Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVNING

2021-09-02

Onsdag.

Förmiddagen blev intensiv med diverse ärenden som skulle uträttas. Hundmat skulle köpas och med hem följde frysta märgben och lite annat hårt att tugga på. Modji och Aili äter nu samma foder: Acana Senior. Fram till i somras åt Aili Acana Adult. De får torrfodret uppblött i vatten och kan behöva hårda saker att tugga på för god tandhälsa.

Matte hade planerat en övning för träningsgruppen på kvällens träning i bergtäkten/bergkrossen. Ett mycket stort och vidsträckt område, omgivet av höga slänter och branta bergsidor. Lapskflocken anlände en timme innan träningen skulle börja och Matte placerade ut sex olika föremål väl utspridda i det mycket stora området. Två ryggsäckar på marknivå, en liten trädgårdskratta stående mellan några gallersektioner, en tub skinkpastej inkilad ett stycke ovan mark i en containerdörr, en "repknut"- hundleksak fick sticka fram under en låda och ett koppel hängdes upp på en järnställning. Till sist gömde sig Matte under en presenning i en stor skopa, vid sidan av intill kontorsbyggnaden. 

Husse åkte iväg ut ur det inhägnade området och hämtade gruppen, bestående av tre Lapska hanhundar, en Springertjej och en Jaktlabbetjej, båda tonåringar. Matte fick ett sms om att ringa grinden så att den öppnades för gruppen, som passerade Matte i områdets utkant och stannade upp någonstans i mitten intill skrotområdet. Här fick gruppen order av Husse, som var övningens insatschef. I hela området pågick arbeten med mycket buller och stora maskiner. SÄKERHET var ledordet under hela övningen. Samt att inte störa dem som jobbade på övertid. En gruppchef utsågs och gruppen uppmanades avrapportera med jämna mellanrum samt att inrapportera funna föremål som skulle återföras till insatschefen. Så även funnen figurant. Gruppens order om att säkerheten måste gå först, innebar att gruppen inte fick splittras så att någon lämnades ensam. Alla måsta ha koll på varandra.

Medan Matte satt där gömd under en presenning i skopan, kunde hon på nära håll höra en dumper jobba med att hämta och hälla ut stora jordmassor. En mental beredskap fanns hela tiden för att någon skulle komma och koppla på den skopa Matte var gömd i. Vid ett  par tillfällen hajade Matte till och var flyktberedd, men fordonet passerade förbi tätt intill. Den skopa Matte gömt sig i har stått på samma plats mycket länge och Matte hade en känsla av att den inte användes ofta, vid valet av gömställe.

När gruppen varit i arbete i endast 42 minuter hittades Matte! Då var redan en ryggsäck, den lilla krattan och tuben med skinkpastej funna! Oerhört snabbt och effektivt jobbat av gruppen! Som avverkat större delen av området fortare än förväntat. Efter en dryg timme var samtliga sex föremål hittade och övningen blåstes av. För att även Aili skulle få vara med och göra något, fick hon ersätta sin morbror Lime i halvtid och då med Limes husse som förare. Modji fick ett eget sök i skrotområdet efter övningen och då hade hon legat och laddat länge! Hon tog sig an sin uppgift med stor energi och flög fram genom området! Klättrade som en bergsget över de högt staplade järnbalkarna och hittade sina figuranter utan problem. Lycklig Modji!

Det imponerade stort att hundarna, som bara brukar söka efter människor i detta träningsområde, även visade var Mattes borttappade saker tagit vägen! Samt att deras förare läste sina hundar så väl att föremålen hittades. När en person försvinner är eventuella tappade eller kvarlämnade föremål viktiga ledtrådar, för att lokalisera personen man söker. Ailis son Sumo utmärkte sig genom att hitta tre av föremålen tillsammans med sin matte. Som han för övrigt nyligen fällde vid en krock i full fart när båda sprang på agilitybanan, på grund av ett missförstånd dem emellan. En händelse som råkade filmas, då det var avslutning på kursen. Det ser helt vansinnigt ut och märkligt nog kom ingen till skada. Tur skall man ha! En film för Youtube!

 

Antal kommentarer: 1

2021-09-06 07:59:01 - N'asstes matte

Vilken rolig övning. Önskar vi vore där (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)