Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LOVANDE LIME!

2013-09-05

Onsdag.

Matte tog en långpromenad i området med hundarna och familjen blev utskälld av Hoffen som inte längre blir uppbackad av Nuffen, men gör sitt bästa för att vakta tomten själv. Lapskduon ignorerar henne totalt. Eftersom hon aldrig syns promenerande ute på vägarna längre och endast hörs bakom en mycket tät häck. Jämten stod i sin lilla hundgård och skällde också ut Lapsktanterna efter noter. De tittade på Matte och fick lite godis. Inte ett ljud till svar.

Hemma väntade gräsmattan på klippning och Matte motionerade gäddhänget och allt annat som hänger, genom att envisas med att få jobbet gjort med handjagaren. Trots daggvått gräs som fungerade som extra motstånd. Jobbet blev gjort, men med flera vätskepauser i solskenet. Hundarna låg lojt utslängda och gonade sig framför huset och lyfte då och då ett ögonbryn och iakttog sin svettiga Matte.

På kvällen tränade familjen tillsammans med Nástisonen Lime, som skulle förberedas för inträdesprovet till räddningshundkursen på söndag. Lime bands upp och hans husse gick iväg en liten bit och diskuterade upplägget med Husse och Matte. Lime satt uppmärksam, men helt tyst och tittade på. Därefter iordningställdes en stor "låda" av en lastpall, flera pallkragar och ett heltäckande lock. Husse samt Lime med husse gick bort ett gott stycke från lådan och så tog Husse med sig Limes kamptrasa bort till lådan, som stod i vind. Lime fick se Husse gömma sig i lådan och skickades så iväg. Lime gjorde precis som han skulle. Han rusade iväg till lådan och skallmarkerade figgen däri. Länge och intensivt. Varpå gubben i lådan tittade upp och belönade med kampleksaken. Duktig Lime! Övningen gjordes om och nu markerade Lime med intensivt skällande länge och till slut reste han sig mot lådan och krafsade, för att få ut figgen med belöningen. Det ser lovande ut inför inträdesprovet!

Därefter bands Lime upp i början av sökområdet och Modji togs ut för ett frisök. Modji fick två figgar gömda så att Matte inte visste var de var, men det fixade Modji. Husse hittade hon i en container direkt vid start, innan Matte hunnit koppla loss henne. Varför han gömde sig igen och då mycket svårare. Allt hänger på hur vinden för vittringen, om det blir svårt eller inte. Modji fick jobba lite för att lösa uppgiften och hon skötte sig mycket bra. Mer tankearbete än fysisk ansträngning.

Násti fick därefter ett liknande frisök och hon tog sig an uppgiften med stor glädje. Lite knepigt blev det när vittringen for omkring bland all "byggbråte" i form av mängder med rör i plast och cement i olika storlekar, samt en massa andra föremål. Násti löste uppgiften utan problem.

Hela tiden satt Lime uppbunden och såg mamma och syster jobba, samt hörde dem skallmarkera. Inte ett ljud från Lime. Han var helt trygg i situationen och låg avslappnad när Husse gick bort och flyttade honom i halvtid. Han slog sig åter till ro resten av tiden. När hans egen husse kom fram och hämtade honom var han så klart lycklig. Men tyst.

Nu fick han gå en vindstig med en figurant utlagd och Lime löste uppgiften utan problem. Det var menat som en hittaövning med direktbelöning, men nog hann Lime skallmarkera lite ändå, trots att godisbelöning ur tub delades ut per omgående.

Om nu bara Lime gör likadant på provet som han gjort på träningarna, så kommer det att gå galant. Lycka till grabben!

En mycket bra träningskväll avslutades med en sen middag på Vallentuna Motor. Där man gav 50% rabatt på salladsbaren. Introduktionsrabatt. Inte för att "bäst före" gått ut. Hoppas Matte......

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)