Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SISTA CHANSERNA ATT GÅ PÅ GOLFBANAN

2022-05-21

Fredag.

Efter en del regnande, som gärna hade fått vara rikligare, drog regnmolnen vidare i den kalla vinden. I regnmätaren hade det bara kommit sex millimeter tyvärr. Mycket mer behövs! Grundvattnet är för lågt och bäcken håller på att ta slut. Snoken har anlänt men är ännu inte sedd. Dock visar Aili tydligt att den finns där. Hon ligger på bevakning där den brukar hålla till vid vägtrumman under snickarboden. 

 Matte började Modjis dag med massage och stretchning. Vilket hon såg ut att njuta av. Därefter fick Modji lite fysträning för att få fart på bakbenen och bättre koll på hur hon skall använda dem i nuvarande skick. Framför huset står en stor sten med sluttanade kanter. På den sitter Aili gärna och håller utkik. Höjden är lämplig sitthöjd för Matte med fötterna neråt slänten mot bäckfåran. I ovankant är det inte lika högt. Här fick Modji träna på att klättra upp. Att komma upp med frambenen var inga problem för Modji. Däremot fick hon tänka till hur hon skulle kättra upp med bakbenen med hjälp av frambenen, som greppade stenens kant. Modji måste komma underfund med hur hon skall göra, när hon inte är stark nog bak för att hoppa upp längre. Bakbenen är viktiga när hon går på slänten ner mot bäcken. En säkerhetsträning för att Modji inte skall ramla ner i bäcken. Musklerna måste stärkas och det gör sig inte själv. Modji och Matte är båda envisa och Modji tog sig snart upp och ner utan problem. Inte genom att hoppa som förr, men genom att klättra. En ny teknik för att komma upp.

Det närmar sig öppnande för gofbanans stora bana och då är det slut med hundpromenerande där. På onsdag intar golfarna banan igen. För Modji är detta en fantastisk chans att kunna rehabiliteras och få tillbaka muskler och kondition. Hon kan här gå okopplad i sin egen takt på mjukt underlag i motlut, medlut och på plan mark. Mitt på dagen for flocken dit för att luncha och sedan lämnades Husse kvar i stugvärmen hos krögarna. Det var rätt tomt på gäster denna mulna och kylslagna dag med kalla kraftiga vindar. Husse trivdes fint där, medan Matte och hundarna gav sig ut på promenad.

Modji och Aili hade fått så mycket gott godis av krögarna att Modji absolut ville ner till sjön först för att dricka.Därefter traskade Matte och hundarna uppför i innervarv och nu motsols i stället för medsols för lite omväxling. Oavsett bär det uppför i ett långt och rätt segt motlut. Modji strävade på i medvind från norr. Hon stannade här och där och nosade och väl uppe på plan mark traskade hon plötsligt iväg på en egen lite tur längs stranden till en damm. Fåglar i vattnet och i luften och Modji hade någon doft i näsan som hon ville kolla upp. Aili satte sig helt sonika ner och väntade. Matte studerade Modji och ville inte lägga sig i, så länge hon inte kom för långt bort från sin flock. Hon ville väl ha lite egentid kanske. Matte filmade Modjis lilla utflykt på egen tass. Hon vände tillbaka när hon kollat vad som kollas skulle och anslöt till flocken igen. 

Härifrån gick det nerför mot klubbhuset och den väntande Husse. Ju närmare hundarna kom desto snabbare pinnade de på! De skyndade i motvind och visste långt före Matte att Husse och kocken stod på altanen och väntade in dem! När det var flera hundra meter kvar öste även Modji på och sprang i god fart mot den hägrande restaurangen! Aili i täten gjorde sedan ett mycket klokt val. Kommen till gångvägen nedanför byggnaden stannade hon självmant och inväntade Matte. Modji gjorde som sin dotter och stannade upp även hon och i samlad tropp gick Matte och hundarna den sista sträckan upp till huset. Vilket välkomnande! Mera godis från krögarna! Med hem skickades även varsin hallongrotta till eftermiddagsfikat. Att bli borskämd är lika roligt för hundarna som för deras människor! En hundvänlig stamkrog i närheten på sommaren är lyx när man bor ute i skogen.

Efter fysträning på morgonen och sedan en promenad på fyrtiofem minuter i egen takt var Modji ingalunda sugen på vila ännu. Hon skrotade runt rätt länge på tomten när Matte trädgårdsjobbade, innan hon drog sig tillbaka i viloläge tillsammans med Aili i uterummet. Dörren stod öppen så det var fritt val för hundarna om de skulle vara ute eller inne.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)