Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE BARA RINGTRÄNING OCH NOSARBETE

2022-09-20

Matte och Aili roar sig tillsammans med lite av varje. Det har blivit en hel del nosarbete på olika sätt, som Matte skrev nyligen. Utöver den sedvanliga veckoträningen med räddningssök har det tränats ytterligare en gång under veckorna nu inför formtoppningen, när den årliga lagtävlingen närmar sig. Hemma på tomten tränas det ständigt uppletande och apportering och ibland i skogen tvärs över vägen. 

Efter en varm sommar behöver även konditionen tränas upp! Framför allt vad gäller Matte, som med åren orkar med temperaturer kring trettio grader sämre än tidigare. Matte har blivit miljöskadad och har blivit som en hund. Svettas inte alls som förr och det är nog bra om man gör det när det är jättevarmt. Mycket motionerande har det således blivit alldeles för lite av.

Det försöker Matte ta igen nu. På söndagseftermiddagen tog Matte med sig Aili på en långpromenad längs vägar i området och angränsande område, med permanentbebodda fritidshus på stora skogstomter. Vidare genom skogen längs stranden till den lilla skogssjön i utkanten, mot skog och myrar traskade Matte och Aili. Här är sikten god och Aili fick vara okopplad. Matte tog tillfället i akt och tränade fjärrdirigering och avståndslydnad med Aili. Även katastrofkommandot tränades det på. Tvärstopp på olika avstånd från Matte samt kvarstående där till dess Matte kom fram. Eller inkallning. Regnmoln tornade upp sig och de som skulle ut och gå denna dag hade nog redan gått färdigt. Matte och Aili mötte inte en enda människa eller hund. Däremot en del rådjur och påtagligt många bilar på vägarna. Rådjuren förhåller sig Aili allt mer lugn och balanserad inför, då hon med åren allt bättre kopplat ihop åsynen av ett rådjur med godis från Matte. Skvallerträningen har gett resultat, betingning. Rådjur! Namnam! Men inte rådjurskött utan hundgodis från godisautomaten Matte. Att rådjuren inte reagerar med att fly undan från Aili, underlättar träningen för Matte.

Efter närmare två timmar återvände Matte och Aili hem och Matte kände sig nöjd med att ha hållit riktigt god fart hela tiden, minus en paus för njutning, vid en öde brygga och en liten sandstrand. Pålandsvind fick den långa länkade flytbryggan att röra sig en aning och med lite fantasi kunde man bjuda sig själv på känlsan av en liten båttur!

Måndag.

Dagen då stugan skulle städas av anlitade proffs för första gången. Det började lite sådär, med senare ankomst än aviserat. Då Matte och Husse inte var önskvärda hemma men skulle ta emot så här första gången, rann tiden iväg utan möjlighet att kunna göra något av den. Sysslolös väntan på att ge sig iväg. Var det svårt att hitta till den lilla stugan i skogen månne? Med en timmes fördröjning kom så Matte, Husse och Aili iväg hemifrån. Matte blev lovad ett sms när det var fritt fram att komma hem. Tre timmars städning väntade.

Den hemlösa trion fördrev tiden med lunch på golfklubben och uträttande av ärenden nere i centrum. En timmes resväg tur och tur och retur. Tre timmars städning var aviserat, så vid fyrasnåret borde det efterlängtade messet komma. En omväg togs på hemvägen för att tiden skulle gå. Inget sms. Tiden gick. En extra tur togs med bilen längs länets krokigaste väg för att förlänga och fördröja färden hemåt. Tiden gick. Inget sms.

Framåt klockan fem anlände Matte, Husse och Aili, trots avsaknad av besked, till sitt hem som var tomt. Någon hade glömt meddela Matte att städningen var avslutad. Det var ju himla synd att ingen hörde av sig som utlovat. Bensin är inte gratis och med täta regnskurar var bilen den enda platsen för fördrivande av tiden. Att sitta i en stillastående bil kändes trist.

Lätt förvånad rusade en hungrig Aili in i köket och möttes av att en vardagsrumsmatta låg utlagd på köksgolvet. Även Matte och Husse förvånades. Men köket var rent och fint! Mattan flyttades till där den hörde hemma. Matte upptäckte att sälskinnet inte hållit för hårt skakande. Sönderrivet i kanten. Trist. Aili fick mat. Husse ropade att det inte var dammat på hyllan ovanför sängen. Duschkabinen var ren och fin. Halva hallbyrån var dammad. Inte andra halvan. Likaså annorstädes. Hyllans framkant var dammad - bakkanten inte. Men hallmattan var väldigt ren och fin.

Kluvna känslor.

Jättebra och inte jättebra.

Matte tog med Aili på en nästan timslång powerwalk. Framåtlutad gick Matte av sig frustration i rasande fart. Efter det att Aili fått nosa och gått på toa. Matte gick så fort hon förmådde och kände att det var det enda raka att göra där och då. Gå sig fysiskt utmattad. Aili hade velat nosa runt mycket mer. Matte ville bara gå. Fort.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)