Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SAMERNAS NATIONALDAG, INTERNETSTRUL och sexgalna tikar.

2017-02-06

GRATULERER MED DAGEN! Till Runne och hela hans familj i Nordnorge på Samernas Nationaldag. Det är i år 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Det firas på TV2 i kväll klockan 19.30 - 21.00. Jielemen Avvoe - Jubileumsföreställning för Sápmi.

Hela helgen har det varit både grus och klister i internetmaskineriet/uppkopplingen i den lilla stugan i skogen! Så oerhört frustrerande! Många tankar har gått till familjen på äventyr i TV-serien, som valt att bo på Grönland! "Inför varje musklick måste man fundera om det är värt det!" Då väntan blir en minut minst, för varje nytt kommando. Ömsom har uppkoppling saknats, ömsom har den kommit och gått som blinkningar och ömsom har det tagit evigheter att få något utfört. Samma sak har gällt på måndagmorgonen.

Här hemma i stugan finns nu två löptikar och Aili börjar komma in i höglöp  och ser sin gamla Mormor Násti som en bra sexpartner. Násti har nyligen börjat löpa och hon har alltid varit intresserad av parning en vecka innan hanhundarna har tyckt att hon varit intressant! Vilket krånglade till det vid den första parningen och hon gick tom. Progesteronprov var taget inför Finlandsresan. Värdet var lågt men vetten vågade inte annat än ge rådet att åka, då dag femton redan passerats. Det visade sig att rätt dag inföll samma morgon som Násti och Matte måste ta båten hem igen.....  En parning och för tidigt var inte så fruktsamt. Om man säger så.

Men Matte lärde sig att dag tjugoett till tjugotre var optimalt! Lita på progesteronprovet! För dottern Modji blev det i stort sett samma sak. Men nu är Násti snart fjorton och i början av löpet är hon nu lika intresserad av sex som hon troligtvis kommer att vara om två veckor.....  Men här är det inte hon som bestämmer! Något porrande från morgon till kväll mellan Aili och Násti tillåts helt enkelt inte. Aili är på dag femton och börjar gå in höglöp vad det verkar. Inte bara sugen på sex utan löpblodet är tunnare, men fan vet vad en hanhund och ett progesteronprov skulle säga. Något som inte på något sätt är aktuellt att prova! Aili är definitivt inte vuxen ännu! Trots att hon är tre år fyllda. Nej, varken Husse eller Matte tycker att det är korrekt att skriva att avelsdebut är ok för rasen redan vid två års ålder. Både Gázzi och Násti uppförde sig vuxet i både arbete och vardag först vid fyra års ålder. Modji däremot vid tre. Ingen av dem vid bara två års ålder!

Över helgen har hundarna fått gå lite promenader i skogen. Det blev extremt halkigt efter den blötsnö som föll natten till lördagen och kördes till. 

På rasklubbens hemsida finns en uppmaning om att svara på en enkät. Men för att kunna göra detta måste man logga in "med sitt Google-lösenord". Vilket en gammal tant som Matte inte begrep. Vadå Googlelösenord? Matte skrev och frågade, uppenbarligen i gott sällskap av fler undrande, då en förklaring senare bifogades: "g-maillösenord". Ursäkta vadå g-maillösenord....  Matte har en hotmailadress, även den gratis och vill inte skaffa ytterligare ett mailkonto bara för att svara på en enkät. Men upplystes om att detta var enda sättet att lösa detta för att ingen skall kunna svara flera gånger.

För det första får man initialt en del medlemmar att känna sig korkade. När man ombeds "logga in med sitt Google-lösenord" . Som varande något som alla självklart vet vad det är och även besitter! Matte upplystes om att alla som har en "smartphone" har ett sådant lösenord. Som om alla har en SMARTPHONE!!!!  Alla innebär vadå? Alla under 65?! Alla över 6? Alla vadå? Definitivt inte alla och inte alla pensionärer. 

Vad är det för fel med att svara på denna enkät från sitt vanliga mailkonto? Vad är det för fel med att stå för vad man tycker? Utan att gömma sig bakom anonymitet i en enkät som kräver nya mailkonton för att kunna svara på.

Får man bara tillgång till frågorna öppet på hemsidan så kan man väl få svara från sitt vanliga mailkonto eller anonymt eller icke - valfritt på papper med snigelpost?! 

Ni vet sådana där papper som man lägger i kuvert och klistrar ett frimärke på. De brukar komma fram efter någon vecka eller så.

Matte håller med Lasse Åberg m.fl. All den senaste tekniken är inte av godo, man måste inte skaffa allt som "alla andra" har. När Matte ville köpa en ny mobil för något år sedan fick hon frågan från säljaren om den gamla fungerade. Vilket den gjorde och ännu gör. Varpå svaret blev: "Behåll då den och skaffa ingen ny, då nya mobler sällan håller så många år. Dessutom utan reparationer. Det finns ingen bättre!" Sagt om en gammal Nokia N-95 som var en stor nyhet när den kom. Med GPS! Även en bra kamera. Den går utmärkt att messa med och även att ringa med om den inte störs ut av gigantiska kraftledningar eller för närbelägna och starka mobilmaster. Men det är rätt skönt att inte alltid vara åtkomlig, tycker Matte och struntar i enkäten. Gjord för alla som har en smartare mobil än Matte. Som Husse som själv får avgöra hur han vill göra med en enkät icke spontant åtkomlig för alla medlemmar.

Alternativ finns alltid.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)