Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGTRÄNING, foton.

2022-09-13

Söndag.

Tidigare än vanligt var Aili med flock på plats i den närbelägna bergtäkten, för att träna med sin son Sumo. En kille som verkligen levt upp till förväntningarna! Han ställer upp på vad man ber honom om och är bra på det han gör. Med en far och en mormor som utbildades och certifierades som räddningshundar samtidigt på samma kurs.

Klicka för större bilder.

 

Aili fick börja dagens träning genom att frisöka tomt i skrotområdet och därefter frisöka över stora ytor inkluderande många gigantiska grus- och stenhögar. Hon hittade sin första figurant ganska snabbt i vind uppe på en stenhög och därefter jobbade hon vidare och hittade nästa figurant uppe på en stor maskin vid den lodräta bergväggen.

Sumo fick sedan köra ett tomsök i det område där Aili just sökt och Matte hade rört sig. Gammal vittring låg kvar för Sumo att bli distraherad av. Men inte lät han sig luras! Gammal vittring är gammal vittring och inget man går i skall på.

Aili fick därefte en figurant högt uppe på en grushög, där vittringen drog iväg åt lite olika håll nerför sidorna, beroende på hur vinden slog i området. Hon fick vittringen långt ute på den öppna ytan intill och gick på erfarenhet när vittringen försvann rakt nedanför platsen där figuranten gömt sig. Aili tog sig snabbt hela vägen upp och skallmarkerade funnen figurant. Hon tog sig ner igen och figuranten låg kvar på platsen. Aili fick senare vittringen igen och tog sig upp från ett annat håll och skallmarkerade på nytt. Matte, som inte visste var den andra figuranten gömt sig, kunde inte utesluta ännu en figurant uppe på högen och måste gå runt grushögen för att kunna se och höra om Aili återgått till figurant nummer ett. Det hade Aili. Gott godis fanns där men inte vid en repris! Där var det färdigt och Aili ignorerades helt korrekt. På en lagtävling syns figuranterna inte alltid och ligger även kvar gömda efter fynd. Det är upp till föraren att avgöra om markeringen är korrekt eller ej. Det blev bra träning för Aili och Matte inför tävlingen!

Sumo fick sedan söka med Matte som förare efter sin egen matte, som stannat kvar uppe på grushögen, när hon ändå lyckats ta sig ända upp. Att träna med annan förare än den egna är viktig träning. Sumo är ännu inte fullt så rutinerad som mor sin och blev lätt brydd när han fick vittring som kom och försvann. Samt när han fick samma vittring på olika platser nedanför grushögen. Han fick jobba en stund för att hitta sin matte! Som han sedan vallade in till den övriga flocken nedanför grushögen. Övning ger erfarenhet.

Iklädda träningskläder for Matte och Husse sedan och röstade. Att tillhöra ett litet valdistrikt med glesbygd var en fördel visade det sig. En lång kö och en kort kö ledde in i lokalen och det var den korta som skulle väljas. Vilket Aili som väntade i bilen uppskattade. Ännu gladare blev hon när hemfärden avbröts för en söndagslunch vid golfklubben! Mycket hade hunnits med redan vid tolvtiden.

Hela eftermiddagen ägnades åt arbete i trädgården. Där Matte klippte en häck och färdigställde den lilla mur vid lekstugan som byggts upp av mossbelupna stenar från Torpet. Där finns många rester från gamla stenmurar. Stenarna magasinerar värme i trädgården och bidrar till ett microklimat för rosor och andra växter i ett kallstråk. Där vindruvorna nu mognar vid staketet!

Måndag.

Matte körde eltrimmer och tankarna löpte fritt. Så här när reslutatet av söndagens röstande började tydliggöras. Att regionen får ett regimskifte känns väldigt bra. Många ville uppenbarligen ha en förändring, där framför allt sjukvården varit dysfunktionell i många år nu. 

Antingen tar man en kaka för att fira eller för att trösta sig. Till eftermiddagsfikat tog Husse och Matte en kaka för att trösta sig. Att SD gått framåt så mycket förskräcker.

Att en kvinna med SD -anknytning i en intervju utbrister " Helg Seger!" är rent bedrövligt omdömeslöst och dessvärre avslöjande. En ursäkt med förklaring att alkohol förtärts och påverkat omdömet gör väl inte agerandet mer rumsrent.

Vart är vi på väg? Frågar sig den som levt länge och kan sin historia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)