Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDTRÄNING UNDER "BOMBANFALL"

2020-12-31

Onsdag.

Kvällens träning ägde rum på en centralt belägen industritomt i Upplands Väsby, med start redan 17.30. Icke förty tyckte några kommuninvånare att tidpunkten var väl vald för att spränga en massa pengar i luften, åstadkommande en förbannad massa oväsen för sina grannar och andra. Åstadkommande ett oljud liknande skottlossning och bombanfall. Vilket förvisso blivit en del av vardagen i delar av Stockholm, där någon eller några skjuts ihjäl varje vecka och ibland dag efter dag. I Tensta i förrgå kväll. Även i Upplands Väsby ägnar mann sig åt att skjuta ihjäl varandra när sinnet rinner på. Onsdagkvällens skott och bomber var nog mer nyårsrelaterade och alla har inte koll på vare sig regler, förbud eller dagar i veckan.

På nyheterna berättas nu på morgonen att runt om i landet har människor skadats av raketer under onsdagkvällen. Bland annat två poliser i Karlskrona, en sextonårig kille fick en raket i ögat och en kvinna fick en raket rakt i ansiktet. Tidigare i livet har Matte upplevt att få en smällare kastad in under hästen hon red på - dagen före Nyårsafton. En smällare har kastats rakt emot Mattes hundar - kvällen före Nyårsafton. 

Skall det behöva vara så här?! En förbannad massa smällande. Bortsett från alla lidande djur, vilda och tama som skräms från vettet, finns det människor mitt ibland oss som flytt hit från krig och har hemska upplevelser med sig från bombanfall. Matte har i färskt minne den kompis som flydde under kriget mellan Iran och Irak, skyddande sonen från hörselskador genom att lägga kuddar mot hans öron, där hon sprang med honom i famnen.  Hon fick panik när man i den stora matbutiken satte igång en tryckluftborr nära inpå henne under ett reparationsarbete. Hon lämnade kundvagnen och sprang ut. 

Hur dåligt mår inte alla dessa människor när det låter som i Upplands Väsby på onsdagkvällen?

Vad tyckte hundarna - undrar ni säkert. Frågan är om de ens noterade smällandet. De var på en plats som för dem betydde träning/lek/"jobb" och hade en uppgift att utföra. De skulle leta rätt på okänt antal försvunna människor på ett inhägnat område, där ett flertal harar nyss passerat igenom! Just som träningsgruppen körde in i området valde harskocken att dra iväg i strålkastarljuset, neråt och längre in i sökområdet.

Tränade denna kväll gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar, en Lapsk grabbhalva och en Jaktlabbeyngling. De fick alla stora frisök i området med lite olika upplägg och olika antal figuranter. Några strålkastare lyste upp vissa delar och i övriga delar var det mörker, men med återsken. Aili fick inledningsvis ett stort tomsök med gammal vittring från tidigare figuranter, hittade av kollegorna. För en lättskallad Lapsk kan detta behöva tränas återkommande, för undvikande av glappande under arbetet. När man som förare vet att ingen gömd människa finns i ett utrymme, kan men korrigera sin hund och påtala att arbetar gör man under tystnad. Bara vid fynd av människa får man skälla! Aili skötte sig med den äran och jobbade helt tyst inne i en byggnad full med gammal vittring. När Aili jobbade vidare mot den del av området där fyra figuranter gömt sig nära varandra smällde det till rejält. Vilket inte fick Aili att reagera, där hon i full fart var på väg över en stor öppen yta, mot mängden vittring från områdets bortre hörn. Här dundrar även alla tåg norrut förbi på nära håll, strax utanför staketet.

Tre figuranter var gömda bland stora kabeltrummor under tak och dem lokaliserade Aili rätt snabbt och skallmarkerade dem en och en. En figurant låg i en uppställd båt och här fick Aili jobba rätt hårt för att lokalisera vittringskällan. Vittringen steg rakt upp i taket högt uppe, för att sprida sig som ett doftregn runt om. Fullt fokus på uppgiften och under tiden smällde det lite här och där.

Modji fick ett liknande sök och även hon fyndade fint med fina skallmarkeringar och även hon fick en extra svårlokaliserad figurant, i en stor kartong inne i en byggnad. Inte heller Modji brydde sig om idiotiska människor som måste föra oväsen och "leka krig". Ailisonen Sumo satte full fart ut över ytorna och jobbade sig fint igenom sökområdet, plockande figuranter mycket fint vartefter! Han är inte markeringstränad ännu, men tog spontant till en mycket snygg skallmarkering när en av figuranterna var gömd på en hylla högt ovan golvet i en förrådsbyggnad! Man skäller ner figuranten! Inte heller Sumo lät sig störas av smällandet under arbetet. Liksom övriga hundar under kvällen. De hade en uppgift och koncentrade sig på "jobbet". Vad som skedde runt om rörde dem inte i ryggen. Snyggt jobbat av alla!

Avslutningsvis vill Matte önska er alla en lugn, fin och tyst kväll och natt.

Vi skall alla i år avstå festande och firande med andra än familjen. SVT sänder som vanligt från Skansen från klockan 23.00 i kväll, Nyårsafton. Men vad har man att välja på fram till dess - när man firar hemma ensam och utan andra kanaler än basutbudet:

SVT1: 20.00-23.00 I hetaste laget-film från 1959 och Skavlanrepriser.

SVT2: 20.00-23.00 Ishockey Tjeckien-Österrike.

TV4: 20.00-0.15 Bingolotto.

Kunskapskanalen: 20.05 Kärlek bakom galler. 21.00 Skottlands våldsamma historia (R). 21.55 Familjeäventyr på Galapagos (R). 22.40 Galapagosöarnas unika djurliv (R). 23.30 Historien om kalla kriget (R).

Gott Nytt År på er! Eller ett MYCKET BÄTTRE NYTT ÅR!

Vid midnatt sover nog Husse och Matte gott i sina fåtöljer framför "dumburken" och brasan. Om inte "kriget" nått även den lilla stugan i skogen med alla nyinflyttade under året.... 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)