Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI SÖKER LYA (Nástibilder)

2017-04-10

Söndag.

Torpet var målet för dagens planering. Långsamt iordningställs det efter vintern. En ny dammsugarslang skulle på plats i torpet, liksom den lilla teven. Hjälp är utlovad med att fälla en del träd och nu skulle de märkas ut med röda märkband. 

Hundarna släpptes ut i frihet som vanligt och Násti gjorde som hon brukar. Patrullerade av tomten längs staketet. En räv hade troligtvis varit inne på tomten rätt nyligen, av hundarnas uppträdande att döma. Men på söndagen lämnade Násti rätt snart patrullerandet och rävdoften för att i stället söka sig mot de tre byggnaderna på tomten. Det var tydligt att hon ville in under husen och den senaste veckan hemma har hon börjat gräva runt huset. Násti är skendräktig och söker lya!

Kring både torpstugan och förrådsbyggnaden med snickarboa och dass är alla tänkbara ingånger in under husen tilltäppta. Men inte under lillstugan som står i en slänt. Det dröjde inte länge förrän Modji och Aili skvallrade! Násti hade tagit sig längst in under och uppåt där det blir riktigt trångt. Över gamla takplåtar och gammal pemslang och nu grävde hon så det stod härliga till i det trånga utrymmet! Násti planerar för valpar lagom till sin egen fjortonårsdag nu på fredag! Hon har tidigare vid ett tillfälle varit försvunnen på tomten och lokaliserades då till samma plats. Hon tvärvägrade att komma ut när familjen skulle åka hem! Då fick Husse krypa in och mer eller mindre dra ut Násti! Nu tog Matte till visselpipan och chansade på att Násti skulle komma ut, när hennes dotter och dotterdotter kom farande för godisutdelning. Násti har visat sig ignorera Mattes inkallningar allt mer, men visselpipan fungerar. Hörseln börjar bli nersatt och tal ligger på en svårhörbar nivå. Det vet Matte av egen erfarenhet.

Matte visslade och ut kom en godissugen Násti som tur var och de tre Lapska belönades för sin hörsamhet.

Husse släpade ut takplåtarna och Matte hittade kompostgaller och sedan säkrades även lillstugan för Nástis lybyggarförsök.

Då gick hon en runda och kollade några täta granar men gav upp och parkerade sig intill Matte och lät olycklig. Varför Matte föreslog Násti att lägga sig i hundbädden under tevebänken. Rätt snart kom hon ut igen och satte sig mitt i solen på gårdstunet när Husse och Matte fikade. Olycklig Násti! Det blev för varmt och Matte föreslog den svala lillstugan. Men den dög inte. Till slut gick Násti åter in i torpstugan och där slocknade hon trots allt i bädden under tevebänken och där förblev hon sedan ända till familjen skulle lämna torpet.

Násti är den enda av familjens Lapska som blivit påtagligt skendräktig efter varje löp. När hon varit dräktig har lyletandet varit intensivt när valpfödsel närmat sig. Även samlandet av låtsasvalpar. Från små pipdjur till en stor och välpumpad fotboll. Hennes bädd har blivit full av "valpar" och sedan har hon lagt sig bredvid när hon inte fått plats själv längre.

Medan Násti låg som en äggsjuk höna under teven jobbade Matte i sitt anletes svett. En hög men spetig gran fälldes med handkraft, samt kvistades och kapades på tre. En halv gran fälldes även och avslutningsvis vältes och tömdes den ena av två stora latrinbehållare som lämnades fyllda med vatten (regn och smält snö) av den förre ägaren. Nu hade vätskan i stort sett avdunstat under några år och planen är att återställa dem för användning. Två stora plastkärl som fungerar som latrinkopost när man har torrdass eller separettoa. Husses opererade rygg får inte belastas på några månader och Matte fick sköta det tyngsta jobbet med Husse som assistent. 

Efter allt tungt jobbande kände inte Matte för att laga middag. Längs hemvägen gjordes ett stopp för mat i färjeläget, men där var det stängt. Då tog Lapskflocken färjan till Ljusterö intill och där var det öppet på en pizzeria. Färjorna gick tätt en söndageftermiddag och lite sjöluft kändes fint i det soliga vårvädret!

Hemma väntade sedan ytterligare lite jobb utomhus, vilket gav hundarna chansen att få ännu mer frisk luft. Vilket Násti utnyttjade till att försöka gräva sig in under den spalje som skall hindra henne från att boa under lillstugan hemmavid. Men en betongplatta och en stor sten hindrade ingång, dock stod inte några gula krokusar emot två Lapska grävande framtassar.

Moderskärleken och hormonerna kan ställa till det. Men Násti har fått chansen att vara mamma på riktigt till totalt nio valpar och dem har hon tagit hand om alldeles ypperligt!

Klicka för större bilder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)