Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÅTER TILL VARDAGEN

2022-08-21

Efter hemkomsten på tisdagen rullade livet på som vanligt igen. Matte belv ett år äldre och beaktat alternativet så känns det ändå rätt bra. Alldeles för många av de människor som omgett Matte under livets gång, jämnåriga äldre och yngre, finns inte mer. Telefonnummer är strukna i telefonboken/listan. Vilket känns sorgligt och ibland väldigt tomt. Husse uppvaktade Matte genom att ge Aili ett uppletande i trädgården och paket är alltid roligt att öppna! Aili hittade fyra ihopknutna hundskitpåsar, var och en innehållande en påse Ahlgrens bilar. Aili gjorde ett fint jobb med spontan apportering och godkänt avlämnande! Matte fick födelsedagspresenter.

Träningsgruppen har även i år anmält ett lag till SRhF:s årliga lagtävling för sök- och räddningshundar. En lagtävling som vid starten för mycket länge sedan, när föreningen var ny, endast vände sig till räddningshundtränade ekipage. De senaste åren har räddningssökövningar blandats upp med patrullhundövningar, vilket i viss mån är lite främmande för en markerande räddningshund. Går Aili på en stig för att reagera på en eventuell person i skogen vid sidan av som både avger vittring och ljud så skallmarkerar hon. En patrullhund måste vara tyst och inte avsöja sig och sin förare. Sittande bevakning skall ske under tystnad och det är inte riktigt Ailis starkaste gren. I årets lag ingår  de två unga tikarna Jaktlabben Vinja och Springertiken Lo, som går en patrullhundutbildning, samtidigt som de regelbundet tränar räddningssök - dock utan markering! Det hänger på förarna att kunna läsa sina hundar! De två Lapska Vallhundarna Aili och Kirou är rutinerade och har tävlat i lagtävlingen tidigare. Aili har fram till i fjol tävlat i flera år med sin mamma Modji, som fick gå i pension när hon fyllt tolv år. Precis som sin mamma Násti och mormor Gázzi som pensionerats från lagtävlingar och skarpa sök vid fyllda tolv före henne. Då det nu bara är Aili som tävlar med kennelnamnet Gátchis har laget fått namnet "Gott och blandat" i stället för "Gátchis". Resultatet i fjol var en andraplacering av sex tävlande lag och lagets medelålder var högre än i andra lag. Där fanns även en hel del erfarenhet! Sex lag är maxantalet lag som får tävla och i år är det endast fyra lag anmälda av någon anledning. Vanligtvis sker lottning för gallring, så icke i år alltså. Tävlingen äger rum den 14-15 oktober i trakterna kring Lindesberg.

Under våren och sommaren har Matte varit tvungen att dra ner på långpromenerande i raskt takt med Aili, av hänsyn till att Modji blivit orolig när Matte lämnat flocken. En muskelbristning i knävecket och ett svullet knä till följd av mycket knästående kring Modji har också förhindrat raska motionspromenader. Nu är det läge att komma igång igen! På lagtävlingen blir det tävlande hela fredagkvällen och hela lördagen och troligtvis mycket gående på stora sök med begränsad tid.

Några kvällar den senaste tiden har Matte och Aili motionstraskat i området, liksom många andra som velat röra på sig när dagshettan börjat ge med sig. Aili har skött sig mycket bra vid hundmöten, även om inte alla mötande hundar alltid gjort detsamma. Lördagkvällens promenad blev lite blöt när himlen öppnade sig över Matte och Aili. Inget slagregn bara en normal regnskur. Mycket efterlängtad! Det regnade i skurar under dagen och kvällen och marken sög girigt i sig varenda droppe. Här längst ut i öster blev det inga skyfall och inga åskskurar. Bara vanligt regnande, som man mycket väl kunde vara ute och motionstraska i.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)