Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ADJI TILLBAKA

2013-12-20

En rubrik som kanske får någon att tro att Adji inte har varit till belåtenhet i sitt nya hem. Matte har hört historier om där den lilla Lapska valpen varit för mycket och man har redan efter en vecka lämnat tillbaka knyttet. Som "huggit" människor = valpbitit och "demolerat" = valptuggat på inredning i hem och bil.

Men icke då! Adji har varit till mycket stor belåtenhet och det var med svårighet hennes matte lämnade kvar henne för en tre veckor lång semester. Familjen hade sedan länge planerat en långresa när parningen var ett faktum. Väntan på ett Modjiknytt har varit årslång. Inte fick denna resa bli ett hinder för att få hem ett hett efterlängtat Modjiknytt. Så klart att Adji = hinder på samiska, inte skulle bli ytterligare ett hinder! Det räckte med att hon var en propp som hindrade syskonen från att födas. Hon får alltså hälsa på i föräldrahemmet över alla helgerna.

torsdagen anlände hon. Ett våldsamt och ljudligt kattrakande tog vid när hon kom in i huset. Efter fem timmars sömn i bilen. Aili och Manni hade också sovit och nu blev det springa av! De fick tillgång till hela det lilla huset, som nog Adji tyckte var i minimala laget i jämförelse med vad hon numera är van vid. Både inom och utomhus. Men det fick duga. Från att bo i ett hus med tre plan och stora marker omkring, hamnade hon i det lilla fritidshuset med två rum igen. Som tur är så är hundar mycket anpassningsbara.

Resten av dagen fick syskonskaran umgås och busa bäst de ville. De fick även vara ute på tomten i koppel. Adji är fortfarande klart störst i skaran och klättrar med lätthet över kompostgallret. Så nu är det lite regler som måste inpräntas hos dem alla. Även den låga boardskivan måste respekteras som avspärrning. Bara för att man kan så får man inte. Handtecken och "stanna" har i alla fall viss effekt. De är jätteduktiga! Matte har klickertränat detta. Men är man ung och något frestar på andra sidan är det ju så himla lätt att råka glömma.

Till natten plockades Adjis lilla filt, som hon fick med från sin mammas säng fram. Nu med dofter från det nya sovrummet och egna sängen. Likaså nattgosedjuret, som alla syskonen uppskattade mycket. Efter lite kvällslek i full fart efter sista målet och kvällskissning ute i koppel, gick knytten och knöt sig på köksgolvet. Tätt tillsammans nära avspärrningen mot hallen.

Tre knytt på gemensamt julkollo. Har man valpar leveransklara lagom i tid till jul, känns det naturligt att ställa upp och underlätta flytten. Allt för knyttens välbefinnande. Att flytta in i en stressig tillvaro där knytten riskerar att bli ett tillfälligt problem, är ingen bra start för ett knytt. Bättre då att de är kvar där de föddes ett tag till. Aili får tampas med sina syskon lite extra och Matte får fortsätta att vänja dem alla vid livet ute i stora världen.

Saivi har skrivit hem och berättat om hur hon har det och hon har både hittat en egen lya och har fått en lekkamrat att ha dragkamp med. En fostermamma som är av samma ras och har tagit till sig fosterdottern. Saivi stortrivs.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)