Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PROVAPÅDAG RÄDDNING

2014-10-06

lördagen begav sig familjen till träningsområdet i Vargmötet, för att förbereda söndagens provapådag - räddning åt Lapphundklubbens östra avdelning. Aili fick springa med lös och testa miljöbanan som Husse skulle gå med alla de deltagande ekipagen. För Aili blev detta även en övning i problemlösning, då hon kvistade mellan Husse och Matte och inte alltid såg var Husse tog sig upp bland all bråte. Rätt som det var hade han tagit sig högt upp på stora högar med plaströr eller betongfundament och Aili som kom från andra hållet måste tänka till rätt ordentligt och testa olika vägar för att kunna ta sig upp till sin Husse. Skam den som ger sig! Aili såg till att komma dit hon ville.

Hemkomna fick alla hundarna föja med Husse på en långpromenad i skogen. När de gått tre kilometer bröt intensiv skottlossning ut! Knappast jakt, då det första skottet fått samtliga skogens djur att flytta på sig. Älgjakten närmar sig och vapen skall skjutas in. Eftersom Husse inte visste vid vilken gård man sköt, valde han at vända hemåt med hundarna.

Söndag.

Familjen infann sig på träningsplatsen en timme innan starttid för dagens aktiviteter. Tillsammans med Limehusse som vikt dagen åt klubben och provapådagen. Han fick ansvara för hissningen i lyftsele och hanteringen av hundarna inomhus i den stora fordonshallen. En lång stege hittades och möjliggjorde fastsättandet av linan i "armen" till en stor maskin. 

Deltagarna började anlända och totalt var det 11 hundekipage som var nyfikna på att testa en av olika miljöer där räddningshundar utbildas och tränas. Samtliga tre Lapphundraser var representerade. Åldrarna varierade från en valp till vuxna hundar. Två grupper bildades och deltagarna fick bege sig till de två olika stationerna. Kryckmatte valde att hänga på den grupp där Ailis kullsyster Saivi deltog. Så klart. Lite utvärdering av kullen där Mattes förväntningar på "Den Lilla Svarta" var högt ställda! I denna grupp deltog ytterligare några Lapska och en av dem var träningskompisen, ungherren som utvecklats en hel del under sommaren, med ferier i skärgården och träningsuppehåll. Det kan vara nyttigt att göra en paus efter en intensiv träningsperiod, för att smälta alla nya kunskaper och intryck. Han skulle äntligen få prova på att gå en riktig miljöbana tillsammans med flera andra hundekipage, samt hissas i lyftsele. 

Denna grupp startade inomhus i fordonshallen  och fick börja med en miljöbana som innebar en hel del hantering av hundarna, med passager över/genom olika stora maskiner som grävare och annat. Hundarna skulle lyftas upp och ner och man måste hjälpa varandra inom gruppen. Varje ekipage fick sedan enskilt gå med hunden i koppel längs en hel del föremål och visste inte innan vad som väntade. Här fick de läsa sina hundar!  Inne i en stor ventilationstrumma låg en person gömd. Vittringen kom ut åt båda håll, men hunden kunde bara komma in från ett håll. Här kunde man se väldigt olika reaktioner på hundarna. De tolkade vittringsinformationen olika och de var olika intresserade av att ta sig in i röret till figuranten. Ytterligare ett litet sök fick ekipagen göra och här var det ett kopplat sök efter hundens ägare, där intresset också var lite olika för att hitta sin förare.

Efter en lunchpaus bytte grupperna områden och Modjidottern Saivi skulle prova på Husses miljöbana utomhus, över en himla massa bråte/byggskrot både högt och lågt! En hög med stora BIG BAG fyllda med gatusten och trassliga och prassliga med handtag att passa sig för. Över staplar med huggna stenar av olika storlekar, betongfundament och balkar, över staplar med plaströr av olika dimensioner. Upp och ner bar det och detta var väl hundparcour om något! Husses miljöbanor har många år på nacken, medan dogparcour är en helt ny aktivitet. Men det är ju samma sak faktiskt! Bortsett från att miljöbanorna även är en form av parcour för förarna!

Husse gömde sedan en figurant och ekipagen fick inte se var. De skulle gå med hundarna i koppel en viss sträcka och försöka läsa sina hundar. Några hundar tog vittringen klockrent och drog in mellan kabeltrummorna till figuranten, med stor tydlighet. Andra var mer tveksamma hur de skulle hantera informationen de fick i nosen. Ytterligare en del övningar bjöds deltagarna på, som visade vad en räddningshund förväntas klara av. De fick vänta i karantän tätt tillsammans och de fick samlas på en byggskiva som föreställde ett lastbilsflak. Tätt tillsammans med hundar som inte kände varandra. Därifrån fick de ta sig med hjälp av kringliggande föremål "utan att nudda marken" och en rostig korrugerad plåt fick bli landgång. Om den transporten tyckte inte alla hundar alls och försökte gå på asfalten i stället. Några bar sina hundar. Enklast så.

Ingen hade skadat sig under alla övningar och det kändes väldigt skönt. Ett antal trötta hundar fick vända hemåt och ett antal förare hade förhoppningsvis inspirerats till att göra kul saker med sina hundar. Husse och Matte hade fått se Modjidottern visa framfötterna och kunde inte annat än vara stolta! Saivi levde helt upp till förväntningarna och Matte blev rörd...  Miljöbanan var spännande och vållade henne inga som helst problem, sökuppgifterna kunde hon inte ha löst bättre och hon såg ut att ha erfarenhet av liknande övningar. Men det var första gången. Klockrent inomhus och vittring åt två håll. Figgen var mäkta imponerad. Saivi hade inga problem med att ta sig in till honom i mörkret i röret och ville inte därifrån..... Över den buckliga plåten gick Saivi i slakt koppel utan att reflektera över underlaget. Hon har förvisso varit på platsen några gånger redan som sex, sju och åtta veckor gammal valp. Prägling. Skönt att även hon  håller måttet.

Funktionärshundarna hade tillbringat dagen i bilarna och nu var det deras tur att få träna lite. Frisök bjöds de på inne i fordonshallen. Násti, Modji, Lime och Kirou fick snarlika sök med 4-5 figuranter och förarna visste inte alltid var de var gömda. Aili fick ett annat upplägg där Matte placerade ut fyra figgar utspritt i lokalen och lite olika synliga. Den femte figuranten, den som Matte ville att Aili skulle hitta, gömde Matte längst in i mörkret i en dörrförsedd container, intill platsen där alla hundar hissats i sele. Störning. Längst nere i hörnet av lokalen. Aili lokaliserade alla figuranterna och ignorerade fyra av dem. Korrekt. Hon hade svårt att lokalisera vittringskällan i containern och hittade inte in i den. Stördes av alla vittringar vid lyftselen och fick nosa igenom platsen. Jobbade vidare in bakom containern och löste sedan uppgiften. Hittade sin figge inne i mörkret! Mycket beröm och godisbelöning fick hon. Två kullsystrar som fyller ett år på torsdag, visade vad de går för denna dag. Modji-Kirous blev väldigt bra.

Tack alla för en mycket trevlig och givande dag!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)