Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYA RUTINER

2020-05-13

Tisdag.

I två månader har nu Matte och Husse bett andra om hjälp för att få hem mat. För att sprida gracerna och inte belasta en enda person, har grannen mitt emot och Sumomatte fått axla bördan gemensamt och matleveranser har skett vid träningstillfällena. Vilket uppskattats väldigt mycket! När man besvärar andra begränsar man sig självklart och en kanellängd uppskuren och infryst i skivor räcker länge! Frysvaror som glass undviks och även "fredagsmyset". Man handlar det nödvändigaste och slimmar innehållet i kylen. Frukt och grönt tar stor plats i en kasse och kan inte lagras så länge, samt krävs för god kosthållning mer än onödorna.

Den närbelägna Ica-butiken har legat väl framme med möjligheter till inköp på nätet och hemleveranser och en särskild app för riskgrupper, med ett begränsat varusortiment har erbjudits med leverans samma dag, för dem som inga andra alternativ har. Nu, efter två månader, kändes det aktuellt att testa detta för den där "lyxen" som det är att handla onödor som fyller i matkassarna. En beställning gjordes av både nödvändigt och onödigt men saknat mitt på dagen. Leverans skulle ske redan under dagen.

Husse ägnade sig åt sin ved och Matte greppade sekatören och rensade i trädgården där torra grenar nu börjar avslöja sig i lövsprickningen. Även denna dag var det aprilväder och svinkall var vinden från norr. Regnskurarna avlöste varandra. Husse tog en skogspromenad med hundarna och hann inte tillbaka innan regnet åter öste ner. Matte hade större tur när hon senare gav sig iväg på en powerwalk med intervallträning i området, under fyrtiofem minuter. Matte saknar ridning och skidåkning och får göra så gott hon kan för att få känna sig fysiskt uttröttad. Att springa har aldrig varit aktuellt, med knän som protesterat sedan tonåren. Det är något märkligt med plågan att inte sakta ner i uppförsbacken och pressa sig själv att nå krönet innan man får stanna och hämta andan och låta pulsen gå ner! Varken Modji eller Aili har någon förståelse för detta, men vet att hänger de på så får de nosa rätt länge där uppe där många närboende hundar pinkat på samma ställe. 

Just som Matte och de båda Lapskdamerna återvände till stugan vid sjutiden, anlände butiksägaren själv med beställda varor i tre papperskassar! En kille som jobbar för jämnan och butiken är öppen alla dagar 7-22. Nu hade han bilen full med leveranser och Lapskflocken bor en mil upp i skogen längs en slingrig och backig väg. Tacksamheten över denna möjlighet att kunna få hem både nödvändigt och mindre nödvändigt i matväg är mycket stor. Även hundarna kunde glädja sig åt lite att tugga på ämnat för hundar. Kostnaden på 59 kr. anser Matte och Husse vara  försumbar, när man betänker vad den egna bilen kostar när den rullar. 

Fest och tisdagsmys blev det på kvällen! Bäckström på TV och en påse linschips att dela på! Det är de små sakerna som förgyller vardgen och livet.

Onödor är olika för alla och för just Husse och Matte har en påse linschips, glass, pepparkakor, godis och lite torkad frukt räknats dit. Men även sådant som berikat matlagningen och någon färdigmat räknats dit. Så nu finns både Crème fraiche och buljongtärningar, samt varsin färdig soppa hemma. Stapelvarorna som "alltid finns hemma" tar slut vartefter. Man anpassar sig och klarar sig utan.

Var rädda om er och fortsätt hålla avstånd! Ring det där samtalet som inte blivit av, till någon ensam och isolerad. Innan det kan vara för sent.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)