Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS! SIGNE I HÖGRE!

2013-04-22

Familjen har haft en lite kämpig vecka av olika skäl. Där oro för Mysjkin och Násti dominerat, men spätts på av annat. Översvämningen i torsdags var naturligtvis av övergående karaktär och krävde fysiskt ansträngande insatser av Matte när det forsade som värst. Under torsdagen och fredagen. Samtalsämnen har det funnits gott om. Tid hos veterinär för Mysjkin på måndagen och Násti på tisdagen. Tid och ork att ta ställning till annat har inte funnits.

GLÄDJANDE BESKED! Tack Anette och Signe! Nástis dotter Signe (Gátchis Juoksanáste Lahji) har tävlat i spår och blev uppflyttad till högre i helgen! Underbart för en uppfödare när valpköparna tar så väl vara på det material de fått att jobba med!

Kopierat från gårdagens kommentarer:

2013-04-20 19:29:54                                - Anette och Signe, www.nogg.se/raevrackans                            

                                Lite uppiggande läsning då kanske :) Signe blev idag uppflyttad till högre klass spår efter en supertävling :) Jag är så himla nöjd med hennes glada pigga attityd och många på brukshundklubben blev imponerade av henne :) Läs gärna mer på min blogg !

 

Násti är en mycket bra spårhund, även om det inte är den gren hon fått göra karriär i. Hennes barn i olka kullar har visat goda spåranlag även de. Signes syster Lihkku går räddningshundutbildning i Nederländerna och där avverkade hon nyligen, tillsammans med halvbrorsan Ante från kullen efter, ett spår på 3,5 kilometer utan problem. Ingår i utbildningen.

Helgen blev en repris på föregående helg, för Lapskfamiljen. Sol och blåst och ca 10 grader.

Lördag - jobb hemma på tomten. Husse började fixa med veden för nästa vinter. Bilen får flytta ut ur garagetältet och där blir det nu vedbacke med plats för kap och klyv under tak. Matte fortsatte att gräva för att bereda vattnet väg söderöver. Fortfarande flödar bäcken över två tomter uppströms och förenar sig med vattnet i diket. Matte krattade sedan och hackade sönder is och snö på baksidan av huset, för att påskynda smältningen. Hundarna höll sig mest på verandan eller framför trappen. De enda torra platserna på framsidan.

Söndag - for familjen till Vettershaga. Där låg en hel ekkrona och väntade på att finfördelas för borttransport. Tillsammans med kronan från en stor rönn. Husse och Matte sågade och klippte under många timmar och hundarna valde själva vad de ville ägna sig åt. Násti sökte upp sin välbelägna lya, med utmärkt solläge och utsikt över precis hela tomten. En välvald plats, med andra ord. Väldränerat och solläge. Här uppe skulle huset ha legat för sol hela dagen! Modji hittade en ny sysselsättning. Under en stor tät gran vid grinden kunde hon fixa eget käk. Nu när Matte dragit ner ransonen och bantat bort överflödet från dräktigheten. Modji jagade och åt möss.

Nöjda med helgen åkte familjen hem och Husse tog en promenad med hundarna när Matte lagade en kycklinggryta. Efter en jobbhelg utomhus bjöd Husse på en liten nubbe som belöning. Lyx.

Senare på kvällen kom ett akutlarm. Lapskfamiljen kunde tyvärr inte hjälpa till denna gång.

Antal kommentarer: 1

2013-04-22 23:39:46 - Anna, www.raika.se

Grattis till både dig och Anette. Signe är en underbar och duktig tjej. Riktigt skoj :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)