Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED STÖRNING

2016-07-28

Onsdag.

Sommarvärmen fortsätter! Husse har haft en fantastisk tur med sitt semesterväder i jämförelse med många tidigare år. Han målade vidare på huset, så att hela huset snart skall vara nymålat. Samma nyans runt om. Det är lättare att måla om innan färgen börjar släppa. Husse gillar att måla, som tur är.

På kvällen var det träning precis som vanligt. Inget sommarlov för träningsgruppen, även om enskilda deltagare tillfälligtvis är borta några träningstillfällen. Med färre deltagare i gruppen och ljusa kvällar hinner man träna på annat sätt. Färre figgar, svårare sök, längre tid för varje ekipage. Kvällens träning skedde dessutom bland mycket "byggskrot" vilket innebar mycket klättra och klänga. Dessutom pågick verksamhet med stora lastbilar i området.

Minstingen i gänget är en fröjd att se! Å så roligt att få följa en nybörjares utveckling från den allra första vindstigen, till det första frisöket förra veckan! Då fick hon söka bland grus och sten och denna vecka hade hon en betydligt tuffare miljö att tackla. Hon fick börja dagens träning med att gå kopplad i området för att ta vittring som en vindstig, för påminnelse om vad hon skulle göra. Hon fyndade fint! Därefter fick hon se en figge gå iväg och sedan togs hon undan, en x-figge således. Hon släpptes sedan lös och nyfiken med stort figurantintresse tog hon sig an uppgiften att söka rätt på den försvunna personen. Hon fick fundera en del, men snart hade hon lokaliserat Matte som satt uppkrupen på ett flertal staplade BIG BAGS fyllda med gatsten och tog sig upp på det prassliga och ojämna underlaget. Snyggt jobbat! Oberörd i miljön visade hon sig  vara. Därefter var det vila i bilen som gällde. 

Ailis tur var det sedan. Hon fick ett stort frisök med tre figuranter, vilka Matte inte hade en aning om var de var gömda. Redan på väg fram emot området fick Aili vittring och drog kraftigt i kopplet fram mot den punkt där hon trodde att hon skulle hitta sin första figge. Där försvann vittringen lagom när Matte släppte lös Aili. Flera stora containrar styrde om vittringsvägarna. Aili fångade i stället en ny vittring och sökte högt med nosen, varför Matte tittade uppåt och såg figgen på en container. Aili ringade mycket fint in vittringen och kom till slut till skall nedanför stegen, som stod lutad mot containern. Vid funnen figurant/vittringskällan, kommer Aili alltid mycket snabbt till skallmarkering. Vilket är mycket bra. När figgen klättrat ner och Aili fått sitt godis sattes hon åter i arbete och fyndade snabbt den andra figgen instängd i en liten sandlåda med lock. Även där kom hon omedelbart till skall. Sedan valde Matte att starta om Aili vid början av området, för att ge henne en ny chans på den första figgen och nu fyndade Aili även den. Matte var mycket nöjd med Ailis arbete inför lagtävlingen.

Modji skulle få ett svårt sök med två figuranter. Matte visste inte heller nu var de var gömda. Modji gick ut på sitt sök i god fart och uppenbarligen med god koncentration på uppgiften. För oväntat snabbt fyndade hon sin första figge på ett lastbilsflak, där vittringen slog mot en intillstående dörrförsedd bod. Modji skallmarkerade lite olika mot dörren och flaket och Matte tänkte att där kanske fanns två figgar nära varandra, men Modji valde att fästa mot flaket och när hon belönats av den figgen ansåg Modji närområdet tomt på folk och drog vidare. För att strax efter skallmarkera intensivt upp mot en samling containrar, belamrade med en mängd föremål. Matte hade nätt och jämt börjat röra sig bort från lastbilsflaket...  Snabba ryck med Modji! Figgen där uppe kunde inte se var Modji var och rop nerifrån om att belöna nådde inte fram. Varför Matte klättrade upp för att göra sig bättre hörd. Alltunder det att Modji skallmarkerade intensivt, stående med framtassarna på stegen. Hon var inte fullt så radikal som sin mormor Gázzi, som vid ett tillfälle i en liknande situation klättrade uppför stegen själv! En stege med bara runda pinnar som steg....  Det var inte helt lätt att få ner hunden sedan. Modji gjorde ett kanonjobb och söket var klart på två röda.

Nástis humör var på topp! Sjövild är väl att ta i, men inte långt därifrån! Månne det var Harmis besök som triggade damen?! I varje fall ansågs ett frisök i denna miljö uteslutet av omsorg om Násti, som både ser ut som en unghund, totalt urfälld och beter sig som en sådan för närvarande. Inte ens på ett kopplat sök kunde hon behärska sig, utan hoppade och skuttade bland de stora stenblock där Matte gömt sig! Balansen var det lite si och så med när det var brötigt och farten hög trots kopplet. Glädjen och arbetslusten gick det inte att missa! Lycklig Násti skallmarkerade hest sina tre funna figgar! Tretton års skällande har satt sina spår. Kvällen var varm och Násti blev både trött och törstig, men återhämtade sig mycket fort. Konditionen är god.

Nástisonen Epic gjorde bra ifrån sig även han denna träningskväll och minstingen som fått smälta sina intryck, togs ut på ett nytt litet frisök. Hade poletten trillat ner? Jajamen! Hon tog itu med sin sökuppgift med stor lust och fyndade Husse mellan stora betongblock som inte var helt lätta att ta sig fram emellan. Stella betyder Stjärna och hon visar samma arbetslust som sin mormor Násti. Vars namn också betyder Stjärna!

Tack alla för den mycket givande träningskvällen!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)