Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDSIM IGEN, foto

2022-06-21

Söndag.

På eftermiddagen var det dags för det tredje simträningspasset för hundarna. Det var varmt och kvavt ute, solen sken men åskan hängde ändå i luften. Modji kändes lite seg, men gick fint uppför rampen till bassängen. Hon skulle nu få testa att själv gå nerför trappan ner i vattnet, i stället för att lyftas ner från kanten. Trappsteg ett gick fint, det trappsteget syntes ju tydligt. Värre var det med nästa steg under vattenytan. Där gick Modji i stå och lyftes ner av simtränaren. Sedan simmade Modji fint, längd efter längd mellan Husse och Matte vid bassängens kortsidor, styrd av simtränaren. Modji jobbade bättre med bakbenen nu, än vid det senaste simtillfället.

Klicka för större bild.

Aili kände doften av sin mor, som var först ut, när Aili kom in i simhallen. Aili gick upp på bakbenen och tittade över bassängkanten, som för att kolla om Modji var kvar i vattnet. Men hundarna hade precis mötts i bilen när Husse gått ut för att byta hund?! Aili sprang sedan upp på rampen och såg mycket förväntansfull ut! Lite förvånande, då Aili inte är superförjust i att simma. Väl uppe på bassängkanten tvärvände Aili och skulle snabbt ner på golvet igen! En tvärvändning på bakdelen värdig en dressyrhäst! Men försedd med flyväst med handtag, halsband och koppel hade Aili inte mycket att säga till om själv. Hon tvärvägrade att försöka gå nerför trappen i vattnet och lyftes helt sonika ner i vattnet. Aili simtränar som motion och för bra muskler, för att lära sig bra simteknik och för framtiden. När flocken ändå är på plats för Modjis skull, känns det dumt att inte ge även Aili simtid. Aili simmade som vore det en tävling mot Sarah Sjöström! Fort som attan simmade Aili! Som styrdes längd efter längd mellan kortsidorna. Ailis taktik var från början att "simmar man fort är man framme fortare och får gå upp ur vattnet". Ailis simteknik är fin nu och bra motion får hon. Att få på sig en flytväst när hon skall simma gjorde stor skillnad för tekniken. Matte hoppas att det skall kunna bli lite simning vid den lilla stranden några tidiga morgnar i sommar. Dock tänker allt fler hundägare likadant och fler hundägare finns i närheten för varje sommar.

Måndag.

En vilodag för hundarna. Flocken for till golfklubben och åt lunch, vilket uppskattades av hundarna som bjöds på gott hundgodis av kocken som vanligt. Resten av dagen tillbringade Modji och Aili i korsdrag i stugan och i skuggan, medan Matte ägnade sig åt lite av varje som behövde göras. I kvällningen strosade Modji runt med Matte på tomten,  när solen sjönk bakom skogen. Även denna kväll passerade den omdömeslöse farsan på sin motorcykel med sitt mycket unga, kring året, barn i famnen. En arm kring barnet och en hand på styret. Ingen hjälm någonsin när han ibland passerar Lapskreviret varv efter varv. Tidigare har motorcykeln "testats" i hög fart förbi och vid ett tillfälle stod Matte och Modji i infarten på väg ut när han blåste förbi i hög fart. Modji var skymd av soptunnen och klev ut när killen blåste förbi fortare än vad som hade kunnat förutses, när han dök upp i kurvan ett litet stycke bort. Mycket obehagligt.

Det pratas om ett "körkort" för hundägande. Hur vore det med ett lämplighetstest för förädlrar. En del farsor blir som barn själva, när de får en hemgjord lekkompis. Så länge det räcker med att sno sonens elektriska tåg gör det ju inte så mycket. Att ta med en baby i famnen på bågen och att köra utan hjälm visar på extremt dåligt omdöme. Tycker Matte. Som vet att rätt som det är dyker en stor lastbil upp runt hörnet i kurvan. "När man är på landet" är det lek rakt av som gäller för en del. Hälften av husen är permanentboenden och trafiken intensiv periodvis.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)