Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖR RASENS SKULL (bilder)

2018-11-01

onsdagen tränade Lapskgruppen igen efter ett träningsuppehåll kring Lagtävlingen. Den här kvällen tränade två Lapska tikar och två Lapska hanar.

För Ailis del valde Matte att ge henne ett frisök över en stor  upplyst yta med fyra figgar utplacerade i de "fyra hörnen". Exakt var visste inte Matte, men det var Ailis uppgift att berätta var hennes figuranter var gömda. I den goda vinden jobbade Aili långt ut från Matte i mycket god fart och snart hade hon hittat den första figuranten och skallmarkerade ihållande till dess Matte pallrat sig hela vägen fram. Därifrån tog Aili vinden och hittade sin andra figurant, gömd bakom en mindre byggnad i mörker. Där fick hon skälla länge innan Matte lyckades hitta fram mellan diverse hinder i form av klippta häckar i bågar. Aili jobbade säkert och med god fart sig vidare i området långt framför Matte och ignorerade de harar som fanns i området, till förmån för sökarbetet. Mycket bra jobbat! Focus på uppgiften av en ambitiös hund. När hon fyndat sina fyra figuranter i god fart i ett strukturerat sök med mycket ihållande och vägledande skallmarkeringar, belönades hon kollektivt av gruppen som nu åter var samlad. Vallhundens uppgift! Gruppen hade utökats med en familj från ett grannland, nyfiken på rasen och med en önskan om att se några Lapska i arbete. 

Husse och Matte med träningskompisar bjuder gärna in dem som är intresserade av rasen, för att lära känna deras arbetskapacitet och samarbetesförmånga, trots sin självständighet, i räddningssöket. Man lär sig mycket mer av att se några olika och icke besläktade hundar av en specifik ras i arbete, än i vila hemma i stugan. OM det är en träningskompis man söker.  Inte en promenadkompis. Oavsett vad man vill träna. När man intresserar sig för just Lapsk Vallhund.  Samt av att samtala med flera olika hundägare/hundförare som jobbar med Lapska Vallhundar. Med vars och ens olika erfarenheter. 

Övriga Lapska denna kväll fick göra lite olika varianter av sök i en rätt renskalad miljö, men ändå med olika möjligheter för figuranter att gömma sig på olika kluriga platser och sätt. En figge rakt under den trapp som hunden skulle passera via, mellan två våningsplan. Två figgar nära varandra, eller en figge bakom en dörr i ett plank, framför vilket gruppen stod och pratade högljutt under vilt gestikulerande. Störningsträning!

Väktaren dök upp med bil och var tacksam för hjälp med att rapportera släckta lampor till fastighetsägaren. Många uppskattar väldigt mycket den gratis bevakning det innebär att ha ett gäng hundar på ett område som förväntas vara stängt och tomt på människor. Att de skäller ljudligt är ett extra plus! Man får sälja in sig just så, när man söker träningsområden. Gratis rondering med skällande hundar! Den här gången fungerade det utmärkt!

Eftersnack blev det över lite mat. Tack för bra tärning!

Men de långväga besökarna fortsatte hem tillsammans med Lapskflocken, för gratis B&B med egen stuga.

Hundsnacka kan man göra hur länge som helst och sent blev det! "Varav hjärtat är fullt talar tungan!"

Hund-/Lapsksnacket fortsatte under torsdagen. Modji och Aili välkomnade de nya flockmedlemmarna och ville ogärna ta farväl när det var dags att skiljas åt.

Efter att ha fått höra en överraskad och lätt frustrerad Lapskägare yttra, efter ett års Lapskliv:" Varför berättar ingen det här?!" välkomnar Husse och Matte gärna dem som vill veta mer om rasen, för att påbörja sitt liv som Lapskägare väl förberedda, inför ett långt liv med vardag och träning/tävling tillsammans. Vill man lära sig mer om hur det är att träna och jobba med Lapska Vallhundar på ett givande sätt, är man välkommen att ta del av vad Husse och Matte kan bidra med, efter drygt tjugo år med rasen i vardag och träning samt på skarpa uppdrag.

Ingen skall behöva ha en hund i ett år och uppleva en utebliven/sparsam/felaktig varubeskrivning. "Hade jag vetat vad jag vet nu så hade jag aldrig skaffat en Lapsk Vallhund."

Ett axplock av bilder på våra totalt fyra Lapska Vallhundar i träning under många år och i fyra generationer. Klicka för större bilder.

Gázzi på de två översta bilderna. Hennes dotterdotter (Nástis dotter) Modji på bild tre och fyra. Gázzis dotter Násti på bild fem. Nástis dotterdotter Stella på bild sex. 

Modji som knytt på en äventyrslekplats på bild sju och åtta och Modjis dotter Aili på bild nio.

 

 

 

Den första Lapska i familjen och den första räddningshunden i rasen i Sverige. Gázzi på bilderna ovan och nedan i en bergtäkt. 

 

Nástis dotterdotter Stella nedan. 

 Nástis dotter Modji som litet knytt löser problem.

Mojdi har laagt en bra grund i miljö. 

Antal kommentarer: 2

2018-11-03 12:54:38 - Erik

Tack för att ni finns och sprider bra information! Om det inte vore för er och några få andra angagerade lapsk-ägare hade vi fortfarande varit ovetandes vad vi köpt och fått för något och han hade garanterat gått under betäckningen ”problemhund”. Vi kämpar vidare med våran buse, och det är mycket lättare när man vet vad man har och att endast skogspromenader kanske inte riktigt stimulerar hans sinnen fullt ut! Och någon avknapp kom inte automatiskt inbakad i hunden verkar det som utan den verkar bara fungera när påknappen varit rejält aktiverad?! Och om vi hade vetat så hade vi väntat några år och låtit våra barn blivit äldre, då dem och vår lapsk-grabb kräver sin tid! Vi har en fantastisk hund om man vet vad man ska titta efter och vi kämpar på!

2018-11-04 07:28:57 - Marianne och Larry

Ord som värmer! Tusen tack! En härlig slyngel är vad vi ser, ingen problemhund. Slynglar blir vuxna även de och är ofta värda att vänta ut. Vi hjälps åt framöver! Välkommen! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)