Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILIS FÖRSTA SÖK

2014-03-13

Tisdagen var en underbar vårdag med sol och solvärme, trots lite vind. Matte tog igen skadan från måndagen och tillbringade hela dagen ute på tomten med hundarna. Vårstädning med småplock här och där. Inget tungt jobb. Aili hjälpte gärna till och luckrade jorden både i rabatterna och kring buskarna. Matte försökte förhindra denna typ av hjälpsamhet medelst olika galler och pinnar. Mer eller oftast mindre framgångsrikt. Aili fick mer tillåtna saker att syssla med, men som vanligt är det det förbjudna som lockar! Hundarna fick oxöron att tugga på och spred ut sig och var sysselsatta ett tag. Ett par korta rastningspromenader blev det också. Husse långpromenerade med Násti och Modji när han kom från jobbet.

Onsdag.

Matte har nu gett upp. En tid hos husläkaren väntade på morgonen, för remisskrivande angående en höftoperation. Vägen dit har varit ungefär tio år lång. Efter valpkullen går det inte att skjuta upp detta mycket längre. Allt böjande ner till golvet och knästående. Plockande av kisstidningar, lyftande av allt tyngre valpar,  torkande av golv och allt annat som hör till att ha valpar, har slutgiltigt lett fram till att Matte måste se sanningen i vitögat. Höftleden måste bytas ut. Mattes höft blir allt stelare och Matte får allt svårare att gå. Ramlar. Har väldigt ont. Artros är en folksjukdom och Matte hör till de utvalda. Leif GW var hård mot sig själv och ansåg att många år med 50 kilos övervikt orsakat hans höftproblem. Matte har inte dragit på sig en liknande övervikt och artros drabbar även normalviktiga. Ett fysiskt aktivt liv med fall från hästar, har kanske inte förbättrat prognosen. Men nu är det som det är. Inte kul, men nödvändigt. För att kunna ge hundarna ett fortsatt gott och aktivt liv! Målbilden som Matte satt upp.

Onsdagkväll och träning på SKANSKA. Násti med son, dotter och dotterdotter tränade.

Husse körde först med Násti, innan det var helt mörkt. Ett privlegium för den enögda senioren! Násti fick ett ganska stort frisök där en stor del var tomsök. Två figuranter var utlagda i den andra delen av sökområdet. Násti tar vittringen på väldigt långt håll och gjorde det även denna kväll. Hon arbetade mycket säkert och målmedet. Skallmarkeringarna var utmärkta. Matte körde Modji med samma upplägg. Modji har inte tränat med Matte på länge och var lite småslarvig till en början. "Skall bara...."   Men det satte Matte stopp för och krävde fokus på jobbet. Inte på spännande lukter! Någon av de anställda hade gjort i ordning som en koja för sin hund, med både matskål och leksak utlagda. En nytillkommen störning i sökområdet. Modji skärpte till sig och utförde jobbet bra efter tillsägelsen. Nástisonen Lime skötte sig utmärkt och löste uppgiften mycket bra, med utmärkta skallmarkeringar. Han är jätteduktig och hade oturen att ha en lite sämre dag när det var som mest olämpligt. Ett inträdesprov får göras endast en gång. Attans!

Så var det Ailis tur att få leka kurragömma! Matte och figgarna gick förbi ingången till ett av de upplysta förrådstälten med Aili i koppel, en av figgarna gick in i tältet. Aili fick stanna upp och såg honom försvinna in. Aili fick gå vidare förbi ingången. Efter en liten stund fick hon vända om och tilläts gå in i tältet. Matte väntade till dess Ailis nos började jobba. Då släpptes Aili lös. Hon sprang lite på måfå och visste inte riktigt hur hon skulle tolka den doftinformation som hon fick. Hon visade mer intresse längs den ena kanten och höll sig gärna där. Men förstod inte informationen. Aili sprang lite hit och dit. Vittring fanns överallt eftersom de vuxna hundarna haft figuranter här innte. Gammal och färsk vittring blandades och Aili fick myror i skallen! Nyfikenheten och arbetslusten var stora. Men så plötsligt knäckte hon koden och fyndade sin figge! Just där hon helst velat springa, men aningen närmare tältväggen. Aili belönade rikligt med skinkpastej ur tub och med rösten. En lycklig liten tjej slickade girigt i sig.

Alltihop gjordes om med Aili i koppel utanför tältet. Nu  var det den andre figgen som försvann in i tältet. När Aili strax efter fick komma in visade hon direkt en positiv förväntan! Upp med nosen, igång med näsan, nyfikenhet och arbetsiver. Härligt att se! Poletten hade trillat ner. Aili släpptes lös och sökte aktivt vittring. Hon fick vittring och visade det med hela kroppen! Låg kropp, bak med öronen och igång med svansen. "Jag vet var han är!" Aili fyndadade bakom lite bråte och blev tokglad! "JAG KUNDE!" Mycket beröm fick hon och sedan fotades hon med tjänstetecken på i sökområdet. Aili vet nu vad träningen går ut på. Hitta människor som gömt sig och som leker kurragömma med henne! Buskul! Lek! 

Ännu inga krav! Bara på lek! Viktigt.

 

Antal kommentarer: 3

2014-03-13 10:12:23 - Saivi m flock

Ja vi oxå vara med syrran!!!!!!
Å fy vad avis jag blir!!!!(inlove)

2014-03-13 10:13:54 - Saivi igen

vill skulle det ju stå!!
Ska få gå på en sökkursdag först 1 maj....Lååångt dit.......Kramen lillesyrran(flower)

2014-03-13 11:32:58 - Anna, www.raika.se

så duktig lilltjej.
Vilka talanger hon har som kan hjälpa matte i trädgården :P
och så duktig som hittade sin figge, roligt(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)