Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OLIKA MÖJLIGHETER (foton)

2019-08-21

Tisdag.

Med bara två valpar i "valprummet" = kök och matrum, var det bara hälften så mycket skit och kiss på tidningarna. Men de hade lyckats möblera om rätt bra under natten! Mer utrymme kanske och högre farter!

Generellt har de varit oerhört duktiga på att använda de få tidningar som är utlagda! Liksom övriga valpkullar i stugan. Lägger man några få tidningar där de själva placerar sin toa, blir det rätt enkelt att få in rutinen. Redan i valplådan om den är stor nog för en toadel och en sovdel. Eller i en första valphage om valplådan varit fullproppad med en stor kull. Det är även för en mycket liten valp, som just lärt sig sköta toabestyren själv, olämpligt att skita där man sover. Så då får man utnyttja det och fixa toatidningar på en avgränsad yta inom räckhåll. Men gör man som det står att läsa lite här och där och täcker hela golvytan med tidningar, har ju valparna ingen chans att göra skillnad på ytornas användningsområden. Hur det är med valpar av andra raser vet inte Matte, men de sex egna kullarna har fungerat på precis samma sätt. Fällen sover man på och tidningspapper skiter och kissar man på. Redan innan man kan gå stadigt. Med marginal för att även om bara en tass nuddar pappret så har man kommit rätt. 

Med bara två valpar kvar blev måltiderna nu helt annorlunda. Ingen separat hantering och servering för lugn och ro utan konkurens och för noga koll på vem som äter hur mycket. Nu fungerade det fint att hålla en matskål i varje hand och sedan vänta in rätt sekund när båda slutat hoppa och satt sig ner för att invänta serveringen. Ordning och reda - annars blir det ingen mat. Det måste sedan ske snabbt om de inte skall hinna slå skålarna ur händerna och sprida maten över golvet! Som mer vuxna utgår man från sittandet och väntandet och lägger på ett "varsågod". Redan till kvällen visste Lill-Nemo och Jaffi vad som gällde. Ingen mat om man inte slutar hoppa efter matskålarna. Ingen mat om man inte sitter ner. De lär sig snabbt och lätt de Lapska! Både rätt och fel för all del. Varför det ställs en del krav på en Lapskägare redan från dag ett. I vissa lägen lönar det sig att tänka igenom innan! Vad resultatet kan bli om man gör si eller så! Eller inte alls. Enklare att lära in rätt från början, än att göra om och försöka få det rätt. Även en mycket ung Lapskvalp är signalkänslig och läser kroppsspråk och situationer snabbt. Vilket kan vara både till fördel och nackdel. Vilket man skall utnyttja till sin fördel vid uppfostran och träning och då är det klokt att ligga steget före så gott det går.

För valparnas skull har Matte velat förbereda dem så gott hon kunnat inför flytten från barndomshemmet. Första gången på koppelpromenad skall inte ske det ögonblick då valpen flyttar. Första bilturen skall inte ske den gång valpen skall åka iväg med en ny människa. Första mötet med andra hundar, nya underlag, nya miljöer, nya ljud - skall inte ske med en ny människa på en okänd plats. Så känner Matte. Hur man sedan i praktiken får till det beror på så många olika faktorer. Är man uppfödare av en ras där det är valigt med kullar på över tio valpar, är det givetvis en helt annan sak än när man sitter med fyra valpar som skall få en meningsfull och innehållsrik första tid hos sin uppfödare. Har man flera stora kullar varje år och flera kullar samtidigt, är man uppfödare på ett helt annat sätt än vad Matte valt att vara. Med sex kullar totalt över sexton år och totalt tjugoen uppfödda valpar.

Man gör sina val och för Matte har hunduppföderiet som grundidé varit en fråga om att få fram bra egna hundar att jobba med. Så har det blivit några extra, då även andra velat ha bra träningskompisar. Matte har inte valt att föda upp renodlade sällskapshundar och är en träningskompis målet med hunduppfödandet ställer det också krav på att valparna förebereds på ett lämpligt sätt inför det livet. Är målet att få fram trevliga hundar som kan gå i skogen kan det ändå vara värt det för hundens egen skull att förbereda den för ett varierat liv i olika miljöer. Väl förberedd på lite av varje, såsom livet ofta ser ut för både folk och fä, behöver man inte bli skrämd eller överraskad lika lätt som om man bara upplevt plana golv, ett enda underlag, få okända ljud och så vidare. 

Nyss råkade Jaffi i den smala och trånga hallen gå på fel sida av ett kompostgaller lutat mot en byrå. Hon gick mellan galler och byrå, vilket fick gallret att falla i golvet med ett brak! Varpå Jaffi obekymrat gick rakt över det nyss fallande gallret för att komma vidare. Det täckte hela golvet tvärs över. Inte en sekunds tvekan! Har man ett mål så har man!

 Klicka för större bild.

 Modji snart 4 m.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)