Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS SAIVI!

2016-08-07

Lördag.

Ett stort GRATTIS till Ailis syster Saivi som varit och visat upp och sig och om henne tyckte domaren att hon var EXCELLENT! Hon har nu fått tillbaka all sin päls och gjorde sig bra i sammanhanget. Syrran Aili har däremot just blivit av med all sin päls och gör sig inte alls bra i utställningssammanhang. Modji är på väg tillbaka i päls och Násti ser ännu lite småskabbig ut med krage och fanor på bakbenen och lätt yvig svans, urfälld i övrigt.  Ganska hyenalik med andra ord. Men slank och fin och fast i kroppen som hon är, så ser hon i nuvarande skick mycket ungdomlig ut! Inget fett och pigg och glad.

Familjen åkte iväg till tippen tillsammans i det fina vädret. Släpet var fullt med trädgårdsavfall. Medan Husse tömde släpet på stora säckar satt Matte och iakttog framförvarande ekipage. Intressant! Först en äldre man som tagen ur en annan tid. Han hade fällt baksätet, brett ut en pressenning och sedan proppat hela sin fina Golf kombi full till brädden med stora avklippta kvistar. Med fiskarhatt och svängd pipa hängande i mungipan staplade han sedan noga sitt avfall så högt upp på högen han kunde nå! Vid slutfört arbete vek han först ihop presseningen mycket noga och sedan knackade han omsorgsfullt ur pipan mot däcket tre gånger, provade draget och satte sig sedan i bilen och stoppade pipan mycket noga på nytt, innan han for vidare. Nästa bil framför ögonen på Matte var en BMW och  innehöll en yngre kvinna som bar ut mindre säckar med avfall som hon snabbt  tömde där hon stod. Var och en bildade en ny liten hög utanför den stora högen. Likt en dekoration ute på asfalten. Två helt olika förhållningssätt till hur man lastar av sitt trädgårdsavfall. Men föralldel, killen i traktorn med skopa skulle väl ha lite att göra han också. Han kom sedan och knuffade och buffade och makade ihop småhögarna för att ge plats åt nytillkomna och för att få fri passage ut ur området. Hundarna spanade in nya och intressanta dofter från jäsande avfall.

K-Rauta passerades på hemvägen och Matte passade på att handla vitvaxad pärlspånt och dyckert för att bygga innerväggar i uterummet, nu när släpet var ute på rull. Ett besök på den lokala loppisen i Brottby hanns också med. En beställning på begagnad hushållsassistent fanns och liknande kunde hittas, men tyvärr inte komplett. De gamla från Elektrolux har visat sig ha evigt liv. Mattes egen inköptes 1980 och fungerar utmärkt. Den som fanns i föräldrahememmet från 50-talet lever vidare hos den ena sonen. Den andra sonen vill ha en likadan.

Hemkomna avnjöts fika på altanen innan olika sysslor väntade. Násti borstades ur och alla klor klipptes snabbt och smidigt med stående hundar och extern belöning. Hundarna fick sedan frusna märgben som de sysselsatte sig med resten av eftermiddagen. Innan familjen gjorde kväll tog Husse med hundarna på en promenad i skogen. Mörkret föll och ett rådjurs upphetsade skällande hördes från granntomten. Hundarna var helt tysta och stirrade stint ut i mörkret. Rådjuret flyttade sig inte, de drevs inte av hund. Ett par bilar hade nyss passerat i synnerligen hög fart. Var något djur påkört? Något svar fick aldrig Husse och Matte. Rådjuret tystnade och hundarna följde till slut med in. Ytterdörren kunde låsas för natten.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)