Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅ RULL IGEN

2014-09-17

tisdagen sken solen igen fram på dagen efter en grådisig morgon och värmen steg till behagliga 16 grader. Efter morgongympa enligt ordination var Matte igång och började förbereda för en moppetur med hundarna. Gående med två kryckor kan man inte medföra så mycket på en gång. Bara att få med sig förhöjningskudden mellan alla olika sittplatser är väldigt bökigt och vingligt. Den är förvisso försedd med handtag, men stor och väldigt mycket i vägen vid förflyttning. Så skulle pressenningen bort och låset låsas upp. Sedan kryckade Matte tillbaka in och hämtade hundarnas koppel. Klev på moppen och körde fram den. Klev av och greppade kryckorna. Kopplade hundarna, som snällt väntat utanför grinden och häktade fast kopplet inom räckhåll från moppen. Kryckade vidare och fäste kryckorna bak på moppen. Stödde sig sedan på ryggstödet och tog sig på så vis upp på sätet. Sträckte sig efter hundarna. Nådde inte. Körde närmare. Då flyttade sig hundarna....   Fick till slut med sig hundarna och körde iväg.

Vägen är nygrusad med grovt kross och färden var ganska skakig. Lite vasst var det nog i trampdynorna på hundarna också, men ingen visade något obehag. Matte körde så nära vägkanten som möjligt för att de skulle få lite mjukare underlag. Men bitvis kändes det riskabelt, då vägen blivit mer lutande ut mot sidorna med mer grus mitt på. Matte har seglat och "burkade" lite för att inte välta med moppen.

Det blev en långpromenad i området i rask promenadtakt. Med en sträcka mitt i där alla hundarna fick ösa på i ökad trav en sträcka. Full fart på moppen! Aili fick vara med och springa fort en liten stund bara, sedan fick hon åka mellan Mattes fötter. Násti och Modji behöver däremot motion och fick därför springa en längre sträcka i full fart. Liksom vid ridning  sänkte Matte farten den sista sträckan innan hemma och då fick även Aili använda benen.

Det kändes skönt att kunna komma igång med hundarnas konditionsträning igen. Husse har promenerat med dem under tiden. Mest i skogen och det är jättebra med den kuperade terrängen för hela kroppen. Men med två veckors uppehåll med lite mer ös inför lagtävlingen, var det hög tid att sätta fart igen. Matte njöt för egen del också av att komma ut på promenad i området. Nya hus till försäljning och märkligt nog är det samma hus som varit ute för försäljning för inte alls många år sedan. Man undrar ju vad som är orsaken. En husägare har bytt mäklare och försöker sälja et största huset i området, där halva huset är ett svartbygge. Vilket man inte ser som något problem. Erbjuder sig att betala straffavgiften. Att halva huset riskerar att få rivas finns tydligen bara som ett alternativ för alla utom husägaren själv, som till mäklaren angett en privat kontakt på kommunen.....   Mycket märkligt. Det är bara att bygga till hur mycket som helst, om man känner rätt personer tydligen. Men lättsålt är det inte. Trots prissänkning.

Hundarna skötte sig fint vid ett baklänges hundmöte. En liten kille av trasselmodell har tidigare rymt till Lapskfamiljen vid löp, men är även övrig tid förtjust i de Lapska. Nu gick han med sin matte ett stycke framöver på vägen och föredrog helt klart att göra helt om. Matte med Lapsktrion kom snart ikapp och kunde passera utan problem. Trasselkillen blev väldigt besviken när han inte fick hälsa!

Hemma igen vidtog samma logistiska finlir. Vilket gjorde att det tog en god stund innan Matte fått alla saker på plats. Inklusive sig själv. En liten kaffetermos i fickan, macka i munnen och kryckorna i händerna. Sedan kunde Matte sitta på vita bänken vid  lekstugans södervägg och fika. Tillsammans med hundarna som fått varsitt litet hundtugg att avnjuta i solen.

Husse har förskjutit arbetstiden en halvtimme på morgonen, för att hinna gå den morgonpromenad med hundarna som Matte tidigare gått. Middagen som han medförde från jobbet intogs utomhus och sedan tog han en kort skogspromenad med hundarna. Solen sjönk alltför snabbt och familjen gjorde kväll.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)