Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÄTTA, SÅ,STÄDA, foton

2024-05-15

De senaste dagarna har Matte lagt mycket krut på trädgården. Det är nu allt måste ske. Vädret är gynnsamt med värme efter väta och när hästgödseln finhackats och fördelats i odlingslådor, rabatter och kring behövande plantor i övrigt, var det dags att få ner sättpotatisarna. Matte odlar numera bara tidig potatis och bara i lådor. I ett tidigare liv var det först och främst potatis för vinterförvaring som gällde och då i ett potatisland och i mängder som skulle räcka hela vintern. Samt lök och morötter för vinterförvaring i en gammal stenkällare; där det var en kamp med mössen om vem som skulle äta av potatisar och morötter. Nu petade Matte ner delikatesspotatis Amandine i två pallkragelådor, i sällskap av Dima. Som i fjol omedelbart försökte gräva upp dem igen. Varför Matte nu var blixtsnabb med att få på lock med genomskinlig plast, för bevarande av fukt i lådorna och stoppande Dima från att gräva.

Klicka för större bilder.

Matte har även sått sockerärter i en pallkragelåda och det uppskattas mycket av hundarna att i kvällningen framöver få gå ner och äta sockerärtor med Matte. Samt gurka i växthuset. Plantorna tar sig fint och får snart flytta ut i växthuset. De köpta tomatplantorna fick flytta ut redan på tisdagen och de har redan blomknoppar! Matte fuskade och sådde inga tomatplantor i år, när hon snubblade över tre plantor av olika sorter till bra pris. Fler vill Matte inte ha. 

Städat i trädgården har Matte också roat sig med. Klippt ner rosor och klippt bort döda grenar och kvistar i rosenbuskarna. Gallrat och glesat ur. Rensat undan och röjt och Dima har var ett trevligt sällskap då och då. Mest har hundarna nu sökt skugga och svalka. Snokarna har fått lugn och ro att ligga i solen och värma upp sig. Bäcken är en plats där snokarna trivs och varje år så här års börjar de synas på olika ställen i trädgården. Matte slog sig ner i skuggan av ett parasoll och när hon reste sig skyndade en ung snok därifrån. Den hade legat intill stolen utan att Matte märkt något.

På tisdagen blev det många intryck för hundarna! Klockan sju hängde Matte på låset och lämnade in sin bil för service. En sval och behaglig morgon! Lämplig för en långpromenad på annan ort med hundarna. Bilfirman i grannkommunen ligger i utkanten av samhället och Matte tog med sig hundarna längs en cykelväg genom industriområdet och ut mot grönskan. Förbi vita moln av blommande slån och förbi hästhagar och en vacker herrgård som fungerade som tandläkarmottagning tydligen. Lyxiga tandläkarbesök! Solen steg snabbt och sex grader blev tjugo på en dryg timme! Bilen skulle inte utsättas för några större ingrepp och den utlovade timmen hölls faktiskt. Matte och hundarna kände sig rätt nöjda med sitt promenerande. En timme räckte gott.

Bilen fick nu transportera Matte och hundarna ut ur samhället och ut på landet norrut längs kusten. Nästa anhalt var hos en av Mattes söner med hustru som skulle ut och resa. Katten Selma, som nyligen dödades av hundar, har sörjts och lämnat ett stort hål och nu skulle hennes människor gå vidare kattlösa. Ingen kattvakt behövs längre. Kluvet. Dock behöver en mängd nysådda små plantor vårdas! De kan inte lämnas ensamma i en vecka. Därför hämtade Matte hem dem alla till sig och nu hoppas Matte på att de överlever.

På väg hem gjorde Matte därefter en avstickare ner till färjeläget intill Östanå slott. Här går färjorna över till Ljusterö, dit allt fler flyttat permanent och färjetrafiken är tät. Med nerdragna rutor och öppen baklucka fick hundarna studera färjorna på nära håll. Matte slog sig ner på serveringen intill med en glass och njöt av sol och fläktande vindar och känslan av skärgård. Vågornas plaskande mot stranden. Hundarna togs ur bilen för att få svalka tassarna i vågskvalpet och för en promenad ut på den långa bryggan. Det slamrade av alla bilar som körde av på bilfärjan och rätt som det var dök den stora röda båten till Finland upp, i sundet mellan fastlandet och Ljusterö. Det hände saker runt om och Aili och Dima visste inte i vilken riktning de skulle titta!

Efter denna händelserika förmiddag valde båda hundarna att gå i viloläge inomhus, när Matte släppte ut dem ur bilen vid hemkomsten.

Efter att stigit upp redan halv sex på tisdagen var även Matte i behov av lite vila i skuggan och somnade nästan med näsan i morgontidningen. Trots det blev det lite gjort hemmavid i trädgården även denna varma sommardag. När solen krupit bakom skogen tog Matte en kort promenad med hundarna och sedan fick Aili och Dima ett stort godissök över hela gräsmattan; det höll dem i rörelse i god fart en bra stund! Medan Matte gick runt och plockade hundskit och dödade sniglar.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)