Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÄRKLIGT

2013-09-09

Söndagen visade sig bli en högsommardag med sol från en molnfri himmel, ingen vind och 24 grader.

Matte tog en morgonpromenad med hundarna och lämnade sedan Modji hemma med Mysjkin. Násti och Matte skulle dra iväg till Vallentuna BK vid flygfältet i Vallentuna. Násti skulle tävlingsdebutera i en inofficiell tävling - ett klubbmästerskap. Rallylydnad, nybörjarklass.

Násti var betydligt lojare än kvällen innan hemma i trädgården. Inte så konstigt! Matte höll Násti i skuggan så mycket som möjligt och struntade i en massa kontaktövningar för Nástis skull. Så mycket prestige har inte Matte. Tävling är träning och inte något som gäller liv och död. Násti har tränats med godis i Mattes hand och en medveten risk var att inte ta bort godiset innan tävlingen. Násti är inte tränad så intensivt inför denna tävling, eftersom hon behandlades med cotison för ett insektstick på ögonlocket.

Násti skötte sig bra på banan och vore det inte för att Matte drog på sig ett förarfel med minus tio poäng, så skulle Násti ha blivit godkänd. Hon fick 65 poäng och 70 är godkänd. Man räknar bakåt från 100. Násti satte sig inte korrekt framför och Matte tog om övningen......  Klantigt! Násti duttade också mot targethanden i förhoppningen om att få godis......   Inte bra.  Matte visste att frontningen inte satt ordentligt och fick detta bekräftat. Mer träning!

Nástisonen Lime gjorde ett inträdesprov till räddningshundkurs. Vad som hände är fullständigt obegripligt. Den hund som på onsdagen gjorde väldigt bra ifrån sig på träning, med kanonmarkering mot lådan, fanns inte mer. Han var bokstavligt talat inte att känna igen. Mådde grabben inte bra? Ont? Sjuk? Frågorna är många.

Killen har gått kanonbra på träning i 1½ år och utvecklingen har gått stadigt framåt. Han har aldrig reagerat negativt på något av det som förekommer på olika prov. Så helt plötsligt uppträdde han annorlunda. Mycket märkligt. Stackars grabben som inte var sig själv på minsta vis och gav ett splittrat intryck helt plötsligt. Tänk om hundar kunde tala och berätta för oss hur de mår! Så mycket enklare före både dem och oss.

Matte tog med sig sina hundar på en skogsrunda med blåbärsätning och många tankar surrade i skallen i kvällssolens mjuka sken. Hur mår Du grabben?

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)