Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"LEDIG" DAG

2013-08-04

Lördagen hade Matte reserverat för träning med hundgruppen i Missing People på Hakungekrossen. Men endast tre var intresserade och träningen ställdes in. Det förväntade värmerekordet bidrog också till att gruppen inte skulle träna. Matte fick beskedet sent på fredageftermiddagen. En ledig dag.

Den lediga dagen använde Matte till att fara till centrum för diverse ärenden som väntat på att  fixas och bestämde sig sedan för att bara vara ledig under eftermiddagen. I skuggan med god läsning och kalla drycker tillsammans med hundarna. Termometern pendlade hela eftermiddagen mellan 26,5 och 27,5 grader. Konstigt nog valde hundarna då och då att sträcka ut sig mitt i solen och låg kvar till dess de flämtade häftigt. Då först valde de att uppsöka skugga och växlande lä och vindutsatta ställen.

På kvällen tog Matte med hundarna på en promenad upp till sjön och där kunde de bitvis vara lösa mellan de uddar där badande sällskap samlats. Båda löper och ingen fick bada, men de fick gå på den kalla och våta sandstranden och de fick bada fötterna för svalka.

Husse ringde senare och berättade om dagen på rassymposiet med tema "arbetande Lapphundar". Han hade lyssnat till en renskötare som berättat om hur han förbereder valpar och sedan tränar sina hundar för arbetet som renvallare. Husse upplevde att han i stort sett gjorde som här hemma med sina hundar, när de skall förberedas för ett aktivt liv. Tappade kastrullock och pangade papperspåsar! Men frågan var om han också fyller påsarna med valfoder i kulor innan han pangar dem? Husse ombads att under söndagen berätta lite om hur familjens valpar får ha det innan de lämnar föräldrahemmet och hur de valpar som stannat i familjen sedan förberetts för räddningshundträning. Kul att intresse börjar finnas!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)