Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STRESSIGA MORGNAR!

2021-07-28

Söndag - tisdag.

När dagarna är heta, nätterna för varma för god sömn och det endast finns några få timmar i ottan att orka vara aktiv på blir det stressigt. ALLT måste göras före klockan nio. Några nätter i förra veckan var behagligt svala och det gick att sova i sovrum med en temperatur kring tjugo grader. Så kom hettan tillbaka och stugan blev lika het som världen utanför. Tjugofem grader i sovrummet går inte att vädra ur när det är tjugoen grader utomhus klockan elva på kvällen. Även hundarna har svårt att hitta lugnet för att somna djupt. De byter plats på golvet ideligen. Att sitta vid datorn på morgonen prioriteras bort till förmån för hundar och växter, plockande inne och ute och allmänt vardagsstök som Matte sedan inte mäktar med, när svetten flödar ner i ögonen och ett svettfångande pannband hade behövts. Matte har tidigare somrar inte upplevt hettan så plågsam som nu och kanske har det med att göra att det inte bara är under en vecka som temperaturen ligger strax under trettio grader. Samt att Matte inte är fyrtio år, som när ett besök vid Efesos i trettioåttagradig hetta med sönerna fungerade bra. Det är för varmt för Matte vecka efter vecka. På  måndagen lär Stockholmstrakten åter ha varit varmast i landet med 29,5 grader.På måndagkvällen hade det gått ner till tjugoen grader och Matte tog en långpromenad i lagomtempo med hundarna innan läggdags. Husse beställde en resa med Rosella för att Husse och Matte på tisdagen  skulle få njuta av lite svalkande vindar till havs.

Efter en natt med halvdant sovande steg Matte upp väldigt tidigt på tisdagmorgonen. Drog ner alla mörkläggningsgardiner runt om i stugan och klockan halv åtta var det ännu några grader svalare inne än ute. Efter en utvidgad morgonpromenad lämnades de sömniga hundarna ensamma hemma. Husse och Matte tog bilen till Kapellskär och parkerade bilen ombord på Rosella. Trygga i vetskapen att en granne skulle komma över och släppa ut hundarna och hålla dem sällskap några timmar senare.

Husse och Matte hittade varsin stol på akterdäck och där blev de kvar hela vägen över Östersjön till Mariehamn. Det blåste en hel del och det var LJUVLIGT SVALKANDE! Solen sken lagom mycket igenom ett tilltagande svagt soldis. När båten legat vid kaj i Mariehamn för lossning och lastning i en halvtimme vände den åter och Husse och Matte åt en bit mat och handlade sedan i butikerna. Så var det dags att uppsöka bilen på bildäck, där den stått svalt under resan och beställda varor väntade för inlastning. Matte var nöjd med att ha kunnat köpa många tuber skinkpastej för träningsbelöning under hösten. Lagom små tuber för elva kronor styck och hundarna älskar det!

Vid hemkomsten fick Matte höra att de två Lapskdamerna inte var det minsta intresserade av att gå ut, när de fick chansen. Grannen slog sig ner i skuggan för att låta dem vara på tomten en stund. Men Modji och Aili lämnade honom inte en sekund! De visste av erfarenhet att när han skulle lämna dem ensamma igen skulle de få varsitt hundkex och det väntade de på direkt när han kom! "Kan inte du bara stänga dörren och gå hem så vi kan få våra kex!" Typ. Samma reaktion varje gång när Husse och Matte har lämnat över ansvaret för hundarna för en snabbtur till Åland och hem med vändande båt. De går i viloläge med radion på för sällskap och utestängande av ljud utifrån. Normalt lämnas de i kök/matrum mot baksidan, för att inte kunna stå vid fönstrena mot framsidan och uttrycka åsikter om förbipasserande. Nu i hettan får de vara i hela stugan med nerdragna mörkläggningsgardiner, för större möjlighet till val av så svala liggplatser som möjligt och ut ser de ju ändå inte då. När de är ensamma hemma ibland går de och lägger sig. De ser alltid yrvakna ut när Husse och Matte återvänder hem.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)