Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI SÅLDE IN SIG! foton

2019-12-04

Tisdag.

Flockens egna Lapska Vallhundar har många egenskaper som gör dem lämpliga för räddningssök. En av dem är att de är sociala och mycket lätta att ha med sig överallt. De gillar alla människor och låter sig klappas av och hanteras av för dem kända såväl som okända människor utan problem. Både under arbete och privat. En egenskap som gör hundlivet för dem själva bekvämt och enkelt, då de ser alla människor som vänner. Så länge de inte bevisat motsatsen. De är trygga och har stor tillit till att ingen vill dem något ont.

Modjis lugn, mjukhet och trygghet, samt empati har varit en stor tillgång under skarpa sök. Då Matte och Modji vid ett tillfälle sökte en saknad tonåring, tillsammans med en mamma och moster  till den saknade, var Modji en mycket stor tillgång! Matte och Modji gick ensamma med dem och blev insläppta i källare och vindsutrymmen i det stora flerfamiljshuset. Modji spred ett stort lugn omkring sig och blev en central punkt att fokusera på för de nära anhöriga. De fick kela med Modji och prata med henne och be henne om hjälp. Modji lyssnade lugnt och jobbade vidare uppför trappor och nerför trappor, i långa källargångar och på den gamla vinden med många takbjälkar att ta sig fram mellan.Den saknade hittades inte där och då, utan något dygn senare utomhus, där Modjis mamma Násti haft en indikation mot ett låst område. Både Násti  och hennes mamma Gázzi i sin tur hade samma empatiska och sociala egenskaper, lämpliga för sök bland mycket människor och i stökiga miljöer inne i Stockholm. Nástis och Modjis första skarpa sök tillsammans, var även det i närvaro av nära anhöriga, när en drunknad person hittades under vattnet, efter att ha varit försvunnen i en månad. Att ha tillgång till en lagom stor hund med mjuk päls, som älskar att bli kelad med, är en stor tillgång för människor i kris!

Någon kris var det inte fråga om på tisdagen, när Lapskflocken fick besök av en för flocken tidigare okänd person. Efter ett par timmar tillsammans framför brasan, hade Aili helt sålt in sig hos den som hade två katter hemma. Aili var mer än välkommen att följa med hem! Medan Modji låg på sälskinnet framför elden satt Aili troget vid besökarens sida. Aili har en blick som mycket aktivt söker ögonkontakt och hon är fantastisk på att läsa av den hon vill kommunicera med! Hon är snäppet mer kommunikativ än sina anmödrar, med en blick som är intensiv och läser av alla människor noga! Hon är mycket intresserad av att få kontakt med dem hon möter och tassen används flitigt. Hon sitter gärna i knät för att komma riktigt nära! Hennes kullsyskon uppför sig likadant. Ordet empatisk passar mycket bra in på de inkännande och lyhörda syskonen. En kombination av gener och att de förlöstes med kejsarsnitt och omedelbart hamnade innanför Mattes tröja för värme! Innan de fick träffa mamma Modi för sin första måltid. Prägling på människodoft före hunddoft således. Vilket skedde även med Ailis egna småttingar. Först hamnade de under Mattes tröja för värme, innan de fick träffa mamma Modji som skulle sys ihop. Konstigt vore det om detta inte präglade och påverkade de nyfödda valparna. Det måste vara stor skillnad för en valp att komma direkt ur livmodern och till en spene hos hundmamman, i jämförelse med att lyftas ut och gnuggas av djurskötare och sedan stoppas in mot bara huden på sin Matte. De kan inte undvika att präglas på människodoft i det läget! I kombination med ett genetiskt arv formar det individens vidare utveckling. Vilket ingen forskat på och bevisat vad Matte vet. Vilket Matte inte bryr sig så mycket om utan tror på ändå. Kombinationen arv och miljö - som vanligt. Miljön för de med snitt förlösta har varit en människas hudlukt. Inte buken och spenarna hos hundmamman.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)