Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNAS EGET VAL

2021-02-21

Lördag.

Regnskurarna avlöste varandra. Lite regn och mycket regn och korta pauser däremellan. Fortsatt måste nerhängande snö från taken slås ner och nu måste is hackas bort kring stugan för undvikande av halka. Husse och Matte höll sig sysselsatta och de två Lapskdamerna tyckte att vädret var bedrövligt. Efter att, under ett uppehåll mellan skurarna ha vistats ute på tomten ett tag, visade de tydligt att de ville ha tak över huvudet när regnet åter strilade ner. Lite koll ville de dock ha på de förvånansvärt många som var ute och motionspromenerade i rask takt förbi Lapskreviret, majoriteten utan hundar. Väglaget var fortsatt tunggått, så nog blev det motionsgående alltid! Lätt ambivalenta valde Modji och Aili mellan att vistas ute i regnet eller sitta innanför glasdörren i uterummet. Det satte sig på det översta trappsteget och så snart Husse eller Matte hade ett ärende i stugan slank de in. För att snart vilja hänga med ut igen. Men så började det åter regna och då ville de in igen. Regn på ryggen är väl ok, men inte ner i öronen. De gjorde sitt bästa för att vika ihop dem. 

När det var uppehåll tog Husse med sig hundarna på en sväng i skogen och hann bara halvvägs innan himlen åter öppnade sig. Lätt less på blötvädret drog sig Lapskflocken in i stugan och tände en brasa i kaminen. Ett ärende fanns att uträtta nere i byn. Den lokala Närbutiken lämnar ut förbeställda matvaror som service till sjuttioplussare och andra, som undviker besök i små och rätt trånga butiker. Något Husse och Matte utnyttjat sedan ett år tillbaka nu. Man kan beställa på nätet och även komplettera med mindre mängder genom att ringa eller maila direkt till butiken. Jättebra! Men det är verkligen inte detsamma som att känna sig som en fri människa att kunna gå och välja själv på plats vad man vill köpa. Alla extra erbjudanden går man miste om för att inte tala om INSPIRATIONEN att handla mat. Nya rätter av spontanköpta varor som lockar. Nu blir det samma lika. Man köper detsamma vecka efter vecka och spontanätandet ute när lusten faller på har totalt försvunnit. Restauranger besöker man inte som sjuttioplussare rädd för att bli smittad. Oavsett mutation. Matte är fruktansvärt trött på att laga mat av samma råvaror sedan ett år tillbaka. Fantasin är slut men mat måste man ha. Äter gör man annars dör man. Vad är det för fel på en burk makrill. Typ. Dör gör man ändå och alldeles för många bekanta namn har dykt upp på de numera väldigt många sidorna med dödsannonser i D.N. på söndagarna.

Vid årsskiftet var tonen mycket positiv: "Snart kommer VACCINET /frälsningen! Då kan vi ses igen och leva mer normalt!"

Tjosan! Inte om man är sjuttioplus och bor i Stockholmsregionen som ligger sämst till i landet avseende antal vaccinerade invånare/tilldelade vaccindoser!  Här har man procentuellt fått färre doser, då "befolkningen är ung och frisk!" 

Vi som inte är unga finns uppenbarligen inte.

Bara så ni vet! I Stockholm finns det bara unga och friska människor enligt myndigheterna.

Så här beövs inte lika många vaccindoser som i övriga landet. En självuppfyllande profetia kanske. Vaccinerar man inte minoritetsgruppen äldre i Stockholmsregionen så finns de snart inte. De dör ut av sig själva. Bra va'! Då behöver man inte heller någon dyrbar äldreomsorg alls, för den stora gruppen född på 1940-talet som kallades "köttberget" för inte alltför många år sedan.

Det är faktiskt inte särskilt roligt att bli gammal. Att vara "äldre" när man inte räknas längre. När befolkningen anses bestå av bara unga och friska människor. Man är inte närande bara tärande och osynliggjord. Prioriteringsordningen ändrades genom krav från fackförbund att låta olika medlemmar gå före gruppen 70+.

Den gruppen är så inkörd på att isolera sig sedan ett år så det kan de fortsätta med ett tag till. De behvös ju inte lika väl som andra ute i samhället....   Förvisso. Men mentalt tär det. Snart har de dött ut av sig själva, på ett eller annat sätt. Ättestupan. Igen. En dystopi, men det känns tungt för många nu. Att inte räknas med, efter att ha kallats den grupp som "skulle skyddas" är ett lappkast om något.  

Sjuttiopluss. +,+,+,+,+.........  Ett vidsträckt begrepp innehållande väldigt många väldigt olika tillstånd. Alla buntas dock ihop och får en stämpel i pannan. 70+ samma-lika.

Håll avstånd och håll er friska nu när smittspridningen åter ökar i Stockholm och annorstädes.

 

Antal kommentarer: 2

2021-02-21 23:22:30 - Anne Marit, Hundehagen@gmail.com

Har samme problematikk her i Trondheim også. Vi får færre vaksinedoser enn de andre storbyene fordi det er så mange unge innbyggere her... Fryktelig dårlig trøst å være relativt ung når man av andre grunner tilhører risikogruppen og har levd isolert i nesten ett år nå...;(

2021-02-22 06:36:02 - Marianne

Vi fick i går höra att en chef i en grannkommun passat på att vaccinera sig, när personal som skulle bistå vid vaccinering vaccinerades. Det stod i en lokaltidning! Jag kommer ALDRIG glömma din "coronapakke"! Den var guld värd!(heart)(heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)