Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PANG NÄRA HUSET

2015-11-22

Lapskfamiljen vaknade på lördagen till den kallaste dagen denna höst. Sex minusgrader visade termometern och under dagen orkade den inte högre än till två minusgrader. Solen sken och värmde förvisso i soliga lägen, men lite kall vind gjorde ändå att det kändes ovant kallt. Den helt urfällda Násti kurade ihop sig bland fällarna i korgen på verandan, när familjen fram på förmiddagen satte igång med de jobb som skulle göras.

Alla nerrivna brädor från ytterväggen, med spikar spretande åt olika håll, skulle köras till tippen. Men dessförinnan måste annat som låg på släpet köras iväg. Under tiden som Husse ombesörjde detta gallrade Matte undan allt som kunde sparas för att värma stugan med. Kapade ändar på nytt virke brinner bra. Diverse smått skräp som låg utspritt överallt samlade Matte åxå ihop och förpassade ner i en stor sopsäck. Många var de plåtskruvar som ramlat ur de borttagna bitarna av taket, där det nya rummet skall förenas med huset. En hel del tappade skruvar fick Matte även plocka upp, för undvikande av "skruvtramp" av hundarna. En del av skräpet var fastfruset då det frös på efter dagsregn i torsdags. Med krökt rygg jobbade Matte på för att få så rent som möjligt för hundarnas skull. Men även för att bereda snickarna utrymme när de återvänder.

Då och då anslöt Aili och inspekterade vad Matte pysslade med. Aili var inte helt nöjd med att Matte avlägsnade alla nytillkomna brädbitar, som hon kunde bära iväg och tugga på. Men de flesta var spikförsedda och synnerligen olämpliga som tuggpinnar. Eller att rusa omkring med i munnen som jakttrofé, att erövras av morsan Modji.

När Matte slutligen kröp in under golvbjälkarna för att rensa under det elva kvadrat stora rummet anslöt Modji gärna. Det är alltid kul med människor som kryper omkring på alla fyra! Ännu kuligare när det pillar runt i gruset och letar efter obegripliga saker. Vad var det för intressant med att plocka upp skruv och spik som i olika skick ramlat ner från bygget? Nya och begagnade. Eller småbitar av svart papp och tussar av isolering? Eller omkringblåsta plastslamsor från förpackningar? Aili konstaterade att hon inte hade samma preferenser som sin Matte när det gällde föremål värda att lägga ner så mycket tid och energi på och lämnade Matte åt sitt öde. På alla fyra i gruset en god stund till. Det lär bli mer avfall och det kändes skönt att rensa undan vartefter. Mer vägg skall rivas. Det blev en hel del att stoppa ner i sopsäcken.

Modji hade hittat solvärme på slänten framför huset och höll koll på alla som promenerade förbi i det fina vädret, understödd av Aili som var mer än lovligt på hugget och inte kunde låta bli att kommentera. Åthutad av både Husse och Matte. Men när Matte serverade fika vid vedbodväggen, samlades familjen en stund i vila och avkoppling i den trots allt kännbara solvärmen. 

Efter många timmar utomhus tog Husse med sig hundarna på en skogspromenad innan det blev för mörkt. Det visade sig vara pågående jakt med hund helt nära bakom husen! Tre skott small på nära håll. Inga skyltar i området hade varnat för detta! Måste man inte skylta att jakt pågår så att boende i ett husområde intill jaktområdet varnas?! Märkligt. Här både gås det med hund och rids. 

När Husse och hundarna kom hem brann en ljuslykta på trappen, Matte stod vid spisen och i kaminen sprakade brasan. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)