Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LOPPISMISSÖDE

2017-11-06

Söndag.

Efter en rätt uppstyrd lördag var det lite lösare boliner på söndagen. Hundarna fick en kort träningsstund med luktletande på förmiddagen och sedan for familjen iväg mot Torpet och kusten. På vägen dit passerades loppisen i Bergshamra och härifrån medfördes en kartong med mörkt bruna, nyvärpta ägg från ägarfamiljen. 

Vid Torpet fick hundarna sedan roa sig på egen tass under en timme, i den härliga skogsbacken. De börjar alltid med att patrullera runt staketet och särskilt noga är det längs högerkanten och baksidan som vetter mot hygge och skog, med många intressanta dofter i vinden! Nio grader och ljumma vindar kunde ha känts behagligare, men luften var grå och rå och marken dröp av fukt efter många dagar med regn.

När hundarna visade att de var rätt nöjda och började kolla vad Husse och Matte pysslade med, kändes det lagom att dra vidare. Nästa loppis uppsöktes längs vägen hem. Nere vid Östanå färjeläge var det full rulle med många hemvändare från skärgården efter helgen. Många passade på att besöka den helgöppna loppisen. Matte sökte både något ur servisen Gröna Anna som julklapp och en mindre fotogenlampa till punschverandan. En skål ur Gröna Anna hittades för ovanlighetens skull och snart hade Matte hittat två små fotogenlampor för bordsplacering. Ett par med lampglas i vackert vattrat glas, lite handgjort och ojämnt. För att inte riskera att tappa de fina lamporna tänkte Matte göra som med skålen, ställa ifrån sig dem på disken, innan hon ställde sig i kön vid kassan. Kundkorgar existerar inte. Just som Matte kom fram till disken klev en man in genom dörren och mötet förlöpte utan missöden, Matte höll sina lampor stadigt i skydd av kroppen. Men så tvärvände mannen och kollade något bakom sig, varvid han mycket hårt knuffade till Mattes högerarm. Vilket fick till följd att handen gjorde en plötslig rörelse uppåt! Varvid lampglaset for som en raket i en vid båge fram över de personer som köade vid kassan. Inte så tursamt att det landade i någons famn, utan lampglaset kraschlandade på golvet och blev till fint glaskross vid Mattes förvånade fötter. Shit happens förvisso, men detta kändes maximalt oturligt! Den krakftigt knuffande karlsloken såg inte nämvärt berörd ut, till Mattes förtret. Något senare, när allt glas sopats upp, uppsökte han Matte och frågade om hon såg honom som skyldig till lamphaveriet. Vilket Matte, idiotiskt nog och gentilt pratade bort genom att ta på sig halva skulden för egen del. Men hon stod ju bara där helt stilla med sina lampor och blev kraftigt tacklad av den jaktklädde leende mannen, som tvärvände utan att se sig om.....

Nytt glas går förvisso att inhandla på den första loppis som besökts denna dag, men det är inte gratis och att hitta ett identiskt likadant glas blir en omöjighet. Jo, Matte köpte båda lamporna trots att den ena var glaslös. Priset var mycket lågt och det var nog ett fynd oavsett.

Ett ärende nere i Åkersberga uträttades och nu var det fikadags! I det underbara växthuset var det full rulle, med både matgäster och fikasugna. Husse och Matte njöt av miljön och med hem följde några ljungplantor för att ersätta sommarblommorna vid entrén till huset. Sedan kom regnet och hundarna valde att följa med in i brasvärmen, framför att ligga i uterummet och ha koll på omgivningen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)