Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FLATTEBESÖK

2016-11-01

Måndag.

På förmiddagen kom Lapskflockens kompisar i form av två Flattetikar på besök. En vuxen hund och en på femton månader. Lapskflocken gav hals och hälsade sina kompisar välkomna, just som två granar fälldes på andra sidan vägen. Ett himla oväsen var det således. JUST då ringde kommunens handläggare för att diskutera anmälan om "störande djurhållning och bullerstörning"........

Det visade sig turligt nog vara en vettig person, som nästan beklagade att han varit tvungen att delge Husse och Matte den klagande unga kvinnans anmälan om störning "dygnet runt - dock inte mellan klockan 22.00 och 06.00" . Även han fann denna tidsangivelse aningen märklig. Även han fann det aningen märkligt att hon ansåg sig kunna elda våta löv, när ett totalt eldningsförbud rådde på grund av stor brandfara i våras, bara genom att visa upp ett intyg om genomförd kurs i att släcka bränder. Fick ingen annan elda så fick i alla fall hon göra det. Typ. Han hade läst Husses och Mattes "försvarstal" med bemötande av denna anmälan.

Nu hörde handläggaren att det var ett himla oväsen i bakgrunden när han talade med Matte. Men var som sagt en vettig person som berättade att när han varit ute för att kontrollera Husse, Matte och hundarna i fredags eftermiddag, kunde han inte finna något anmärkningsvärt. Hos Lapskflocken var det knäpp tyst. Ingen syntes utomhus. Nu måste han bara be om en underskrift från övriga grannar om att de inte kände sig störda för att kunna avskriva anmälan. Skönt.

De fem tikarna roade sig tillsammans på tomten en stund, innan deras mattar tog med dem på en promenad vid sjön och i skogen. Aili och Ungflatten hade buskul och jagade varandra i ett oerhört högt tempo. Aili hade fördel i att vara minst och kunna vända snabbast. Runt, runt sprang de på gräsmattan kring den runda rabatten. Där finns som ett spår redan, efter Ailis och Modjis vilda jaktlekar.

Solen sken, men det var inte särdeles varmt. En lunch kunde ätas i uterummet tack vare tillförd värme och alla de fem hundarna samsades fint om utrymet. Fika intogs däremot i glasrummet bland växterna, uppvärmt av braskaminen. Flattetjejerna hittade roliga leksaker och startade en dragkamp. Hur hon skulle ställa sig till att de tog hennes leksaker funderade Aili mycket på! Ambivalensen lyste kring en lättläst Aili! "Vad tycker jag om detta?!"

Aili testade med att bara diskret försöka gå emellan, men ingen såg henne. Aili testade att muttra lite, men ingen brydde sig. Då ingrep Matte och "valde" åt Aili. Som bads lämna sina kompisar i fred med sin lek och en lättad Aili drog sig undan och lät dem leka. Men leken tog snart slut när ingen konkurens fanns från Aili och alla fem hundarna slog sig till ro lite här och där i huset. Aili hade fortsatt lite problem med hur hårt hon skulle bevaka platsen under bordet och inte heller här behövde hon fundera så länge. Inga hundar under bordet när man äter! En grundregel i Lapskflockens revir. Vilket inte Ungflatten visste och lyckades tråckla in sig bland alla möbelben. Aili löste situationen fint med att trycka in sig som en liten hårtuss, bakom Flattemattens stol i hörnet.

Båda mattarna njuter av att de fem tikarna, i åldrarna femton månader till tretton och ett halvt år samsas så fint hemma hos varandra. Det är bara "Morrhoppanaili" som ägnar sig åt lite "muttermutter" som inte är så vidare värst övertygande ibland. Ingen bryr sig. Utom Matte. Aili söker sin identitet och Matte hjälper henne lite på traven. Mutter bör undvikas liksom konfrontationer i största allmänhet! Aili bör här ta efter sin mor Modji som skyr konflikter. Hon viker sig inte, hon går bara undan utan att visa någon underkastelse. Vill bara inte hamna i bråk.Vilket även innebär att Aili fått lite för stort utrymme. Hon hade mått bättre av att bli åthutad av mor sin! Inte heller Násti har satt Aili på plats. Här har Matte verkligen saknat katten Mysjkin, som fostrat flera valpkullar med Lapskknytt. Modji fick lära sig hur man beter sig av Mormor Gázzi och av Farbror Mysjkin!

Lite mer lek hann det blir för de två yngsta hundarna, innan Flattematte tog med sig sina hundar och for söderöver.

Kvällen tillbringade familjen i en två timmar lång kö för att lägga på nyköpta dubbdäck på Husses bil. Skifta däck rakt av fixar man hemma, men inte att lägga nya däck på fälgarna. Matte roade sig lite med att kolla efter en ny fläkt i butiken intill, samt hämtade lite käk åt Husse.

Vintern väntar runt hörnet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)