Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NEDRÄKNING

2013-03-05

Tack Ivans matte! Det är ju han som får knyttkusiner, inte morsan hans. Matte rörde till generationerna lite. Ivan är son till Nástis dotter Signe - Modjis halvsyster. Två halvsystrars barn blir kvartkusiner? I dagens blandade och mixade familjer kallar Matte dem kusiner. Rätt och slätt. Samma mormor har de i varje fall.

Modji mår bra. Harklar en del i vissa ligglägen. Hon är född med en mycket rymlig bröstkorg och det känns som att knytten bepansrat sig därinne. Den har breddats en hel del. Magen inte så mycket. Hon ser ännu bara ut som en fet Lapsk. Inte dräktig, tycker Husse och Matte. Men det har varken hennes mor eller mormor gjort. Inte förrän strax innan valpningen. Modji hoppar fortfarande och kampar med kopplet och hon hade inga problem med att gå på bakbenen för att vittra in rådjuren några meter bort. Men lite baktung är hon. Med en mycket stark rygg funkar det bra. Hon tar sig utan problem över de höga plogvallarna för toalettbestyr i diket. Modji ligger gärna i Mattes knä en stund på kvällen och låter sig klappas och smekas över magen. Matte har ingen aning om antalet knytt därinne. De sover mycket och det rör sig lite olika. Matte är dessutom medveten om att inget är klart förrän förlossningen är avslutad. Inget kan tas för givet.

måndagen tog Matte en långpromenad i området med hundarna. Mycket nosande och pinkande! Modji har berättat för alla väldigt noga nu om sitt tillstånd! Násti pinkar över. Modji har alltid lyft ett bakben när hon pinkar och nu måste även Násti börja med det för att nå upp på plogvallarna, för att få sitt uppepå! Hundarna fick sedan vara ute på tomten en stund och tugga ben i det tilltagande solskenet.

Matte for därefter iväg till Arninge för att åstadkomma lite mer ljus hemma. Tiden är förbi när man köpte de glödlampor man behövde i närmaste lilla livsmedelsaffär. Till fönsterarmaturer eller annan prydnadsblysning behövs speciallampor som närmast hittas på Jula. En 15 w päronlampa efterlystes! Svagaste varianten av modern lampa, vanligt förekommande, visade sig vara på motsvarande 25 w. Men på Jula finns det lite mer att välja på och Matte kom hem med ett urval att ha i förrådet.

Det är en hel del som måste hinnas med denna vecka, innan Modji och Matte blir låsta hemma en tid. Var och en gör på sitt vis, men Matte har inte is nog i magen för att lämna en valplåda med nyfödda knytt. Matte vill absolut inte heller missa en sekund av iakttagande av utvecklingen av personligheter! Det som för Matte är det mest intressanta med en skara knytt bredvid sängen. Många gånger kan man se kommande personlighetsdrag redan när knytten är en vecka gamla. Om man står på knä mycket och noterar vad som sker i lådan. Så otroligt lärorikt! Men skurgummeknän blir resultatet! För Matte är den mentala utvecklingen av valparna så otroligt intressant att följa. Anteckningar görs för jämförande studier. Inom kullen och med tidigare kullar. Ingen kull här har varit ojämn. Kullarna har varit små och skillnaderna individerna emellan subtila. Ingen valp har någonsin varit tillbakadragen och lugnare än sina syskon. Men så har Matte inte fött upp så många valpar.

Nu växer nyfikenheten dag för dag. Vad göms inuti Modji? Snart vet vi. Måtte allt nu gå väl.

Antal kommentarer: 2

2013-03-05 13:08:03 - Anneli

Tassar OCH tummar hålles för fullt!;)

2013-03-06 21:45:45 - Anna, www.raika.se

spännande spännande :)
kom på idag att Raika blir ju farmor (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)