivna sina arbetsuppgifter, även när hormonerna stormar! En bra kombo.

Då progesteronprovet indikerade optimala dagar från onsdagen, avstod Husse och Matte, tillsammans med Nemos matte och en träningskompis, den gemensamma måltiden denna träningskväll. Det kändes viktigast att Aili och Nemo fick en stunds "After Work" tillsammans och här fanns det stora ytor för dem att roa sig på i frihet, utan människor för tätt inpå. En promenad runt i området inleddes och hundarna var inte sena att sticka iväg tillsammans i glädjeyra. De tog för sig av ytorna och varandra, men höll sig inom synhåll. Vilket inte var så svårt tack vare ytorna, trots avståndet till den lilla tvåbenta flocken som följde dem. Rätt som det var fick de till en parning ett stycke bort och fixade till det fint efter, innan Matte hann fram. Lugnt och säkert stod de där och Matte stöttade under den tjugo minuter långa hängningen. Båda hade genomfört rätt fysiskt ansträngande sök under kvällen, med klättrande i lösgrus upp på höga höjder. Nu var de lite trötta och Aili somnade nästan där hon stod, stöttad i famnen på en träningskompis. Matte var full av beundran för Nemo som stod så stadigt och stilla utan att visa trötthet. 

Ett fint par är de och med några år på nacken har de båda hunnit visa att de är både friska, sunda och värda att få avkommor, som förhoppningsvis kan glädja andra hundförare intresserade av någon form av hundarbete, tillsammans med sina hundar. Matte förväntar sig valpar som duger till många olika typer av hundsysslesättningar, där föräldrarnas goda arbetsanlag och stora motor i självständiga arbeten som ger hundarna möjligheter att lösa problem kommer till sin rätt.

Nemo gick direkt och knöt sig på den plats han tyckte han var värd vid hemkomsten. Han får bli kvar med fästmön ett par dagar till.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)